Как да перете шал

как да перете шалПухеният шал е един от най-деликатните продукти, който изисква внимателна грижа. Тънките пухени нишки трябва да се измиват внимателно, като се спазват правилата и препоръките. Как да перете шал у дома, за да не разваляте продукта или да го разкъсате, ще напишем за това по-долу.

Ръчно или машинно пране?

Първият въпрос, който възниква при необходимост от освежаване на изделие от пух е как да го перете – в машина или на ръка? Не се препоръчва да перете пухен шал в пералня, дори ако вашият „домашен помощник“ има супер деликатни режими, например „Пух“, „Вълна и коприна“, „Ръчно пране“. Държането на шал в барабан за дълго време, дори и във въртящ се, може да повреди продукта.

След машинно тестване шалът ще се разтегне и ще загуби първоначалния си вид.

Най-опасни са перфорираните повърхности вътре в барабана и ребрата, които по един или друг начин увреждат деликатната тъкан. Много е възможно шалът да не пострада забележимо от едно машинно пране, но ако повторите тази процедура 2-3 пъти, ще загубите продукта. Така че, на въпроса как да перете шал, в машина или на ръка, ние отговаряме - определено на ръка!

Правила за пране

Преди да преминем към изучаването на основните правила за пране на шал, нека разгледаме процедурата, която ще ни помогне да изперем този капризен продукт на ръка. Тогава правилата ще ни помогнат да изясним някои от нюансите на този процес. И така, как да изперете шал със собствените си ръце?

 • Първо вземаме шала в ръцете си, разклащаме го добре и след това използваме масажен гребен със заоблени зъби, за да го разресваме.
 • След това вземете дървен или пластмасов гребен (за предпочитане дървен) с фини зъби и срешете продукта отново.Зъбците не трябва да са остри и по тях не трябва да има изрезки.

Бъдете внимателни, когато разресвате, не удряйте бримките и не издърпвайте нишките.

 • Напълнете ваната с възможно най-много вода. Не е необходимо да пестите вода, в противен случай измиването ще бъде неефективно. Температурата на водата не трябва да надвишава 30 градуса, трябва да е хладна на допир.
 • Разтворете препарата за пране във вода.
 • Потапяме шала в разтвора за кратко. Не можете да накисвате продукта за дълго време, тъй като това ще го развали, 10 минути ще бъдат достатъчни.
 • Започваме да перем шала с много нежни движения. Този вид измиване ще прилича на изплакване, тъй като е почти невъзможно шалът да се търка по никакъв начин.
 • След това започва изтощителният етап на изплакване. Трябва да изплакнете бързо, така че продуктът да не виси във водата дълго време и ще трябва да смените водата няколко пъти. Цялостното изплакване е ключът към качественото изпиране на шал. Много е важно да имате предвид, че трябва да перете и изплакнете шала във вода при приблизително еднаква температура +-5 градуса, в противен случай шалът ще се свие няколко пъти поради разликата.
 • Когато изплаквате за последен път, добавете капачка балсам за вълна към водата, за да направите продукта мек и ефирен. Ако това не бъде направено, прясно изпраният шал ще се усеща като кърпа на допир. Между другото, можете да готвите Направи си сам домашен балсам за тъкани, шалът определено няма да пострада от това.
 • След това трябва да източите водата и да оставите водата да изтече от шала. След това измитият шал трябва да се изсуши, но ще говорим за това малко по-късно.

Сега плавно се приближихме до основните правила за пране на шал, които никога не трябва да се пренебрегват. Те са много прости, така че всичко ще бъде ясно за всички веднага.

 1. Не можете да дърпате шала за ъглите, дори и по невнимание, тъй като това неизбежно ще деформира продукта.
 2. Никога не изсипвайте измиващ гел директно в шалтето си. Първо разтворете гела във вода и едва след това поставете предмета в разтвора.
 3. Отварянето на водата твърде много и след това хвърлянето на шал под нея също е неприемливо. Не е допустимо изплакването на продукта под душа.
 4. В никакъв случай не търкайте гънките на шалтето една в друга, както се прави при ръчно пране. Продуктът няма да издържи на такова механично въздействие и ако го направи, външният вид на шалтето ще се промени към по-лошо.

Какви препарати да изберем за пране

Противно на общоприетото схващане, шалът не е много претенциозен, когато става дума за перилни препарати, въпреки че има правило - никакви насипни прахове. И още повече, не трябва да използвате продукти с оптични избелители, ензими и други химикали. Всеки екологичен течен гел за пране ще свърши работа, както и течен сапун, сапунени стърготини и дори шампоан за коса. Между другото, много домакини дори поставят шампоана за коса на първо място.

Ако използвате сапунени стърготини, тогава преди измиване ги залейте с вряла вода, така че сапунът да се разтвори, след което тази каша може да се излее в предварително приготвен съд с вода.

продукти, подходящи за пране на шалтета

Тестван неколкократно, пудрата на прах кара деликатната пухкава повърхност на шала да се извива и продуктът става изтъркан. След това такъв шал може да се носи само у дома; няма да се появявате на обществени места с това! Тези, които вече са измили шал неуспешно, задават въпроса: как да възстановят продукта или поне да го направят не толкова страшно? Отговорът е ясен – няма как. Действията, предложени от потребителите на тематични форуми, са, меко казано, неефективни. Така че е по-добре да направите всичко веднага.

Как да изсушите продукта

Ще трябва да изсушите шала по необичаен начин, тъй като ако го окачите на въже заедно с други неща, той ще се разтегне и ще стане неизползваем. Какво имаш предвид под "необичаен начин"? Този продукт трябва да се изсуши на специална рамка или просто на пода. Въпросът е леко да разтегнете шала върху рамката и да го закрепите в това състояние, докато изсъхне напълно. Само в този случай продуктът ще запази формата, която е имал преди измиване.

опънете шала да изсъхне

Можете да закрепите шала към рамка или към пода с помощта на обикновени щифтове. Основното е, че мястото, където ще изсушите шала, отговаря на определени изисквания:

 • без пряка слънчева светлина;
 • трябва да е топло, сухо и проветриво;
 • без изкуствени източници на топлина, като радиатор, камина, нагревател и др.;
 • никакви сушилни шкафове, още по-малко сушилни машини; най-добре е продуктът да се суши на стайна температура.

не могат да се използват сушилни шкафове

За да изсъхне шалът по-бързо, можете да поставите сух чаршаф или хавлиена кърпа под рамката, която ще изтегли по-голямата част от влагата. Когато листът се намокри, той се отстранява и се нарежда друг. Обикновено са достатъчни два листа.

изсушете шала върху равна повърхност

И така, разбрахме кой начин е по-добре да перете шал, машинно или ръчно. Оказа се, че ръчният метод е единственият възможен. Успяхме да опишем накратко целия процес на пране на шал и в същото време да предоставим експертни съвети относно този процес. Разгледахме кои продукти за пране е най-добре да изберем и какво да правим с шала след измиване. Като цяло, ако възнамерявате да перете такова нещо, прочетете тази статия и се захванете - почти сигурно ще успеете по най-добрия възможен начин. Късмет!

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня