Как да използваме сушилня?

Как да използвате сушилняКонвенционалните перални машини отдавна са заменени от перално-сушилни машини, които предлагат на потребителите „2 в 1“: както пране, така и сушене. В резултат на това машината измива, изплаква, центрофугира нещата и след това ги изсушава. Домакинята може само да изчака до края на програмата, да отвори вратата на люка, да извади чистото и сухо пране и веднага да го постави в килера.

Благодарение на такива машини няма нужда от подови сушилни или линии за дрехи - което е по-удобно и по-просто. Просто трябва да знаете как да използвате сушилня, какви са недостатъците и възможностите на оборудването.

Прочетете внимателно инструкциите

Основната грешка на потребителя на сушилня-пералня е непроучването на фабричните инструкции. Много домакини забравят за ръководството и стартират оборудването „на случаен принцип“. Този подход е фундаментално погрешен: можете или да изсушите прекалено или недостатъчно неща, или да счупите машината, или да се лишите от полезни функции.

Преди да включите пералнята със сушилня, трябва да прочетете инструкциите, приложени към нея!

В инструкциите производителят предписва нюансите на инсталиране и монтаж, списък с основни програми и правила за работа на оборудването. Без това знание потребителят често прави грешки. Например, домакините често зареждат неправилно пералнята със сушилня. В ръководството е посочена скоростта на зареждане, която в повечето случаи е ограничена до половин резервоар. Но хората не знаят за ограничението и оставят всичко изпрано да съхне – пълен барабан. Последствията са ужасни:прочетете ръководството за потребителя

 • прането е изсушено неравномерно поради прекомерен обем, трябва да повторите цикъла;
 • тъканта на нещата се влошава, те бързо губят представянето си и се разкъсват.

Производителите препоръчват големи количества изпрано пране да се разделят на две партиди. Така че, с капацитет на пералня от 7-8 кг, максимум 3,5-4 кг могат да бъдат изпратени за сушене. Но е по-добре да изясните скоростта на зареждане на конкретен модел в инструкциите.

Втората точка се отнася до вида на тъканта. Съвременните машини предлагат няколко режима, предназначени за конкретни материали и цветове. Това ще осигури по-ефективно и безопасно сушене на предметите.

Как да настроите сушене на дрехи?

Не е трудно да разберете как да настроите машината: просто прочетете внимателно инструкциите и погледнете таблото. Обикновено, за да стартирате цикъл на сушене, трябва да натиснете един бутон или да завъртите селектора на подходящата позиция. Продължителността и степента на сушене зависи от вида на предвиденото сушене. Обикновено се случва едно от двете неща: използване на таймер или използване на технологията Fuzzy Logic.

 • Сушене с таймер. Функцията се регулира само по време - потребителят самостоятелно задава продължителността на цикъла. Качеството на сушене ще зависи изцяло от зададените минути - ще трябва да изберете продължителността на процедурата експериментално за всеки тип тъкан.
 • Технология Fuzzy Logic. В съвременните устройства системата автоматично изчислява времето за сушене въз основа на остатъчната влага. Благодарение на този подход прането изсъхва по-добре и по-безопасно и вероятността от пресушаване или недостатъчно изсушаване на нещата е сведена до минимум. При изчисляване на продължителността на цикъла машината се ръководи от специален термометър, който се намира в долната част на отделението за кондензация. Този сензор постоянно измерва количеството влага и температурата.Веднага щом стойностите съвпаднат с определената норма, оборудването спира.настройка на сушене на дрехи

Много съвременни машини предлагат на потребителя възможност да избере сушене както по таймер, така и по остатъчна влага. За удобство са предвидени няколко етапа на сушене, а границите са определени не като проценти, а по разбираеми за домакините термини. Например, има режими „Ютия“, „В килера“, „Много суха“ или „На закачалката“. Тази градация ви позволява да изберете най-оптималната опция.

Съвременните комбинирани машини ви позволяват да променяте степента на сухота на нещата от 70% до 90%.

Най-новите модели перални със сушилни имат специална нон-стоп програма. Когато този режим е включен след пране, сушенето започва автоматично - потребителят не трябва да натиска допълнително бутоните. Но има важен нюанс: машината трябва да бъде заредена само наполовина.

Също така подобрените модели перални и сушилни машини предлагат на потребителите:

 • специален нежен режим за деликатни тъкани, където сушенето работи при ниски температури;
 • бързо съхнене с продължителност 30-40 минути;
 • Функция “Омекотяване”, която предпазва тъканта от намачкване;
 • опцията “Охлаждане”, която рязко понижава температурата в барабана, за да предотврати гънките и гънките на тъканта;
 • функцията “Hot Drying” за груби, плътни предмети и функцията “Cold Drying” за синтетични и деликатни материали.

Съвременните скъпи машини се отличават с разширена функционалност, предлагайки на потребителя няколко режима на сушене и допълнителни опции. Основното нещо е да знаете за всички възможности на пералната машина и да настроите правилно цикъла.

Какви са предимствата на технологията за пералня-сушилня?

Пералнята с функция за сушене се е доказала в ежедневието.Освен удобството, тези машини имат редица предимства пред обикновените перални и сушилни. Говорим за следните точки.

 1. Надеждност. Мнението, че машините 2 в 1 се развалят по-бързо поради сложния си дизайн, е погрешно. Напротив, благодарение на усъвършенстваните технологии и висококачествените компоненти, пералните със сушилни издържат по-дълго от конвенционалните. Основното е да се спазват правилата за работа.
 2. Компактност. По-лесно е да поставите една комбинирана машина в среден апартамент, отколкото отделни сушилня и пералня. Освен това оборудването „2 в 1“ ще бъде по-икономично по отношение на потреблението на електроенергия: две единици „вятърват“ два пъти повече електроенергия.няма сушилни за дрехи
 3. Скорост. Докато прането може да изсъхне на балкон или подова сушилня за няколко часа, машината може да разпредели сухи дрехи само за 40 минути. Още по-хубавото е, че машината работи бързо независимо от сезона - и зимата, и лятото. Това е важно, когато в къщата има малки деца или има висока влажност извън прозореца поради близостта на морето или езерото.

Благодарение на бързия режим, пералнята със сушилня може да разпредели сухи дрехи в рамките на 30-40 минути след началото на цикъла.

 1. Безопасност. Опитвайки се да изсушат нещата по-бързо, домакините често окачват прането си на пряка слънчева светлина или на радиатор. За разлика от изброените опции, автоматичното сушене е много по-безопасно: дрехите не изсъхват и тъканта не се влошава.
 2. Универсалност. Функцията за сушене ви позволява да перете възглавници, пухени якета, одеяла и други обемисти предмети дори през зимата. Автоматичното сушене на пълнителя е безопасно: пухът не се слепва, поддържа формата си и запазва първоначалните си свойства.
 3. Намалена влажност в апартамента.Ако имате сушилня у дома, тогава няма нужда да сушите нещата в апартамента - количеството изпарена влага в стаите намалява.

Основното предимство на пералнята със сушилня е възможността да се освободите от окачването на мокри дрехи и след това да ги чакате да изсъхнат. Това спестява време и усилия на домакинята.

Недостатъци на оборудването за пералня-сушилня

Комбинираните машини имат както предимства, така и недостатъци. Най-важните от последните са ограниченията върху зареждането на барабана при преминаване към сушене. По правило само половината от капацитета на машината може да се суши наведнъж. Оказва се, че или трябва да перете по-малко, или да разделите изпраните дрехи на две партиди и да отделите допълнително време за рестартиране на пералнята. Все още не е пуснато оборудване, което може незабавно да изсуши пълен резервоар - максимум 70% от разрешения обем.

Пералните със сушилни машини са по-малко икономични от стандартните перални машини - моделите се предлагат само с класове на енергопотребление "B", "C" или "D".

Също така собственикът на пералня с функция за сушене трябва да помни поне още един сериозен недостатък - високата консумация на енергия. Поради сложния дизайн и дългосрочната експлоатация, такова оборудване е по-малко икономично от стандартното. По този начин повечето машини имат ниво "B", има и "C" и "D" на пазара. Сред сушилните няма клас „А” и особено „А+++”.Енергоемкостта на такава машина е сериозна

Недостатъците на слот машините 2 в 1 също могат да включват.

 • висока цена (комбинираното оборудване струва 20-30% повече от стандартното оборудване и говорим за най-бюджетните модели);
 • бързо износване на прането (неправилен избор на режим или неправилна настройка на продължителността на цикъла се отразява негативно на тъканта - тя изсъхва, става по-груба, обезцветена и изтънява);
 • липса на филтър против прах (ако индивидуалните сушилни са оборудвани с това устройство, тогава комбинираните сушилни не са).

Когато решавате да закупите пералня със сушилня, трябва да претеглите всичките й предимства и недостатъци. Ако имате възможност да надплатите за разширена функционалност, тогава компактните комбинирани уреди ще ви помогнат да облекчите домакинската работа. Основното е, че преди да работите с машината, внимателно проучете инструкциите, следвайте скоростта на зареждане и изберете правилната програма за сушене.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня