Как да свържете съдомиялна машина към електрическата мрежа

свързване на PMM към електрическата мрежаКогато свързват съдомиялна машина, много хора обръщат специално внимание на свързването на машината към водоснабдителната и канализационната система, без изобщо да мислят за електрически комуникации. Това не е правилно, особено като се има предвид степента на износване на контактите в много кухни. Не забравяйте, че съдомиялната машина е голям консуматор на електроенергия, което създава значително натоварване на електрическата мрежа. Ако електрическата мрежа е износена и не е проектирана да поеме такова натоварване, може да започне пожар. Така че вземаме всичко необходимо в ръцете си и започваме да свързваме електрически комуникации.

Купуваме всичко необходимо

Гнездото за съдомиялната машина трябва да бъде монтирано на същото място като самата съдомиялна машина. Недопустимо е свързването на такова устройство чрез удължителен кабел. Освен това самият изход трябва да е устойчив на влага, тъй като кухнята е доста влажно място, където винаги съществува риск изходът да влезе в контакт с вода. Освен това електрическият кабел, захранващ контакта, трябва да има подходящо напречно сечение, а контактът също трябва да бъде заземен и защитен с дефектнотоково устройство. Като вземем предвид тези изисквания, ние ще закупим всичко необходимо.

  1. Тройножилен меден проводник (2,5 mm) с необходимата изолирана дължина.
  2. Пластмасов кабелен канал с необходимата дължина.
  3. Устройство за остатъчен ток.
  4. Гнездо с влагоустойчив корпус, защитна капачка и заземяване.

За да не надраскате допълнително стената за кутията с контакти, закупете външен контакт.

  1. Блокове за свързване на кабели.
  2. Ролка електрическа лента.
  3. Замазка за уплътняване на жлеба.

Ако често имате прекъсвания на електрозахранването или имате прекъсвания на захранването, тогава трябва да помислите предварително за защита на вашата съдомиялна машина и в същото време други домакински уреди, които са в кухнята. Може да се закупи стабилизатор за съдомиялна машина и свържете своя „домашен асистент“ към него. Ще трябва да похарчите пари, за да направите това, но ще запазите оборудването си непокътнато.

След като сте придобили всички необходими материали, трябва да се погрижите и за инструментите. Какво точно е необходимо? Първо, имате нужда от ударна бормашина, тъй като ще трябва сами да пробиете стената за кабела. Второ, имате нужда от тестер отвертка. Трето, имате нужда от резачки за тел, клещи и канцеларски нож. Всичко това трябва да се събере на купчина и да се постави под ръка, започваме работа по подготовката на електрически комуникации.

Изтегляме електрически комуникации

Първо, нека определим как точно ще издърпаме окабеляването. Правим съответните маркировки на стената и изрязваме канал от електрическото табло до мястото, където е монтиран контактът. С помощта на служебен нож почистваме краищата на проводниците и свързваме един проводник към фаза, един към нула и един към земята през RCD. Запомнете кой проводник към какво е свързан, ще ни трябва по-късно. Инсталираме кабелен канал в жлеба, отваряме го, опъваме окабеляването и затваряме кабелния канал.

Изваждаме края на жицата на мястото, където е инсталиран гнездото. Развиване на новата букса. Прикрепяме основата към стената. Уверяваме се, че проводникът е изключен и след това го свързваме към „вътрешностите“ на контакта. Завиваме вътрешността на гнездото към основата и накрая завиваме капака на корпуса. Това е всичко, гнездото е инсталирано. Захранваме го и проверяваме работата на контакта. Накрая запечатайте кабелния канал.

Бъди внимателен! Когато работите с електрическо окабеляване, уверете се няколко пъти, че мрежата е изключена, в противен случай токов удар не може да бъде избегнат.

гнездоРазбира се, полагането на проводници чрез затваряне на стена е възможно само ако извършвате ремонт. Ако имате нови тапети на стената и готови ремонти, едва ли ще решите такава мръсна процедура като стробиране. Моля, имайте предвид, че временно кабелният канал може да бъде положен директно по стената, а при следващия ремонт ще го скриете вътре и няма проблеми!

Свързване на съдомиялната

Има едно правило, което се появява в почти всички инструкции за съдомиялни машини. Не свързвайте машината към контакта, докато не е свързана към водоснабдителната и канализационната система. Освен това първо трябва да проверите дали няма течове и едва след това можете да вземете щепсела на електрическия кабел на съдомиялната машина и да го включите в контакта. По време на пробно пускане на програмата за пране не оставяйте своя „домашен помощник“ дори на една стъпка; ако има късо съединение, можете да предотвратите неблагоприятни последици.

И така, предоставихме кратки инструкции как да свържете съдомиялната машина към електрическата мрежа. Казахме ви какъв проводник е необходим за такава връзка и какви други материали и инструменти ще са необходими. Обхванахме и целия ход на работата. Надяваме се, че всичко ви е станало ясно и няма да правите грешки. Късмет!

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня