Как да премахнете котления камък от вашата съдомиялна машина

почистване на съдомиялната машинаЕдин от редовните ни клиенти попита дали има препарат против котлен камък за съдомиялни машини, като каза, че подозира, че в неговия „домашен помощник“ се е натрупал слой варовик. Всъщност, като се има предвид колко твърда е водата в нашето водоснабдяване, този проблем е от значение за повечето собственици на съдомиялни машини. И това е дори въпреки използването на продукти, които омекотяват водата. Нека се опитаме да отговорим подробно на този въпрос в рамките на тази публикация, като вземем предвид различните му аспекти и тънкости.

Как става почистването?

Ако гледате реклами, изглежда, че ще си купите вълшебно лекарство и ще забравите за проблемите с котления камък. В края на краищата тези продукти са толкова прекрасни, че освобождават съдомиялната машина не само от варовик, но и от мухъл и други замърсители. Всъщност, ако не знаете как да почистите съдомиялната машина от варовик правилно, тогава просто ще изразходвате почистващия продукт и ще си загубите времето, а котленият камък ще остане такъв, какъвто е бил в машината.

За ефективно отстраняване на котления камък от циркулационната помпа, бункера за миене, тръбите и други части на съдомиялната машина е необходимо да използвате един или друг продукт в специален ред. Важно е да не излагате прекалено много разтвора от вода и препарат за отстраняване на котлен камък вътре в съдомиялната машина, така че този разтвор да не навреди на частите. В същото време е много важно да се гарантира, че химикалът взаимодейства с варовика, в противен случай той просто няма да се измие от машината и почистването ще трябва да се повтори. Нека се спрем на този въпрос и да го разгледаме малко по-подробно.

 1. Когато почиствате вашата съдомиялна машина с фабрично произведен препарат за отстраняване на котлен камък, прочетете внимателно почистване на съдомиялната машинапрепоръки, които производителят пише върху опаковката. В този случай е важно: поддържайте дозировката на веществото, дръжте го в системата за строго определено време и го измийте навреме от съдомиялната машина. Обикновено един цикъл на сухо пране от 40 минути е достатъчен.
 2. Ако почиствате с лимонена киселина, вземете 200 г от този прекрасен домашен лек, изсипете го на дъното на съда за миене в съдомиялната машина и пуснете редовен цикъл на сухо миене без съдове. Около средата на програмата спрете процеса за 20 минути и след това го стартирайте отново. Нагарът се отмива много, много добре, но има опасност от разрушаване на уплътненията вътре, така че използвайте този продукт с повишено внимание и в краен случай.

Забележка! След като налеете лимонена киселина в съда за измиване на съдомиялната машина, внимателно почистете стените с нея и след 5-7 минути стартирайте някоя дългосрочна програма за измиване.

 1. Някои хора премахват котления камък от съдомиялната машина с оцет. Това не е много безопасен продукт, но сега не говорим за него, а за начина на употреба. Трябва да излеете две чаши оцет на дъното на съда за пране на машината. След това трябва да сложите гумени ръкавици и да използвате гъба, за да разнесете оцета върху вътрешните стени на „домашния помощник“, като леко ги избършете. След това трябва да стартирате програмата за пране и, без да чакате окончателното й изпълнение, спрете машината, като я оставите да престои 30-40 минути. След това трябва да възобновите програмата и да я прекратите, след което да стартирате друга програма, за да прочистите системата от химикали.

В особено тежки случаи, когато варовикови отлагания запушват тръбите и циркулационния блок, предотвратявайки нормалното движение на водата в системата, трябва да прибягвате до физическо почистване на оборудването. За такава работа е по-добре да поканите специалист, който ще разглоби съдомиялната машина и ръчно ще премахне парчета котлен камък от тръбите и други части. След което той ще сглоби отново съдомиялната.

Средства против варовик

Е, на въпроса как да почистите съдомиялна машина от варовик и котлен камък, отговорихме общо, във всеки случай процедурата е ясна за нас. Сега трябва да решим въпроса как да почистим съдомиялната машина от такова неприятно образуване на варовик? И не само с какво да почистите, а какъв продукт ще се справи най-добре със задачата? Тук ще бъдем полезни с преглед на средства против варовик за съдомиялни машини, които малко по-рано нашите експерти подготвиха за съвсем други цели.

 • Таблетки за цялостно почистване на съдомиялни машини Frau Schmidt. Тези таблетки са уникални с това, че вършат добра работа за почистване на съдомиялната от мазни отлагания, котлен камък и всякакви други замърсявания. Този продукт е добър, защото не е нужно да мислите как да го почистите и как да го почистите от различни видове замърсители. Купих си хапчета и се изчистих от всичко. Но всъщност таблетките няма да помогнат срещу големи натрупвания на варовик. Така че, ако имате труден случай, по-добре е да вземете по-мощно лекарство. Произведено във Франция, средна цена 3,5 долара за 2 таблетки.
  Таблетки за комплексно почистване на съдомиялна машина Frau Schmidt
 • Експресен почистващ препарат за съдомиялни Top House. Това също е универсално средство срещу различни замърсители, само че се предлага в течна форма и е много по-активно от таблетките.Top House ще ви помогне да почистите вашата съдомиялна машина от котлен камък, мазнини, мухъл и др. Когато го използвате, трябва да сте внимателни и да прочетете внимателно инструкциите. Произведено в Германия, струва $5 за бутилка от 250 ml.
  Препарат за почистване на съдомиялни Top House
 • Експресен почистващ продукт Clean Home. Той почиства добре съдомиялната машина от различни замърсявания, но доста слабо от котлен камък. Така че, ако вашият случай не е твърде напреднал, можете да опитате това лекарство; в други случаи трябва да използвате физическо прочистване. Произведено в Русия, средна цена 2,3 долара.
  Чист дом
 • Препарат за премахване на котлен камък за перални и съдомиялни машини от Electrolux. Веществото, включено в марковия продукт, е разработено специално за почистване на съдомиялни и перални машини Electrolux. Продуктът е отличен. Вярно е, че има един недостатък - цената. Продуктът струва $12.50 за 200 мл и е достатъчен само за 2 почиствания.
  Препарат Electrolux за премахване на котлен камък за перални и съдомиялни машини

В някои случаи Electrolux премахва дори слой варовик с дебелина 3-4 мм. Тестван лично от нашите специалисти.

Всеки препарат за премахване на котлен камък за съдомиялни машини от списъка по-горе ще ви помогне да се грижите добре за вашия „домашен помощник“ от всяка марка. Но все пак е по-добре да не пускате машината си до такава степен, че водата да спре да циркулира в нея поради слоя варовик. Почиствайте я с избрания от вас продукт поне 1-2 пъти годишно и вашата машина ще ви служи дълго време.

Ами ако не го почистите?

Някои потребители на съдомиялни машини изобщо не смятат за необходимо да почистват своите „домашни помощници“. Те искрено вярват, че необходимостта от почистване е измислена от рекламодатели, за да продават всякакви специални таблетки, гелове и прахове и по този начин да извличат пари от хората, които са свикнали с технологиите.Някои от тези скептици са истински късметлии. Те използват съдомиялни машини от няколко години и нищо не се случва, но има само няколко от тях.

ако не почистите съдомиялната

Ако вашата вода съдържа много примеси, тогава без почистване вашата съдомиялна машина ще издържи максимум 2-3 години и тогава нещо определено ще се случи. Затова препоръчваме, в името на безопасността на вашите собствени пари, да извършвате почистване навреме, за да не се нуждаете от него по-късно. подмяна на нагревателни елементи в съдомиялна машина или по-лошо, подмяна на циркулационна помпа. Този ремонт ще покрие всичките ви спестявания от почистващи продукти през годините, плюс допълнителни $50 или дори $100, така че зависи от вас.

В заключение отбелязваме, че за да премахнете котления камък от вашата съдомиялна машина, ви трябва много малко: вземете подходящ продукт и го използвайте, като вземете предвид препоръките, съдържащи се в инструкциите. Ако това не бъде направено навреме, ще възникнат сериозни технически проблеми, които след това трудно ще се справят без специалист. Късмет!

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня