Как да коригирате грешка E23 на съдомиялна машина Bosch

Грешка на Bosch E23Неочакваното активиране на системата за самодиагностика на съдомиялната машина на марката Bosch обикновено е придружено от пълно спиране, докато „дразнителят“ бъде елиминиран и уредът се рестартира. „Дразнителят“ в този случай е повреда или системна повреда, на която реагира програмата за самодиагностика. В тази публикация ще разгледаме грешка E23 в съдомиялна машина Bosch. Ще се съсредоточим върху причините за тази грешка и как бързо да ги отстраните, за предпочитане със собствените си ръце, за да не плащате повече.

Защо възниква

Грешка E23, както всяка друга, възниква внезапно. Машината спира и това може да предизвика истинска паника у някои потребители. Единственото универсално решение, за което се сещате, е да включвате и изключвате съдомиялната. Това наистина помага, грешката изчезва, но след няколко минути се появява отново. Защо възниква грешка E23? Опитните занаятчии идентифицират три основни причини.

 1. Невъзможност за източване на отпадни води с машина. Това е основната причина и трябва да се вземе предвид на първо място.
 2. Водата попада в съда и в резултат на това се активира системата Aquastop. Това е допълнителна причина, която при повечето модели се идентифицира от системата за самодиагностика като грешка E14 за съдомиялна машина Bosch.

Случва се машина на Bosch да показва грешки E14, E18, E23 на свой ред след всяко рестартиране на устройството. Това директно показва наличието на вода в съда.

 1. Платката за управление на съдомиялната машина е дефектна. Това е универсална причина, тъй като поради дефектна платка, диагностичната система също се проваля и може да покаже всяка грешка, съдържаща се в базата данни.

Много е трудно да се диагностицират електронни неизправности у дома. Няма да описваме тези неизправности, но ще ви посъветваме незабавно да се свържете с оторизиран сервиз на Bosch, ако бъдат открити.

Вода в тигана

Не е трудно да се определи наличието на вода в тавата на съдомиялна машина Bosch. Трябва да изключите оборудването от всички комуникации, след това да го издърпате на свободно място, като първо сте поставили нещо на пода под тялото, след което го наклонете от дясната му страна. Силно преобръщане на една страна ще доведе до изтичане на вода от тигана, ако разбира се има такава.вода в тигана

Ако сте успели да източите много вода от тигана, това означава, че един от маркучите или тръбите е загубил своята плътност и е започнал да тече. Как мога да поправя този проблем? Ще трябва да извадите тавата, разкривайки вътрешността на съдомиялната машина и да проверите всички части, които може да са повредени. Първо внимателно проверете едва видимите шевове вътре в камерата за пране. Понякога, поради производствен дефект, шевът с лошо качество започва да пропуска вода, която тече от камерата направо в тигана.

След това проверете колко правилно е инсталиран филтърът за боклук. Често, след почистване, потребителят поставя частта на място без подходяща фиксация. Това кара водата да заобиколи уплътнението и да започне да тече в тигана. Трябва също така да проверите гуменото уплътнение около вратата, особено долната му част. Износеното уплътнение може да причини разливане на малко количество вода на пода или изтичане в тавата, в зависимост от вашия модел съдомиялна машина на Bosch. Ако течът не е открит след проверка на външните части, тогава проблемът е вътре и тиганът трябва да бъде отстранен.

 1. Първо премахваме панела на предната врата и декоративния панел под вратата.
 2. Затваряме вратата, премахваме затварящите устройства заедно със защитата на пантите и отваряме вратата докрай.
 3. Премахваме звукоизолацията. Под него, от външната страна на палета, можете да намерите винтове, свързващи самия палет с основното тяло на машината; развийте ги.
 4. Отстраняваме филтъра за боклук заедно с мрежата, като едновременно с това почистваме цялата мръсотия оттам.

Долният спринклер също може да попречи на разглобяването, така че премахваме и него.

 1. В нишата на филтъра за боклук намираме 4 винта, които също трябва да бъдат отстранени.
 2. Поставете машината на задната стена.
 3. Премахваме всички части, свързващи палета с основното тяло: проводници, маркучи, тръби, всичко, което може да попречи на издърпването на палета.
 4. Издърпваме палета постепенно, отделяйки го от основното тяло.

Откритите тръби, маркучи, връзките на тръби и маркучи с други части трябва да бъдат внимателно проверени. Повредената тръба трябва да се смени. Експертите не препоръчват да го увивате с електрическа лента или да го пълните с уплътнител.

Проблеми с изтичането на вода

смяна на дренажната помпаНеизправностите, причинени от невъзможността за източване на водата, могат да бъдат причинени от изгоряла помпа, повредено окабеляване или контакти, захранващи дренажната помпа, както и повредена шина на контролната платка. Как да коригирате проблеми като този?

Разглобяваме съдомиялната машина Bosch, както е описано по-горе. Дренажната помпа е разположена отстрани на циркулационния блок. Завъртете го на половин оборот обратно на часовниковата стрелка и го извадете, като не забравяте да изключите кабелите. Тестваме помпата с помощта на мултицет и, ако е необходимо, я заменяме с нова. Ако проблемът е в захранващия проводник, можете да го намерите и с помощта на мултицет.

В заключение, грешка E23 създава много проблеми, но проблемите, които причинява, не са толкова трудни за отстраняване.Основното тук е желанието, решителността и готовността за стриктно спазване на инструкциите, любезно предоставени от майсторите. Късмет!

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Татяна Татяна:

  Благодаря за помощта! Това помогна. Всичко работеше.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня