Как да коригирате грешка E21 на съдомиялна машина Bosch

Грешка на Bosch E21Съвременните съдомиялни машини имат доста добре работещи системи за самодиагностика, чиято база данни не съдържа унифицирани, а високоспециализирани кодове, които позволяват повече или по-малко точно идентифициране на конкретна повреда. В този случай често можете да говорите за повреда дори преди да разглобите съдомиялната машина. Ярък пример: грешка E21 в съдомиялна машина Bosch. След като видяхме тази грешка, можем уверено да кажем, че има проблеми с помпата, въпреки че естеството на повредата може да е различно. Нека обсъдим това.

Защо се появява кодът?

Код E21, веднага щом се появи на дисплея на съдомиялна машина Bosch, веднага парализира нейната работа. Програмата за измиване спира и потребителят е принуден да търпи неизмити съдове и мръсна вода, която не е източена. Защо изобщо се появява този код?

  1. Има сериозно запушване в областта на помпата. Запушването парализира работата на тази част, което прави източването на водата невъзможно или поне трудно.
  2. Работното колело на помпата е повредено или силно износено. Също така, кодът E21 може да „изскочи“, ако големи отломки са запушени в работното колело.

Често се появяват затруднения при въртенето на работното колело, когато около него се навиват косми или конци.

  1. Възникнали са проблеми с ротора, което го кара да спре да се върти или значително да загуби скорост. Това обикновено се случва, когато дадена част е достигнала екстремно ниво на износване.

Важно е да запомните, че грешка E21 се появява в случаите, когато контролният модул разпознае помпата и може да я управлява, но благодарение на специален алгоритъм разбира, че тази част не работи задоволително. Случва се първо да се появи грешка E23 за съдомиялна машина Bosch, тогава тази грешка започва да се редува с код E21 (след рестартиране). Това поведение на съдомиялната машина още веднъж потвърждава образуването на запушване близо до помпата, но ще говорим за това в следващия параграф.

Помпата е запушена

Грешка в съдомиялната машина BoschИ така, разбрахме в общи линии причините за появата на кода E21, сега мозъкът изисква подробности. Да започнем с блокажи, разположени близо до помпата или вътре в частта. За съжаление е невъзможно да стигнете до запушената помпа, без да разглобите машината, но можете да опитате да почистите филтъра за боклук и след това да рестартирате съдомиялната машина. Напълно възможно е водата, преминавайки отново през чист филтър, да пробие по-дълбоко запушване. Ако това не се случи, ние ще разглобим съдомиялната, за да стигнем до вътрешните й части.

Как да разглобите машината, за да стигнете до частите, разположени в тигана, включително помпата, е описано в статията Как да коригирате грешка E14 в съдомиялна машина Bosch, да не се повтаряме. За да премахнете помпата, която се намира на тялото на циркулационния модул, трябва да хванете тялото му с една ръка и да завъртите тази част обратно на часовниковата стрелка. След това може лесно да се премахне. Ще трябва също така да изключите щепсела с кабелите от корпуса на помпата.

След това вземаме парцал, увиваме го около пръста си и започваме да премахваме мръсотията от нишата, в която стоеше помпата. След подобно почистване понякога се оказвате с добра шепа плътно смачкани остатъци от храна, които освен всичко друго миришат и лошо. След като почистите седалката и проверите как се върти работното колело на помпата, можете да върнете частта на мястото й и да сглобите отново съдомиялната в обратен ред.

Проблеми с работното колелоработно колело

Премахването на помпата може да разкрие, че работното колело е силно износено и не може да изпълнява предвидената си функция.Това е една от най-забележимите повреди, тъй като счупеното работно колело може да се разпознае отдалеч, защото лопатките му ще бъдат жалко да се гледат. Работното колело на помпите на съдомиялни машини Bosch е подвижно, напълно възможно е да го смените, но намирането на тази част в продажба е много, много трудно.

Можете да опитате да закупите тази част някъде за анализ, но повтаряме още веднъж, шансовете са малки. Някои хора предлагат възстановяване на старото работно колело чрез запояване на липсващи или счупени остриета към него, но ние сме привърженици на качествените ремонти, така че ви предлагаме да закупите и инсталирате нова дренажна помпа.

Нова помпа ще струва най-малко $33, но поне ще спестите труд.

Случва се лопатките на работното колело на помпата изобщо да не са повредени, но върху тях виси цял чиле от някакви конци, косми, смесени с остатъци от пресована храна. При такива условия работното колело не може да работи нормално и трябва да се почисти. След като почистването приключи, не се колебайте да сглобите отново съдомиялната машина и да я пуснете отново в употреба.

Задръстване на ротора

При сглобяването на модерни съдомиялни машини Bosch (особено евтини модели) се използват доста нискокачествени резервни части. Това се усеща, защото средният експлоатационен живот на новите машини е много по-кратък от този на същите агрегати, произведени преди 7-10 години. Говорейки конкретно за помпите, експертите отбелязват липса на смазване в техните ротори. Изглежда, че производителят умишлено е спестил смазка, така че частта да се повреди по-рано и собствениците на съдомиялни машини да купуват резервни части за нея по-рано.

След известно време лошо смазан ротор започва да задръства и да се върти лошо, което от своя страна става причина за грешка E21. Как мога да поправя този проблем?

  • Закупуваме специална роторна смазка за електрически помпи.
  • Премахваме работното колело от нашата помпа.
  • Смажете ротора според инструкциите върху тубата със смазочния материал.
  • Поставяме работното колело на място и проверяваме въртенето му.

Това е всичко. Сега можете да поставите „реанимираната“ помпа на място и да сглобите съдомиялната машина, за да проверите нейната работа. Най-вероятно след ремонт вашата съдомиялна машина ще издържи дълго време. Късмет!

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня