От какъв метал е барабанът на пералнята?

От какъв метал е барабанът на пералнята?Неприятно е, когато „домашен помощник“, който е служил „вярно“, напълно се разпадне. Но дори и от такава ситуация можете да спечелите, ако продадете оборудването за скрап. Металът на барабана на пералнята заслужава специално внимание, тъй като е известно, че е изработен от ценна неръждаема стомана. Но по някаква причина той не се цени особено в пунктовете за събиране, а се приема като обикновен черен метал. И така, от какво всъщност са направени съвременните барабани в пералните машини, които не се страхуват от корозия?

Каква сплав се използва за направата на барабана?

Нека да разгледаме сплавите, които са в основата на машинните барабани и не ръждясват през годините на експлоатация. Производителите във фабриките обикновено използват феритни сплави, които включват всякаква антикорозионна стомана с хром, където концентрацията на хром може да бъде до 30%. Тези сплави демонстрират подобрени феромагнитни качества, поради което могат да бъдат магнетизирани дори при изключително ниски температури извън границите на магнитното поле. Такава сплав може да се похвали с:

 • неговата много значителна сила;
 • отлична пластичност;
 • устойчивост на окисляване.Лист от неръждаема стомана AISI 430

Според групата стандарти AISI на Американския институт за стомана и сплави, феритите са определени в клас 4XX. По-конкретно, ние се интересуваме от типа 430, най-разпространената сплав в света за създаване на барабани за перални машини. Стоманата 430 е невероятно пластична, което улеснява заваряването и машинната обработка на метала във форми на барабан.

Продуктите, изработени от тази сплав, се представят добре при високи нива на влажност, непрекъснато ултравиолетово лъчение, температури под нулата и други тежки работни условия.

Най-често тази сплав се позиционира по отношение на химическия си състав като стомана 12X17 - руският аналог на AISI 430. Но чуждият ферит има ниска концентрация на въглерод, поради което не е необходимо да се стабилизира допълнително с титан. Това е ниското съдържание на въглерод, което гарантира, че сплавта не е склонна към междукристална корозия при високи температури и също така осигурява отлична заваряемост. Сплавта 430 е обект на интензивно образуване на карбид само при температури над 1000 градуса по Целзий, което я прави най-надеждният материал в ежедневието.AISI 430 е лесен за обработка

Характеристиките на AISI 430 ни позволяват да го наречем подобрен аналог на сплав 08Х17Т, който се препоръчва от GOST като заместител на стомана 12Х18Н10Т и 12Х18Н9Т. В допълнение, този ферит е нечувствителен към корозивно междукристално разрушаване при температури от 500 до 800 градуса по Целзий, плюс, в сравнение с аналозите, не е много чувствителен към хлоридно напукване при високи натоварвания.

И като се има предвид, че е и много по-евтина от марката AISI 300, която се характеризира с високо съдържание на никел, изобщо не е изненадващо, че сплавта 430 се избира предимно от големите производители на домакински уреди. Тази стомана е идеално съотношение цена-качество, което позволява на създателите да спестят пари от барабани за перални машини.

Защо барабанът не се приема като „неръждаема стомана“?

Но ако барабанът е направен от тази неръждаема сплав, която е толкова добра, тогава по какви причини не се приема за неръждаема стомана? Обикновено служителите на приемните пунктове просто „удрят“ мелницата върху барабана с въртящо се режещо колело и след това, въз основа на естеството на искрата, определят, че неръждаемата стомана е с ниско качество, подходяща само за категорията черен метал. Как да разберем това поведение на специалиста от приемния център? Дали това е поредната измама, грешка на неквалифициран служител или напълно основателно искане? За да отговорим на този въпрос, ще анализираме подробно състава на сплавта 430.

 • Приблизително 81% желязо.
 • Около 16% хром.
 • До 0,8% силиций.
 • До 0,8% манган.
 • До 0,4% фосфор.
 • До 0,3% сяра.
 • До 0,12% въглерод.
 • До 0,02% никел.химически състав на стомана 430

Цената на метала в пунктовете за събиране се определя от наличието на скъпи компоненти, тоест хром и никел. Поради факта, че в 430 AISI няма много хром и има много по-малко никел от всеки друг елемент, този метал се отказва да бъде приет на висока цена. Също така е необходимо да се обърне внимание на силиция, тъй като колкото по-малко е в сплавта, толкова по-ценна ще бъде обработката на метала. Съдържанието на силиций се определя от мелница, така че такъв тест на стомана ясно ще покаже ниската му цена.

Както писахме по-горе, компаниите се опитват да изберат висококачествени, но евтини материали, поради което избират метал 430 AISI. Има високо съдържание на силиций и невероятно ниско съдържание на хром. Ето защо е толкова неизгодно да го предадете в пункт за събиране, за разлика от други елементи на пералнята и тялото, които могат да се похвалят с висока цена, дори само поради впечатляващото си тегло.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня