Какво е инверторно задвижване в пералня?

Какво е инверторно задвижване в пералняДомакинските уреди непрекъснато се променят - производителите се опитват да подобрят оборудването и в някои моменти да надминат конкурентите. Инверторното задвижване в пералната машина е функционално развитие, което има няколко предимства пред колекторите. Нека да разгледаме каква е отличителната черта на такива двигатели, какви предимства и недостатъци са характерни за тях.

Що за технология е това?

Инверторните двигатели се считат за високотехнологична разработка. Преди това тези двигатели са били използвани в микровълнови фурни и оборудване за контрол на климата. Основната характеристика на такъв двигател е способността да преобразува променлив ток в постоянен ток. Машините с директно задвижване са в състояние да контролират скоростта на въртене, честотата и посоката на въртеливото движение на барабана.

Принципът на работа на електродвигател от инверторен тип се основава на използването на електромагнитна индукция.

Съществена разлика с колекторите е, че токът на намотката се насочва не от графитни четки, а от инвертор. Подобреният двигател няма триещи се елементи, което значително намалява консумацията на енергия.инверторна технология

Какво е инверторно задвижване в автоматична машина? Механизмът изглежда като диск с вал. Дизайнът на такива перални машини няма ремъчно задвижване.

Плюсове и минуси на инверторните двигатели

Ако вярвате на рекламата, машините с директно задвижване имат много предимства пред колекторните машини. Това наистина ли е вярно или е просто поредният маркетингов трик? Наистина, пералните машини, оборудвани с инверторен двигател, имат много предимства.

 • Без четки или задвижващ ремък. Тези части са обект на ускорено износване. Графитните пръти трябва да се сменят на всеки 2-4 години, а гумената лента, свързваща ролките на барабана и двигателя - със същата честота. Дизайнът на инвертора не предполага наличието на елементи, които бързо се повредят, така че не се изисква допълнителна поддръжка на двигателя.

Производителите на автоматични перални машини обикновено предоставят 10 години гаранция за инверторния двигател.

 • Икономична консумация на енергия. Поради факта, че в дизайна няма триещи се елементи, машината "яде" по-малко киловати. Инверторите също така могат да регулират мощността на своята работа, в зависимост от теглото на прането, заредено в барабана - това също намалява консумацията на електроенергия.Тиха работа на пералнята
 • По-тиха работа. Роторът се върти почти безшумно, така че членовете на семейството няма да изпитват дискомфорт, дори ако машината се измие през нощта.
 • Плавна работа на ротора. Благодарение на тази функция барабанът не се забавя, така че машината може да осигури висококачествено измиване и ефективно центрофугиране.
 • Точността на настройките на програмите за пране, записани в разузнаването. Инверторите са в състояние да регулират не само скоростта на оборотите, но и честотата на въртене на барабана, тяхната плавност и посока. Това гарантира най-нежната грижа за всички видове тъкани.

Ако говорим за недостатъците на машините с директно задвижване, можем да подчертаем:

 • висока цена. В сравнение с колекторите, инверторите са по-скъпи;
 • възможността за повреда на прането в барабана поради твърде бързо центрофугиране.

Когато мислите за закупуване на AGR с инверторен двигател, анализирайте предварително всички плюсове и минуси на такова оборудване. Всъщност хиляди потребители вече са оценили технологията Direct Drive. Цената на автоматичните машини с директно задвижване в повечето случаи съответства на тяхното качество.

С какво се различават от другите двигатели?

Какви други видове двигатели се използват в производството на автоматични перални машини? Те са три. Нека да разгледаме характеристиките на всеки двигател.

 • Колекционер. Двигателят се състои от медно тяло, разделено на секции, и четки, необходими за насочване на ток към движещите се елементи на устройството.Колекторите могат много бързо да достигнат определената скорост и са лесни за работа и настройка. Недостатъците включват шум по време на работа и необходимостта от периодична поддръжка на устройството (смяна на четки).какви са видовете двигатели на SM?
 • Асинхронен. Такива двигатели имат основна и спомагателна намотка и произвеждат много по-малко шум от колекторите. За да работят обаче, те изискват сложна схема и няколко допълнителни. устройства.
 • Инвертор. Този тип електрически двигател се счита за най-модерният днес. Инверторът се характеризира с повишена надеждност, лекота на работа и ефективност. Помага за осигуряване на висока ефективност на пране и центрофугиране.

Повечето перални машини днес се предлагат с колекторни или инверторни двигатели. Ако за вас е важно да закупите модел с конкретен тип електродвигател, не забравяйте да проверите характеристиките на машината с продавача.

Как да го оправя?

Възможността за самопоправяне ще зависи от вида на неизправността. Преди да разглобите пералнята, по-добре е да стартирате системата за самодиагностика. Машината ще извърши тестване и ще покаже код за грешка, съответстващ на повредата. Ако проблемът е лесен, опитайте се да го поправите сами.

Ако говорим за по-сериозни повреди, например проблеми с инверторното задвижване, по-добре е да се свържете със специалисти. Техниците на сервизния център ще извършат задълбочена диагностика и ще ремонтират вашия „домашен помощник“.

Производителите на автоматични машини препоръчват да не ремонтирате сами инверторни двигатели.

Ако имате достатъчно знания и умения, можете да опитате сами да тествате инвертора. За да проверите електродвигателя:ремонт на инверторен двигател

 • изключете захранването на автоматичната машина;
 • отстранете задния панел на кутията;
 • намерете винтовете, разположени под ротора;
 • развийте винтовете, закрепващи окабеляването;
 • направете снимка на схемата на контактната връзка;
 • изключете окабеляването;
 • отстранете централния болт, задържащ ротора;
 • демонтирайте роторния възел, след това стартера;
 • Изключете всички кабелни конектори един по един.

След като завършите манипулациите, можете да проверите двигателя. След това е необходимо да се провери намотката на ротора за повреди. След като откриете дефект, по-добре е да се обадите на специалист, който да създаде нова намотка. Подмяната на електродвигател е проста - на мястото на старото устройство се монтира нов и се закрепва с винтове. Окабеляването е свързано към него съгласно схемата.

Потребителите имат силата да удължат „живота“ на инверторния двигател. За да направите това, трябва да следвате няколко прости правила:

 • свържете пералната машина към електрическата мрежа чрез стабилизатор;
 • използвайте прахове и гелове специално за автоматични машини за пране;
 • Спазвайте стриктно дозировката на перилния препарат и избягвайте прекомерното образуване на пяна.

Необходим е стабилизатор за „изравняване“ на пренапрежението в електрическата мрежа. Не забравяйте да следите качеството на перилните препарати - те пряко влияят на състоянието на вашия „домашен помощник“.

В кои машини се използва технологията?

За първи път автоматичните домакински машини, оборудвани с инверторен двигател, бяха пуснати от марката LG. Модели от корейския производител на “Директен Карам» се отличават с подобрен двигател, висококачествен дизайн на барабана и нови възможности за настройка на прането. Използваните иновации повишават ефективността на почистването, като в същото време деликатно се грижат за нещата.

Инверторната пералня LG от линията “6 Motion” може да върти барабана по различен начин, в зависимост от вида тъкан и избраната програма. Интелигентността на такива машини осигурява 6 опции за движение:

 • стандартен;
 • леко люлеене – така се движи барабанът, когато е избрана програма „Накисване“;
 • обратими - такива ротации са предназначени за по-бързо разтваряне на детергентите;
 • превъртане - идеално измиване на дрехи;
 • изглаждане – използва се при пране на деликатни тъкани или при избрана добавка „Лесно гладене”;
 • насищане – предназначено за равномерно разпределение на перилния препарат между дрехите в барабана.

Пералните машини от серията "Crystal Standard" се произвеждат под марката Samsung. В допълнение към директното задвижване, те се отличават с наличието на технология EcoBubble. Благодарение на възможността за измиване с мехурчета, машината перфектно премахва мръсотията дори в студена вода.еко балон в перални машини Samsung

Сред автоматите на марките Electrolux, Kandy, AEG, Bosch и Whirlpool има и модели с инверторно задвижване. Изборът е голям - почти всички европейски производители имат в своята линия перални машини, оборудвани с ултрамодерни двигатели. Когато избирате пералня, трябва да оцените не само вида на двигателя, но и други, също толкова важни технически характеристики. Не забравяйте да обърнете внимание на поне 5 показателя.

 • Ефективност на пране и енергиен клас. Предпочитание трябва да се дава на машини с маркировки A, A+ и повече. Освен това, колкото повече плюсове, толкова по-икономично ще работи машината.
 • Максимално тегло на товара. Капацитетът на барабана е също толкова важен критерий. За голямо семейство е по-добре да изберете машини за 6-7 кг пране; за 2-3 души е достатъчна машина за 4-5 кг.
 • Функционален. Не забравяйте да погледнете софтуерното „пълнеж“ на машината. Препоръчително е да закупите пералня, която може да контролира образуването на пяна и да предотврати дисбаланса на барабана. Приоритет винаги се дава на модели, които имат отложен старт, нощен режим, защита за деца и опция за пране с мехурчета.
 • Размери. Необходимо е машината да "стои" на мястото, определено за нея. Размерите са особено важни при закупуване на уреди за вграждане.
 • Ниво на шум. За да не изпитвате дискомфорт, по-добре е да изберете машини с минимални „децибели“. В идеалния случай шумът от въртене не трябва да надвишава 75 dB.

Пералните с директно задвижване са прости и лесни за използване. Преди да купите такава машина, трябва да претеглите всички плюсове и минуси на инверторите и да разберете дали сте готови да плащате повече за технологията.Ако да, изборът е очевиден - оборудването, оборудвано с модерни двигатели, е икономично и високоефективно.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня