Принципът на работа на инверторен двигател в пералня

Принципът на работа на инверторен двигател в пералняМного съвременни автоматични машини са оборудвани с инверторни двигатели. Благодарение на рекламите потребителите знаят, че тези безчеткови двигатели са много по-надеждни от моторите с четки. Ще ви кажем какви са предимствата на такива устройства и ще анализираме принципа на тяхното действие.

Каква е същността на „инверторната технология“?

Много купувачи са готови да надплатят за инверторен двигател в пералня. И това е съвсем разумно - такива двигатели са по-надеждни от техните комутационни „братя“ и за разлика от тях не изискват периодична поддръжка. В допълнение, машините с директно задвижване се измиват почти безшумно, което е по-удобно при работа с оборудването.

Работата на пералня е невъзможна без електрически двигател. За да може машината да пере в различни режими, тя изисква двигател с различни скорости на въртене. Оборотите на двигателя се регулират по два начина - чрез промяна на честотата или напрежението.инверторна технология

Преди изобретяването на инверторите, скоростта на двигателя се регулира директно чрез промяна на напрежението и след това само в малки граници. В този случай мека, плавна промяна на скоростта не беше възможна. Само колекторите можеха да се справят с това, но дори и при интензивна работа те имаха малък въртящ момент, което ограничаваше възможността за тяхното използване.

Буквално през деветдесетте и две хиляди, с развитието на полупроводниците, честотните преобразуватели започнаха да се използват все повече в производството. Те направиха възможно промяната на честотата на двигателите на големи интервали от минимум до 500 херца.

Инверторният двигател приема ток не директно от електрическата мрежа, а чрез вграден в него честотен преобразувател.

Инверторният двигател в пералната машина комбинира две устройства наведнъж: двигател и честотен преобразувател.Въз основа на избрания режим на работа, двигателят генерира необходимото напрежение и задава желаната скорост. Тази технология веднага беше възприета от производителите на перални машини.

Инверторът е в състояние бързо да регулира напрежението, за да осигури оптимален въртящ момент. Използването на тази технология ви позволява бързо да постигнете желаната скорост и да поддържате желаната скорост. Общите технически характеристики на двигателите от този тип са много по-добри, но цената им също е по-висока.

Как работи инверторният преобразувател?

Би било полезно да поговорим за принципа на работа на инверторните двигатели. Всъщност нямате нужда от специални познания, за да разберете тази информация. Преобразувателят, вграден в двигателя, променя напрежението на два етапа:

  • получава напрежение от мрежата, „изправяйки“ го;
  • създава противополюсни импулси от постоянно напрежение.

Именно на втория етап се получава желаната честота, която впоследствие се предава на двигателя. Някои инвертори имат допълнително преобразуващо стъпало - на него зарядите се преобразуват в синусоида. Формата на захранване обаче практически не влияе върху функционирането на електродвигателя, така че това устройство не се предлага в перални машини.инверторен преобразувател за SM

Всички процеси в съвременните автоматични машини се управляват от главния електронен модул. Той е този, който определя необходимите нива на напрежение, като по този начин контролира скоростта на двигателя. Броят на оборотите ще се различава в зависимост от алгоритъма на пране и етапа на цикъла (по време на накисване те ще бъдат минимални, докато центрофугирането ще бъде максимално) .

Характеристики на използването на двигатели в перални машини

Днес на пазара има перални машини както с колекторни, така и с инверторни двигатели. Бюджетните машини са предимно с колектори. Такива двигатели могат да „ускорят“ до скорост от десет хиляди оборота в минута, като същевременно имат доста добър въртящ момент. Има обаче и недостатъци - тези машини са твърде шумни и изискват периодична смяна на четките.

Инверторните автомати се отличават с ниско ниво на шум по време на работа.

Инверторните двигатели нямат четки. Също така такива перални машини нямат ремъчно задвижване, което допринася за почти безшумната работа на оборудването. Моторите от ново поколение имат специален монолитен ротор, което прави самия двигател по-компактен.от какво се състои инверторният двигател?

Ще трябва да платите допълнително за инверторен двигател в пералня. За управлението му е предвиден отделен модул, чиято цена често достига една четвърт от цената на цялата машина. В сравнение с моторите с четка, инверторите се считат за по-надеждни. В първия случай потребителят ще трябва да смени електрическите четки на двигателя на всеки 2-3 години. Възможно е също да има проблеми със задвижващия ремък, който има тенденция да се разтяга.

Инверторите нямат четки, така че не изискват периодична поддръжка. Производителите предоставят и десетгодишна гаранция за инверторния двигател. Следователно такива двигатели се развалят много рядко. Те обикновено работят без прекъсване много по-дълго от посоченото.

   

1 читателски коментар

  1. Граватар Рустам Рустам:

    Имам пералня с директно задвижване и изобщо не съжалявам.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня