Технически характеристики на двигателя на пералнята

Технически характеристики на двигателя на пералнятаЧесто се случва някаква част от автоматична машина да се повреди напълно и да стане непрактично да се ремонтира. Но съдържа много подробности, които могат да бъдат полезни във фермата. Например, електрически мотор често се използва от занаятчии за създаване на различни машини. Първо, трябва да разберете техническите характеристики на двигателя на пералната машина, за да разберете какво устройство имате в ръцете си и какъв домашен продукт можете да направите с него.

Видове двигатели от перални машини

Електрическият мотор на пералнята е надеждна част, която много рядко се поврежда. Ето защо Моторите от машини, които са били използвани 20-30 години, са доста подходящи за рециклиране. С тяхна помощ майсторите конструират стругове и шмиргели, ябълко- и зърнотрошачки, малки бетонобъркачки, косачки и други полезни домакински уреди.

Пералните могат да бъдат с колектор, инверторен или асинхронен електродвигател.

Нека да разберем как се различават електродвигателите, какви характеристики са характерни за определени захранващи устройства. Нека ви кажем от какви елементи се състоят различните двигатели.

Колекторните двигатели се считат за най-често срещаните днес; те се намират в повечето автоматични машини. Дизайнът на такъв електродвигател включва:

 • алуминиев корпус;
 • ротор;
 • статор;
 • две четки;
 • оборотомер.

Броят на проводниците за такива двигатели може да бъде от 4 до 8. Тук са необходими електрически четки, за да се създаде връзка между намотката на ротора и двигателя. Колекторите са монтирани в долната част на автоматичната машина. Импулсите от двигателя се предават към барабанната шайба чрез ремъчно задвижване.SM видове двигатели

Инверторните двигатели се считат за най-модерните. За първи път се появяват в пералните машини на южнокорейската марка LG през 2005 г.Днес тази иновативна разработка вече се използва от много производители – машини с директно задвижване се произвеждат от марките Bosch, Samsung, Haier, Whirlpool, AEG и др.

Инверторните двигатели са свързани директно към барабана. Тези машини нямат ролка или задвижващ ремък. Дизайнът на електрически двигатели от този тип включва:

 • ротор (това е капак с магнити);
 • статор (това са няколко клетки с намотки);
 • честотен преобразувател.

Инверторите нямат четки, които на колекторите трябва да се сменят на 3-5 години. Арматурата е формована върху магнити. По време на работа напрежението се насочва към намотката на статора, преобразува се в инверторна форма.

Сега асинхронните двигатели почти никога не се използват в производството на автоматични машини, но те се използват в старите активаторни перални машини. Такива двигатели се предлагат в двуфазни и трифазни типове. Можете да намерите двигатели от този тип на ранни модели на Bosch, Kandy и Ardo.

Асинхронният двигател в машините е разположен отдолу, той комуникира с барабана чрез задвижващ ремък. Дизайнът има ротор и стационарен статор. Такива двигатели са прости и лесни за поддръжка. Ако лагерите се сменят навреме, устройствата могат да работят десетилетия без оплаквания.

Характеристики на асинхронни електродвигатели

В най-ранните модели активаторни перални машини от марките Bosh, Candy, Miele, Ardo можете да намерите асинхронни двигатели. Това са най-примитивните електрически двигатели с най-прост дизайн. Такива захранващи устройства могат да работят при температури на околната среда от -60 до +85 ° C.

Според конструкцията си асинхронният двигател се състои от две основни части - ротор и статор.

Статорът на електродвигателя е неподвижен елемент, състоящ се от метално тяло и намотка. Роторът на двигателя е въртяща се част, която съдържа сърцевина и вал. Ядрото е направено от няколко стоманени плочи и е необходимо като основа за въртящата се електрическа намотка.

Обхватът на приложение на такива двигатели е доста широк. Използвайки асинхронен двигател от стара машина, можете да направите струг или шлифовъчна машина, помпена станция, косачка, вентилатор, скоростна кутия и други системи. Ето защо майсторите никога не изхвърлят електродвигателя от счупена пералня, а му дават „втори живот“.асинхронна характеристика

Общите технически характеристики на асинхронните захранващи устройства, намиращи се в пералните машини с активатор, са както следва:

 • мощност - от 180 до 360 вата;
 • получено напрежение – 220 волта (+-22 V);
 • синхронна скорост на въртене – до 3000 об/мин.

По време на работа асинхронният двигател произвежда шум в рамките на 50 dBA. Някои модели захранващи устройства може да имат вградена температурна защита. Производителите обикновено поставят следните ограничения за използването на такива електродвигатели:

 • до 30 стартирания на час;
 • не повече от двеста изстрелвания за 24 часа;
 • общият брой изстрелвания годишно е не повече от 30 хиляди.

При работна температура такива двигатели са в състояние да издържат на повишена скорост на въртене с 20% от стандартната скорост за 120 секунди без деформация или друга повреда. Те също така могат да "устоят" на петдесет процента свръхток за 2 минути. Всичко това показва високата надеждност на захранващите устройства от този тип.

Характеристики на колекторни електродвигатели

Тези двигатели замениха асинхронните и заеха своята „позиция“ за дълго време. Днес около 80% от пералните машини в ниския и среден ценови сегмент са оборудвани точно с такива електродвигатели. Работата на колекторите може да се осигури както от постоянен, така и от променлив ток.

Както вече споменахме, комутаторът се състои от статор, тахометър, който регулира скоростта на въртене, ротор, лагерни щитове и поне две четки. Графитните пръти са склонни да се износват, така че трябва да се сменят периодично.

Сред предимствата на колекторите са компактните размери, високият стартов момент и скорост. Една проста верига за управление също ще бъде плюс.характеристики на двигателя на четката

Можете да разберете техническите характеристики на двигателите от този тип, като използвате примера на колектор модел DK76-280-12. Основните показатели са:

 • номинално работно напрежение – 210-230 V;
 • честота – 50 Hz;
 • мощност – 0,5 kW;
 • консумация на ток – 2,25-2,75 ампера;
 • Ефективност - не по-малко от 55%.

Средният срок на експлоатация без поддръжка на колекторните електродвигатели е 5 години.

Роторът на комутатора DK76-280-12 е 12-слотов пакет, изработен от издръжлива електротехническа стомана, монтиран на вал. Жлебовете съдържат двуслойна намотка. На арматурния вал има вентилатор, необходим за подаване на охладен въздух. Този двигател има плъзгащи лагери като опори - те са монтирани в специални гнезда.

Връзката между ротора, статора и външната намотка се осъществява от електрически четки, разположени в специални странични държачи. По време на работа накрайниците се износват, така че изискват периодична подмяна. Друг недостатък на колекторите е повишеният шум.

Обикновено мощността на колекторните двигатели, инсталирани в автоматични перални машини, варира от 380 до 800 вата. Ето защо, преди да използвате повторно демонтирано захранващо устройство, по-добре е да намерите маркировките на кутията и да проучите по-подробно характеристиките на конкретен модел.

Преди да свържете двигателя извън пералната машина, разберете кой изход на колектора за какво е предназначен. За свързване на тахогенератора са необходими чифт контакти, така че най-вероятно няма да са необходими. Останалите изходи се използват съгласно схемата.

Характеристики на инверторните електродвигатели

Около 2000-те години, с развитието на полупроводниковите устройства, честотните преобразуватели започват да се използват широко. Такива устройства са в състояние да променят честотата и да регулират напрежението в широк диапазон; индикаторите могат да варират от 1 до 500 Hz.

Инверторният двигател не се „захранва“ директно от електрическата мрежа, а от вградения в него конвертор.Устройството независимо се адаптира към режима на работа и произвежда напрежение с оптимално ниво и желаната честота. Следователно инверторът е 2 устройства, комбинирани в един корпус.как работи инверторен двигател

Използването на инверторна технология позволява да се получи широко разпределение на скоростите и възможността за многостепенна работа на електродвигателя. Вграденият преобразувател ви позволява да регулирате напрежението, като по този начин постигате оптимален въртящ момент. Разбира се, всичко това се извършва в определени граници, но общите характеристики на работата на такива двигатели са много по-добри.

Поради по-сложното устройство, цената на инверторните двигатели е по-висока от тази на колекторните и асинхронните двигатели.

Инверторният преобразувател регулира напрежението на два етапа:

 • взема мрежовото напрежение и го преобразува в постоянно;
 • създава поток от положителни и отрицателни импулси от постоянно напрежение. В този момент се получава необходимата честота, която се подава директно към двигателя.

Някои инвертори имат още един етап на преобразуване. На последния етап импулсите се „добавят“ в синусоида. Но формата на подаденото напрежение няма голям ефект върху работата на двигателя, така че този процес не е предвиден за много двигатели.

Благодарение на техническите характеристики на инверторните двигатели става възможно да се контролира тяхната работа в широк диапазон. Моторът може самостоятелно да регулира скоростта на въртене, да преобразува напрежението и т.н.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня