Изключената пералня бръмчи

Изключената пералня бръмчиПонякога потребителите, след като са чули неразбираем шум, са изненадани да открият, че това е бръмчене на изключена пералня. Обективно изключеното оборудване не може да издава никакви звуци, поне онези негови компоненти и елементи, които работят на електричество. Какво причинява бръмченето?

Всмукателният електромагнитен клапан SMA може да е шумен. Какво да направите в такава ситуация, как да коригирате повредата? Нека да разгледаме нюансите.

Уверяваме се, че всмукателният клапан е виновен

Когато пералнята е изключена, първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е входният клапан. Ако е отворен, тогава водата може да тече дори в изключена перална машина. Не е трудно да се уверите, че машината издава звуци именно поради тази причина.

Изключете подаването на вода към машината, като използвате спирателния вентил, монтиран пред маркуча за подаване на вода на пералната машина.

Когато няма осигурен спирателен кран, изключете подаването на студена вода на входа на апартамента. Налягането в системата ще изчезне, течността няма да потече в машината и оборудването ще спре да бръмчи. Ако шумът наистина спре, тогава проблемът определено е в електромагнитния клапан.намерете входния клапан на машината Indesit

Също така трябва да слушате дали има други външни шумове, например звук от изтичане на вода. Когато входящият вентил е отворен, резервоарът на машината постепенно ще се напълни и излишъкът ще потече в канализацията чрез гравитация.

Свалете клапана и се пригответе да го проверите

Как да диагностицирам електромагнитен клапан? Първо изключете захранването на автоматичната машина и я преместете в средата на стаята, така че да имате свободен достъп до всички страни на тялото. След това трябва да източите останалата вода от системата.За да направите това, ще трябва да развиете филтъра за боклук - той се намира в долния ъгъл на пералната машина, зад фалшивия панел или техническия люк.

Преди да развиете филтъра, поставете леген под машината за събиране на вода. След това можете да премахнете „кофата за боклук“ от кутията. Останалата течност от системата ще се оттича в подготвения контейнер. След това почистете пластмасовата спирала и я поставете обратно на място.изплакнете добре филтъра

Входящият вентил се намира под горния капак на MCA. За да премахнете панела, трябва да развиете двата винта, които го държат на място. След това ще трябва да вземете самия елемент. По време на работа ще ви трябват следните инструменти:

 • чифт отвертки (кръста и шлицова);
 • клещи;
 • клещи със заострени върхове;
 • мултиметъротстранете всмукателния клапан от машината

Не е трудно да премахнете вентила за подаване на вода от машината. За да направите това, просто изключете захранващото окабеляване и тръбите от него (след разхлабване на скобите) и развийте фиксиращите болтове. След това частта се отстранява от шайбата.

Какво се счупва във всмукателния клапан?

Електромагнитният клапан може да спре да функционира нормално по различни причини. Защо точно машината не работи, ще трябва да се установи по време на диагностика. Нека поговорим за най-често срещаните проблеми.

 • Филтърният елемент е запушен. Непосредствено след входния маркуч, пред входния клапан, има мрежа, чиято задача е да задържа замърсяванията, съдържащи се в чешмяната вода. Филтърът се запушва и течността започва да преминава по-зле. За да разрешите проблема, просто почистете мрежата.почистете мрежата на всмукателния клапан
 • Мръсотия, полепнала по диафрагмата на клапана. Еластичната лента трябва да се движи свободно нагоре и надолу, когато изтегля вода в машината. Когато се покрие с мръсотия, той вече не приляга плътно към „седлото“, поради което клапанът не функционира правилно.Ще трябва да разглобите всмукателния модул, за да видите уплътнението. Ако има пукнатини, уплътнението ще трябва да се смени, плаката и ръждата трябва само да се почистят.
 • Проблеми с пружината. С течение на времето работата на клапанния механизъм може да бъде нарушена - прътът ще спре да се „движи“ нагоре и надолу. Счупена или деформирана пружина ще трябва да бъде заменена.схема на работа на всмукателния клапан
 • Пукнатини в тялото на клапана. „Опаковката“ на устройството е пластмасова, така че може да се повреди. Ако има пукнатини в „черупката“, водата ще тече вътре в шайбата, попадайки върху други компоненти. Поради тази причина автоматичната машина може да започне да се удари с ток и това може да доведе до късо съединение. За да разрешите проблема, ще трябва да смените всмукателния елемент.

Често тялото на електромагнитния клапан се напуква в SMA, инсталирани в неотопляеми помещения. Когато температурата на въздуха е под нулата, входът замръзва, разширява се и пука „черупката“ на устройството. В допълнение, гумената мембрана след такова „замразяване“ губи свойствата си. Ето защо, ако след като сте прекарали зимата в дачата, пералната машина започне да тече, сменете входния клапан.

След като извадите входа от корпуса на пералната машина, проверете го внимателно. Ако магнитните бобини са деформирани, вентилът за подаване на вода ще трябва да бъде сменен; в този случай той не може да бъде ремонтиран. Ще ви кажем как да диагностицирате част.

Бобината на клапана цяла ли е?

Работата на електромагнитния клапан зависи главно от състоянието на бобината. Това е, което "изстрелва" пръта, като гарантира, че водата се изтегля в пералнята. Можете да го проверите по два начина.Какво е напрежението на вентила за подаване на вода в пералнята?

Най-лесният начин да проверите магнитната намотка е с мултицет. Устройството трябва да бъде превключено в режим на определяне на съпротивлението. След това сондите на тестера се прилагат към контактите на бобината.

Ако всмукателният клапан работи правилно, мултиметърът ще покаже съпротивление в диапазона от 2000-4000 ома.

Електромагнитните клапани на автоматичните машини също могат да бъдат от двоен или троен тип. След това мултиметърът звъни на всяка намотка поотделно. Съпротивлението трябва да е в нормални граници.

Друг, по-сложен метод е подаването на 220 волта към бобината. Под това напрежение трябва да се образува магнитно поле и да издърпа пръта нагоре (ще чуете характерно щракване). Когато токът е изключен, частта ще щракне на място. Тестването на устройството по този начин трябва да се извършва много внимателно. Експертите все още препоръчват използването на мултицет.

Нека се опитаме да поправим клапана

Обикновено входът може да бъде ремонтиран. Вентилът е доста лесен за разглобяване - дори „начинаещ“ може да се справи с тази задача. В краен случай, дори ако работата не е успешна, частта може да бъде сменена изцяло - цената й е ниска.

За да разглобите вентила за подаване на вода, трябва:

 • използвайте тънка отвертка, за да повдигнете намотката и да я премахнете;
 • Използвайте клещи, за да премахнете пръчките. Ако хардуерът не се поддаде, третирайте го със специална смазка WD-40 и опитайте отново след 15 минути;
 • издърпайте металния прът с еластичната мембрана и пружината.Как да разглобите вентила за подаване на вода в пералня

Какво да правя след това? След като разглобите клапана, проверете всеки компонент за повреди. Ако частите са просто замърсени, почистете ги и ги поставете обратно.

Ако установите, че пружината, мембраната или друга част от входното устройство е деформирана, сменете я с нова. Можете да поръчате подобни части в интернет или да потърсите в специализирани магазини във вашия град.

Ако повредата е непоправима, ще трябва да инсталирате нов електромагнитен клапан. Например, в случай на повреда на намотката.Средната цена на входното устройство варира от 10 до 25 долара в зависимост от модела на пералнята.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня