Защо кабелът на пералнята се нагорещява?

Защо кабелът на пералнята се нагорещява?Ако кабелът на пералнята се нагорещи, не можете да го пренебрегнете. Необходимо е незабавно да изключите оборудването от захранването или дори по-добре да изключите захранването на цялата стая. Само след спиране на захранването на машината и контакта можете да започнете диагностика. Остава да разберем какво е довело до нагряването на изолацията и как да спрем проблема.

Проводникът е счупен или прищипан

Първото нещо, което трябва да проверите, е самият кабел. Когато проводникът е напълно счупен, оборудването няма да работи - електричеството няма да „достигне“ до таблото за управление. Друг е въпросът, ако кабелът е притиснат от тежък предмет, например ако случайно попадне под крака на пералня или се забие във врата. След това, в точката на компресия, контактът ще бъде прекъснат, което ще доведе до нагряване на изолацията, първо в повредената зона, а след това по цялата дължина.

Не можете да оставите жицата в притиснато състояние. Изолацията може да се счупи по всяко време, което да доведе до пожар. По-добре е да не поемате рискове и ако подозирате отопление, проверете кабела по цялата му дължина.

Не можете да работите с пералня с нагревателен проводник - трябва да изключите захранването на оборудването и да започнете диагностика!

Понякога кабелът се притиска за дълго време, например по време на транспортиране или монтаж на пералня. Тогава повредата на изолацията може да бъде открита само с помощта на мултицет. Ще трябва да включите режима на зумер и да звъните на кабела по цялата му дължина.

Определяне на източника на отопление

Ако кабелът премине теста, тогава диагностиката трябва да продължи. Следващата стъпка е да определите какво точно се нагрява: кабелът, щепселът или контактът.Трудно е визуално да се идентифицира причината за нагряване, по-лесно и по-ефективно е да се проведе експресен тест: свържете пералната машина към друга „точка“. Ако след смяна на „гнездото“ кабелът отново се нагорещи, това означава, че щепселът е повреден. Щепселът се нагрява поради три причини:

  • контактът между проводниците и контактите на щепсела е прекъснат;
  • появи се производствен дефект;
  • контактите бяха окислени, което доведе до нарушен токообмен.щепселът на пералнята е изгорял

Модерните перални машини са оборудвани с несменяеми щепсели, така че щепселът не може да бъде ремонтиран. Повредата може да бъде коригирана само чрез подмяна. В идеалния случай трябва да смените целия захранващ кабел.

Невъзможно е да се ремонтира неразглобяем щепсел - можете да смените само щепсела или целия мрежов кабел.

Понякога не се нагрява пластмасовият връх на щепсела, а външните му контакти. В този случай „виновен“ е гнездото, по-точно дупките върху него не пасват на „щифтовете“ на вилката или фиксиращите „крака“ са отслабени. Поради липсата на здраво „захващане“, токообменът се влошава, възниква изтичане, последвано от нагряване. Не е безопасно да се правят настройки в такава ситуация - по-безопасно е да инсталирате нова електрическа точка.

За да предотвратите повторението на ситуацията, трябва не само да знаете какво да правите, но и да изберете правилния заместител. Първо, трябва да закупите маркови компоненти, като вземете предвид марката и серийния номер на пералната машина. Второ, купувайте стоки от доверени доставчици. Трето, предварително изчислете дължината на кабела и избягвайте да го дърпате или стискате.

Отървете се от адаптерите

Причината за нагряването на захранващия кабел на машината може да бъде и използваните адаптери. Не напразно производителите силно препоръчват изоставяне на удължителни кабели и адаптери - не е безопасно да свързвате оборудване към електрическата мрежа чрез тях. Особено такива мощни консуматори на енергия като пералните машини. Машината изисква голямо количество енергия и директна връзка към мрежата. Ако последното не е налице, тогава ще се появят следните проблеми:

  • счупен контакт;
  • нагряване на вилицата;
  • увреждане на изолацията до и включително пожар.

По-лошо е, ако машината е свързана чрез удължителен кабел, навит на макара. Поради индуктивността такъв проводник се нагрява по-бързо и рискът от пожар се увеличава. Дори най-качественият адаптер няма да осигури директна връзка. Ако не можете да откажете удължителния кабел, тогава трябва постоянно да наблюдавате температурата на жицата. „Макарата“ определено се развива.

Също така, пералната машина трябва да бъде снабдена с висококачествени електрически комуникации - защитена точка, индивидуален RCD и заземяване. В идеалния случай окабеляването трябва да е медно и с подходящо напречно сечение. Алуминиевите сърцевини са по-пластични, омекват повече с времето и падат от контактите. В резултат на това щепселът и контактът постоянно се нагряват. Не е безопасно да пренебрегнете нагряването на проводника на пералната машина. За да избегнете пожар, трябва незабавно да започнете ремонт - сменете захранващия кабел, щепсела или контакта.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня