Готвене на храна в съдомиялна машина

готвене в съдомиялна машинаАко сте мислили, че съдомиялната машина може да се използва само за миене на съдове, много сте се заблудили. Хората отдавна предполагат, че това е многофункционално устройство, което може да се използва за измиване на зеленчуци, детски играчки и други неща. Но те разбраха как да готвят храна в съдомиялната машина сравнително наскоро. Как го правят и какви рецепти за съдомиялна машина има? Нека да погледнем.

Защо правя това?

Европейците използват съдомиялни машини много по-дълго от руснаците, така че са забелязали, че съдовете стават много горещи по време на миене. Ако включите интензивен режим и перете при температура 700C, тогава съдовете стават толкова горещи, че понякога дори се пръсват. Ето защо производителят не препоръчва използването на интензивни режими за измиване на крехки съдове и съдове от материали, чувствителни към високи температури.

Светли умове предположиха, че съдомиялната машина в интензивен режим работи почти като парна фурна, което означава, че можете да опитате да готвите храна, докато мръсните съдове се мият точно там, в кошниците. Експериментите започнаха да разкриват предимствата на готвенето в съдомиялна машина.

 1. Полезно е да готвите храна, докато миете съдове в машината, защото можете да спестите енергия.
 2. Храна, която къкри при температури под 1000С, запазва максимум витамини и микроелементи. Употребата му е полезна за здравето.
 3. Готвенето в съдомиялната машина спестява време на домакинята, тъй като целият процес се извършва автоматично.

Разбира се, при достатъчно ниска температура не се препоръчва да готвите всички храни подред.Това важи особено за месото. Няма да е възможно да готвите големи парчета по този начин, но ситно нарязано филе или кайма е напълно възможно. Пилето също се готви добре в съдомиялна машина, но все пак не целият труп, а гърдите или бутчетата. Рибата се сварява добре, както и зеленчуците, нарязани на малки филийки.

Някои европейски домакини дори успяха да изпекат ябълков пай в съдомиялна машина.

Готвенето на храна в съдомиялна машина трябва да става при спазване на основните предпазни мерки. На първо място, трябва да запомните, че съдовете се мият с препарат за миене на съдове и препарат за изплакване и при никакви обстоятелства водата с химикали не трябва да влиза в контакт с храната. За да направите това, приготвените продукти се поставят в специални запечатани буркани от топлоустойчиво стъкло или в специални топлоустойчиви контейнери. Ако водата попадне върху сготвена храна, не е необходимо да я ядете.

Млади картофи с билкиготвене в PMM

Решихме да започнем с една лесна лятна рецепта, която е позната на всички, но не на всеки се е налагало да я изпълнява в съдомиялна машина. И така, за да приготвите млади картофи с билки, трябва да вземете: 1 кг средно големи млади картофи, малка връзка копър, магданоз, зелен лук, малка глава лук, сол, черен пипер, стрък мащерка. Започваме да готвим, колкото и да е странно, като зареждаме мръсни съдове в съдомиялната машина. Оставяме място в горната кошница за контейнер с храна и започваме да готвим.

 1. Младите картофи могат да бъдат обелени или не, както искате.
 2. Нарежете го на филийки, сложете го в купа и посолете.
 3. Нарежете на ситно зеленчуците и лука и след това добавете всичко към картофите.
 4. Смесете продуктите, леко поръсете с черен пипер и поставете всичко в херметичен съд.
 5. Накрая добавете стрък мащерка и затворете възможно най-добре съда.

Мащерката, подобно на лука, не е необходимо да се добавя, въпрос на вкус.

 1. Поставете съда в кошницата, затворете съдомиялната и задайте програма „Интензивно измиване“.

Когато програмата приключи, трябва внимателно да извадите буркана, да го отворите и да поставите съдържанието върху чинии. Вкусните млади картофи, задушени в съдомиялна са готови.

Мързеливи сърми

Втората рецепта също е проста, но ще използва кайма. Сами виждате, че в съдомиялната е напълно възможно да се готви дори месо. Както и при варенето на млади картофи, зареждаме мръсни съдове и оставяме място в горната тава за съда, в който ще готвим. Вземаме половин килограм кайма, 300 г китайско зеле и няколко листа бяло зеле, 100 г ориз, малка глава лук, малък морков, 1 яйце, сол и черен пипер.

 1. Първо сварете ориза на котлона в черпак. Това ще отнеме около 10 минути.
 2. Лукът се нарязва на ситно, морковите се настъргват и зеленчуците се смесват с каймата.
 3. Добавете сол, черен пипер и пилешко яйце към каймата, разбъркайте всичко.
 4. Китайското зеле се нарязва на ситно и се добавя към каймата.
 5. Разбъркайте всичко много добре и разточете сместа на равни топки с големината на средно пилешко яйце.
 6. Слагаме сармичките на пластове в буркан, като на всеки ред слагаме зелев лист, за да не се слепят сармичките при варенето.
 7. Затворете плътно буркана и го поставете в съдомиялната машина.
 8. Започваме прането на 700C за три часа. Зелевите сърми ще бъдат идеално приготвени за 2,5-3 часа.

Задушен минтайриба в PMM

Последната рецепта за днес ще бъде свързана с приготвянето на евтина, но много вкусна и здравословна риба - минтай. Подготвяме съдомиялната машина за работа, като оставяме място в горната кошница за буркан с храна. На масата слагаме следните продукти: минтай, нарязан на едри парчета - 300 г, зехтин или слънчогледово олио (имате нужда от 1 супена лъжица), половин лимон, сол, черен пипер, 2 дафинови листа.

 1. Измиваме и почистваме рибата.
 2. Посолете парчетата минтай, поръсете с черен пипер и поръсете с лимонов сок.
 3. Поставете парчетата риба в буркан и ги залейте с растително масло.
 4. Оставете рибата да престои в хладилник за 30-40 минути.
 5. След това поставете дафинов лист в буркан, внимателно затворете съда с рибата и го поставете в съдомиялната машина.
 6. Започваме интензивно миене и изчакваме да приключи, за да извадим прясно приготвената риба и да я сервираме на масата.

Оказва се, че можете да готвите голямо разнообразие от храни в съдомиялна машина. Особено интересно готвене на риба в съдомиялна машина. В същото време не само се готви, но запазва всички полезни за човешкото тяло вещества. Това, разбира се, не е готвене за всеки ден, но можете да експериментирате, особено ако имате ум не по-малко любознателен от европейците. Късмет!

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня