Къде се намира филтърът в пералнята?

Къде се намира филтърът в пералнята?Дренажният филтър на пералната машина изпълнява важна функция - предпазва помпата от отломки и чужди предмети, навлизащи в резервоара. Тъй като елементът улавя всичко, което не е необходимо, той трябва периодично да се почиства. Ако пренебрегнете това правило, ще бъде трудно помпата да изпомпва вода и това може да доведе до повреда на машината. Нека да разберем къде е дренажният филтър, как да го измиете със собствените си ръце и колко често трябва да се извършва процедурата.

Филтрирайте разположението по марки машини

Първата стъпка е да разберете къде се намира „кошчето за боклук“. Пералните се различават по марки, модели и тип зареждане на прането. Въпреки разнообразието от видове автоматични машини, дренажният филтър винаги се поставя в долната част на тялото, в непосредствена близост до помпата.

Филтърът за боклук е вътрешна част на автоматична пералня. Той е „скрит“ зад фалшив панел или врата с технически люк. За да улесните намирането на филтриращия елемент, ще ви кажем къде точно се намира той в модули от различни производители.

 • LG, Atlant - в долния десен ъгъл, отпред, зад малка вратичка.
 • Indesit и Ariston са зад долния фалшив панел, също в десния ъгъл.В машините Indesit филтърът е скрит зад панела
 • Бонбони - от лявата страна, зад техническата врата.
 • Bosch, Samsung и Siemens са в долния десен ъгъл. Може да се скрие зад люк или фалшив панел.
 • Electrolux и Zanussi. Кошчето за боклук се намира в долния десен ъгъл и е покрито с малък пластмасов люк.

Повечето машини с горно зареждане имат филтър за прах, монтиран в долния ляв ъгъл.

Някои производители са измислили друго място за инсталиране на дренажния филтър. Например, при „вертикалите“ на Electrolux и Zanussi „кошчето“ е вградено в ръба на барабана. Можете да получите елемента, като погледнете в „центрофугата“.

Как да го почистите правилно?

Потребителите на перални машини трябва да разберат, че е необходимо да почистват кошчето за боклук. Експертите препоръчват измиване на дренажния филтър поне веднъж на всеки 3 месеца. Процесът няма да отнеме много време; всяка домакиня може да се справи с работата. Алгоритъмът на действията ще бъде както следва:

 • Изключете захранването на автоматичната машина. Много е важно да започнете да работите едва след като пералнята бъде изключена от контакта;
 • затворете спирателния вентил, отговорен за подаването на вода;
 • покрийте пода около пералната машина със сухи парцали;сложете парцал и завъртете
 • подгответе нисък, просторен контейнер за събиране на водата, която тече от дупката;
 • отворете сервизната врата или откачете декоративния панел от тялото. Капакът на люка обикновено е закрепен с няколко пластмасови ключалки; ще ви е необходима отвертка, за да ги премахнете;
 • наклонете машината назад и поставете контейнер под дъното за събиране на вода;
 • Първо развийте пробката на филтъра на половин оборот. Изчакайте, докато водата потече в легена. Премахнете напълно кофата за боклук. Ако елементът не се поддаде, опитайте да го хванете с клещи и да го завъртите обратно на часовниковата стрелка.

При някои марки перални машини, преди да премахнете филтъра, първо трябва да развиете щепсела, който блокира потока на водата. Например за перални AEG, Elgie, Zanussi и Electrolux. Много домакини се чудят откъде идва водата в празна пералня? Всъщност помпата изпразва резервоара, а в дренажните тръби винаги има малко количество течност. След като развиете филтъра, той просто ще изтече от получения отвор.

Всички перални имат и маркуч за аварийно източване на течността от системата. Можете да "изпразните" машината с него, преди да развиете филтъра за боклук. За да направите това, трябва да извадите щепсела, монтиран в тръбата. Тръбата се намира тук, до тапата. След като приключите с демонтажа, можете да започнете да почиствате филтърния елемент. Отстранете навитите нишки и косми от него, изплакнете обилно под чешмата.Водата трябва да е топла. Ако спиралата е много замърсена, обработете повърхността с абразивна гъба.

Не мийте дренажния филтър в гореща вода; пластмасата може да се деформира.

Ако отлаганията не могат да бъдат отстранени от повърхността на филтъра, можете да накиснете частта за 2-3 часа в разтвор на лимонов прах. Разтворете 50 грама „лимон” в топла вода и го потопете в „кофа за боклук”. След накисване го почистете с четка.

Трябва също така да изплакнете отвора, където е поставен филтърът. Избършете стените му с влажна кърпа и осветете вътре с фенерче. По този начин можете да видите работното колело на помпата. Наранените косми, мъх и конци трябва да бъдат отстранени от остриетата. След като приключите с „почистването“, можете да върнете „кошчето“ обратно. Поставете спиралата в отвора възможно най-равномерно, без изкривявания и завийте „щепсела“ отляво надясно. След това затворете люка или поставете отстранения фалшив панел обратно на мястото му.изплакнете добре филтъра

След като почистите филтъра за отпадъци, не забравяйте да включите пробната програма за измиване. Ако поставите филтъра дори леко неравномерно, може да има теч. Затова изпълнете кратък цикъл и наблюдавайте работата на „домашния асистент“. Ако под машината няма локва, "почистването" може да се счита за успешно завършено. Целият процес на почистване на филтъра за боклук е описан в инструкциите за пералната машина. Ето защо можете да проучите ръководството за потребителя, за да разберете същността на предстоящата работа и да разберете препоръките на производителя. Информацията е представена в раздела „Почистване и поддръжка на автоматичната машина“.

Кога трябва да повторя почистването?

За да може филтърът за боклук да изпълнява напълно функциите си, той трябва периодично да се почиства. В противен случай работата на пералната машина ще бъде нарушена. Водата ще започне да напуска системата твърде бавно.

Запушеният дренажен филтър затруднява изпомпването на вода в канализацията и може да доведе до повреда на помпата.

Ето защо е важно да не забравяме за необходимостта от периодично почистване на кофата за боклук. Производителите на перални машини препоръчват обслужване на дренажния филтър веднъж на всеки 2-4 месеца. По-добре е да извършвате процедурата по-често, ако перете в машината вълнено бельо и дрехи с дълъг косъм. Освен това филтърът за боклук се замърсява по-бързо, ако в къщата има домашни любимци. Космите от домашни любимци постоянно присъстват върху дрехите на членовете на домакинството и се установяват по „спиралата“. В такава ситуация почистването трябва да се извършва поне веднъж месечно.Животинските косми запушват филтъра по-бързо

Ако започнете да перете нещо напълно „боклук“, например вълнено одеяло, котешки матрак или пухена възглавница, почистете филтъра веднага след приключване на цикъла. Всъщност в процедурата няма нищо сложно; ще отнеме само 10-15 минути свободно време. Също така, за да предотвратите запушване на елементите на дренажната система, не забравяйте да разклатите нещата, преди да ги заредите в барабана. По-добре е предварително да накиснете силно замърсеното пране в леген и едва след това да го поставите в машината. Не пренебрегвайте и джобовете си – кламер или ключове, забравени в панталоните ви, могат да нарушат нормалната работа на вашето оборудване.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня