Гаранция за перални

Гаранция за пералниКогато купувате пералня, е много важно да проучите документите, които идват с модела. Говорим за ръководство за употреба, технически паспорт и гаранционна карта. Гаранцията на пералните машини е средно една до две години. През този период производителят носи отговорност за изправността на оборудването. Ако възникне повреда в рамките на определен период (не по вина на потребителя), купувачът има право да поиска безплатна диагностика и ремонт в сервизен център или да настоява за подмяна на пералната машина. Нека да разберем какви случаи се покриват от гаранцията и защо ремонтът може да бъде отказан.

Кога работи?

Първо, нека разберем в какви случаи можете да предявите иск към производителя. Не се предлагат гаранционни ремонти при повреда на машината. Независимо от марката на пералнята, щетите, причинени от производствени дефекти, се покриват от гаранцията. По този начин потребителят може спокойно да изиска безплатно обслужване в сервизен център или замяна на машината, ако не изстисква нещата достатъчно добре, не пере добре дрехите, вдига много шум, не измива напълно праха от дозатора и т.н.

След като получи заявка за гаранционно обслужване, сервизният отдел задължително ще тества пералнята, за да се увери, че има производствен дефект.

Ако автоматичната машина се повреди в резултат на неправилни действия на потребителя, например неправилно транспортиране, претоварване на барабана, неспазване на инструкциите и т.н., тогава повредата ще се счита за извънгаранционно събитие. В такава ситуация ще трябва да платите за ремонт от собствения си джоб.колко време е гаранцията?

Продължителността на гаранцията е различна за различните марки SMA.Например, периодът на следпродажбено обслужване при закупуване на машини LG или Samsung е 3 години, Bosch - до две години. По принцип такива големи производители предоставят гаранция специално за основните компоненти на пералнята: електрическия мотор и контролния модул. Както показва практиката, именно в тези области най-често се записват производствени дефекти.

Защо могат да откажат?

За да бъде гаранцията на пералната машина в пълна сила, купувачът трябва да спазва определени правила. Първо, когато купувате устройство, не можете да откажете услугите на професионалисти по отношение на свързването на перални машини. В този случай самоинсталацията на оборудването е неприемлива, тъй като производителят напълно ще откаже тези гаранции. Ако новата машина се повреди, когато техникът свърже оборудването, потребителят не е длъжен да заплаща нито работата на специалиста, нито ремонта на устройството.

Гаранционният ремонт също няма да бъде възможен, ако:

  • за захранване на машината е използван домашен удължителен кабел;
  • в машината са изпрани дрехи, които не са разрешени за пране в такова оборудване;
  • потребителят се опита сам да ремонтира устройството: разглоби тялото, отстрани всички вътрешни елементи на машината;
  • Гаранционната карта е попълнена с грешки.Не можете да свържете устройството чрез удължителен кабел

Гаранционният срок позволява на потребителите да придобият увереност, че при поява на фабричен дефект производителят ще ремонтира машината за своя сметка. Трябва обаче стриктно да спазвате правилата за използване на машината, както е посочено в инструкциите, така че всяка открита повреда да не попадне в извънгаранционен случай.

Да се ​​възползваме от гаранцията

По този начин всеки купувач, който не нарушава изискванията на производителя за свързване и работа на пералня, може да получи безплатно ремонт на машината, ако тя повреди поради фабрични дефекти.Необходимо е да се докладва неправилна работа на пералното оборудване веднага след установяване на неизправността. Служителите на ремонтната служба определено ще поискат от кандидата да представи набор от документи, потвърждаващи правото на безплатно обслужване.

По време на гаранционния период купувачът е длъжен да пази разписката за плащане на AMR и гаранционния талон, за да може да представи документите в сервиза.

При липса на касова бележка или споразумение за гаранционно обслужване сервизът за ремонт има право да не приеме заявлението от купувача. Или специалистите ще предложат ремонт на оборудването, но за сметка на клиента.

Често има случаи, когато служителите на сервизния център подвеждат клиентите, като ги информират, че неизправността не може да бъде отстранена в гаранция. За да не се натъкнете на измама, трябва сами да разберете какви видове повреди отговарят на условията за безплатно обслужване. Производителят ясно описва тази информация в гаранционната карта. Въоръжени с информация, можете уверено да защитите позицията си.

Купувайки машина от известни марки, например Samsung, LG или Bosh, купувачът може да разчита на надеждността и високото качество на изработката на машината. Въпреки това дори такива доверени производители могат да изпитат неуспехи в производството на оборудване. За да защитят потребителите, компаниите определят достатъчно дълъг експлоатационен живот, през който гарантират безпроблемна работа на оборудването. По време на гаранционния срок производителят се задължава да отстрани дефекти в пералнята, ако потребителят установи производствен дефект. Но отново, не забравяйте, че гаранцията за перални машини ще бъде валидна при спазване на основните правила за транспортиране, монтаж и експлоатация на оборудването.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня