Функция Fuzzy Logic в пералня

пералня с функция fuzzy logicТехнологиите и разработките в областта на домакинските уреди постоянно ни изненадват с нещо. Инженерите измислят всякакви иновации, за да привлекат вниманието на купувача към своето творение. Някога самата поява на автоматична пералня изглеждаше като чудо, защото какво по-просто - сложи пране и прах, натисни бутон и след час можеш да извадиш чисти дрехи, а в това време може да сготви вечеря или да легне на дивана.

Но напредъкът не спира дотук; машините непрекъснато се оборудват с нови функции, например размита логика, еко балон, измиване на струя, сушене и други. Понякога е много трудно да сме в крак с технологиите и да ги разбираме. Ето защо решихме да говорим за такава функция в пералната машина като размита логика.

Как работи функцията

Фразата fuzzy logic в превод от английски означава „размита логика“, този термин се появява през 1965 г. и няма нищо общо със съвременната перална машина.

Тази фраза не отразява напълно целта на самата функция, това е просто красиво име, според производителите. И така, какво прави тази функция, как се изпълнява?

Пералня с тази функция има вградена маса сензори за докосване, които определят теглото на прането, степента на замърсяване, твърдостта на водата и други. Всички тези сензори изпращат сигнал до микропроцесора, който въз основа на получените данни определя времето за пране, количеството вода и режима.

Например, вграден оптичен сензор с инфрачервен лъч определя степента на замърсяване на прането; колкото по-бистра е водата, толкова по-чисто е прането. В допълнение, характерът на замърсяването се определя от скоростта на насищане на водата с мръсни частици. Това се основава на съдържанието на мазнини в замърсяването.Колкото по-бързо става насищането, толкова повече мазни замърсявания има по дрехите. След като информацията за това постъпи в микропроцесора на пералнята, се изчислява времето за пране.

Това може да се изрази устно по следния начин: „Ако мръсотията е силна и мазна, тогава измиването отнема много време.“ Зависимостта на времето за измиване от степента на замърсяване и съдържанието на мазнини може да бъде представена под формата на таблица.пералня с функция fuzzy logic

В тази таблица много кратко време за пране означава 8 минути, кратко време - 12 минути, средно време - 20 минути, дълго - 40 минути, много дълго - 60 минути.

В съвременните модели автоматични перални машини, освен че определя времето, функцията за размита логика определя консумация на вода, консумация на прах и скорост на центрофугиране. В този случай входните параметри за изчисляване на режима на пране могат да бъдат вида на прането, твърдостта на водата и др. Така се получава програма, в която има няколко входни и изходни параметъра. Когато се комбинират, броят на възможните режими на пране възлиза на стотици. Това е основната разлика между машина с размита логическа функция и обикновена автоматична пералня.

Принципът на действие може да се визуализира по следния начин.

пералня с функция fuzzy logic

Предимства и недостатъци

Въз основа на принципа на работа на тази функция можем да идентифицираме следните предимства на прането в машина с размита логика.

 • Намаляване на времето за пране чрез определяне на степента на замърсяване.
 • Намаляване на консумацията на вода чрез претегляне на прането.
 • Намалена консумация на енергия чрез намаляване на обема на водата, която трябва да се загрее.
 • Автоматизация на процеса на пране. С тази функция не е необходимо ръчно да задавате скорост на центрофугиране, температура и други параметри.

За ваша информация! Ще трябва да платите много за технологията с размита логика, тъй като машините, оборудвани с тази функция, са по-скъпи от обикновено.

Недостатъците на тази функция могат да бъдат обсъдени, съдейки по потребителските прегледи, тъй като търговците могат само да хвалят своя продукт. Но наистина ли машината изпълнява заявената си работа на сто процента? Ето какво казват хората:

 • наличието на сложна електроника може да намали издръжливостта на оборудването;
 • Възможно е автоматично регулиране на програмата по време на пране, което се отразява на точността на времето за край на програмата.

Като цяло потребителите, които използват перална машина с интелигентна функция, отбелязват положителните страни, има повече от тях, отколкото отрицателните. Познавачите на технологиите казват, че функцията fuzzy logic е реален електронен контрол на процеса на пране. Някои сравняват машини без тази функция с хладилници без функция за саморазмразяване (без скреж). Като цяло, колко хора - толкова много мнения. Дали ще използвате модерна технология или не зависи от вас.

Кратък преглед на машините с размита логическа функция

Функцията за размита логика се предлага в перални машини от различни марки, нека разгледаме някои от тях.

 • LG F1281TD е пералня с капацитет на барабана до 8 кг дрехи и има 14 програми.Пералня Bosch с функция fuzzy logic Класовете на консумация на енергия и пране са най-високи. Сред необичайните режими можем да отбележим безшумния режим на пране. В допълнение към функцията fuzzy logic има вградена защита срещу деца и срещу течове на вода. Цена от 27 хиляди рубли.
 • BOSCH WLG20265OE е тясна пералня с капацитет на барабана до 5 кг. Сред необичайните програми отбелязваме следните режими: връхни дрехи, ризи, нощен цикъл.Освен това има възможност за добавяне на пране в барабана по време на пране, има вградена защита срещу протичане и заключване за деца. Цена от 23 хиляди рубли.
 • ASKO W6884ECO W е пълноразмерна пералня словенско производство с капацитет на барабана до 8 кг. При въртене може да ускори до 1800 оборота в минута. От 12-те програми специално внимание заслужава програмата „Бяло бельо“.. Има всички нива на защита и автоматично претегляне на прането. Цена от 95 хиляди рубли.Пералня Asko с функция fuzzy logic
 • ELECTROLUX EWT1366HDW – пералня с вертикално зареждане на пране до 6 кг. Има 7 програми за пране, вградена защита срещу протичане и срещу деца. Максимална скорост на въртене 1300. Цена от 42 хиляди рубли.
 • Samsung WF1802XEC е пълноразмерна пералня, която разполага с технология Eco Bubble и функция за размита логика. Капацитетът на барабана е 8 кг, броят на програмите е 9. Освен това се обръща внимание на функцията Eco Drum Clean, която дава възможност за освежаване на прането от неприятна миризма без измиване във вода. Цена от 33 хиляди рубли.

И така, перални с функцията fuzzy logic се предлагат сред машини в ниска, средна и висока ценова категория. Но това дава основание да се чудим колко добре е реализирана тази функция в перална машина от средната ценова категория. Всъщност в повечето от тези машини няма автоматично претегляне, което значително влияе върху определянето на режима на пране, количеството вода и т.н. Бъдете внимателни, когато купувате такава автоматична машина, проучете подробно всички характеристики на оборудването, може би размитата логика е просто маркетингов ход...

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня