Какво представлява функцията пара в пералня?

Каква е функцията пара в пералнятаПарната функция в пералната машина е доста полезна технология, която се харесва на милиони потребители от цял ​​свят. Благодарение на обработката с пара можете не само да премахнете трудни петна без специални домакински химикали, но и да дезинфекцирате нещата. Опцията ви позволява да унищожите всички бактерии и микроби, които са се „заселили“ във влакната на тъканта. Нека да разберем как работи генераторът на пара и дали си струва да плащате повече за такова допълнение.

Как работи почистването с пара?

Когато избирате автоматична машина, трябва да обърнете внимание какъв режим на пара осигурява. Някои перални машини могат само леко да освежат дрехите и да премахнат леката неприятна миризма, докато други могат да извършат пълно пране, премахвайки най-трудните петна. Всичко ще зависи от модела на устройството.

Пералня с функция за пара работи малко по-различно от обикновената пералня. Освен това съдържа топлообменно устройство. Парогенераторът е разположен зад резервоара, към него от едната страна е прикрепен входен клапан (през който се излива вода вътре), а от другата - гумена тръба. През тази тръба парата влиза в барабана.

Обработката с пара се извършва при температура от 55°C, но функцията е безопасна дори за най-деликатните тъкани.

Ако е необходимо да се извърши антибактериално третиране на прането, машината може да генерира пара при по-висока температура. За целта машините осигуряват различни режими на работа на парогенератора.как работи почистването с пара

Според по-голямата част от потребителите функцията за пара е много полезна. Той помага не само в борбата с упоритите петна, но и премахва алергените и вредните микроорганизми от нещата.Тази възможност ще бъде особено интересна за хора, склонни към алергии.

Плюсове и минуси на тази функция

За да разберете колко полезен ще ви бъде режимът на пара и дали си струва да търсите точно такъв модел SMA, нека разгледаме всички плюсове и минуси на тази технология. По-добре е да започнете с предимствата, които пералните машини, оборудвани с парогенератор, имат повече от достатъчно.

 • Икономичен. Парните машини могат да се справят с прането дори без използване на гел или прах. В допълнение, консумацията на вода е значително намалена, тъй като машината не изплаква предмети след обработка с пара. И накрая, консумацията на енергия в процеса на парния цикъл е намалена в сравнение със стандартния цикъл. Генерирането на пара е по-бързо от нагряването на вода, така че оборудването "яде" по-малко киловати.
 • Универсалност. Можете да перете всякакви дрехи в автоматична машина с парогенератор. Това могат да бъдат най-„взискателните“ тъкани: коприна, вълна, кашмир, дантела. За тази цел има програми, при които се произвежда пара при ниска или средна температура.парене неща
 • Лесни за грижа за дрехите. Режимът на пара ще ви помогне бързо да освежите нещата, заседнали в гардероба, или лесно да премахнете трудни петна от плодове, кръв, вино и козметика. Вече не е нужно да накисвате прането си, да третирате замърсената зона с препарат за отстраняване на петна или да чакате продуктът да подейства.
 • Без гънки и гънки по тъканта. След обработка с пара нещата изглеждат спретнати и нямат дълбоки гънки.
 • Възможност за дезинфекция на бельо. Парната функция е много важна при пране на детски дрехи, спално бельо и кърпи. Всички алергени и микроорганизми, „скрити“ във влакната на тъканта, ще бъдат унищожени.

Има и недостатъци на парните машини.

 1. Малък избор. Гамата от перални машини с функция за пара не е толкова широка.Изпаряването е сравнително нова технология, така че все още не всички марки я въвеждат в производството. Ще трябва да изберете машина от моделите на Bosch, ElG, Electrolux, Ariston или Whirlpool.
 2. Цена. Най-бюджетните машини с функция за пара ще струват на купувача поне 250 долара. За тези пари можете да си купите добра машина с отличен софтуер, но без парогенератор.

Също така не забравяйте, че бюджетните парни машини не винаги имат програма за пране с пара. Те ще се справят със задачата да освежат нещата, но може да загубят битката със старата, вкоренена мръсотия. Прането все пак ще трябва първо да се изпере.

След като обективно оценихме всички положителни и отрицателни аспекти, можем да заключим колко полезна е функцията за обработка на пара за вашето семейство. Ако такъв режим е необходим, преминете към избора на нов „домашен помощник“.

Популярни модели с функция за пара

Разбира се, освен вградения парогенератор, пералнята трябва да отговаря и на други изисквания. Ето защо, когато избирате нова машина, не забравяйте да погледнете нейните технически характеристики. Нека представим рейтинг на трите най-популярни парни машини.

Струва си да обърнете внимание на пералнята със сушилня LG F1296CDS0. Това е свободностояща „предна“ машина, която ви позволява да „превъртате“ до 6 кг пране наведнъж. Предвиден е и режим на сушене - при активиране в барабана могат да се поставят до 3 кг артикули.LG F1296CDS0

Основни характеристики на LG F1296CDS0:

 • инверторен двигател;
 • електронно управление;
 • 13 специални програми за пране;
 • таймер за отложен старт;
 • максимална скорост на центрофугиране – 1200 об/мин.

Цената на машината LG F1296CDS0 със сушене, директно задвижване, инверторен двигател и парогенератор е доста приятна - около $330.

Пералнята е снабдена с удобен дигитален дисплей, който показва цялата информация за етапите на цикъла. За съжаление няма система за защита от течове. Но машината може да предотврати дисбаланса на барабана и да следи нивото на пяната. Благодарение на технологията Умен Диагноза Самата машина открива възникнали повреди в системата и уведомява потребителя за тях.

Следващият интересен модел на шведската марка е Electrolux PerfectCare 600 EW6S4R27W. Това е машина с предно зареждане, постоянно инсталирана. Основни характеристики на машината:Electrolux PerfectCare 600 EW6S4R27W

 • максимално натоварване - 7 кг;
 • максимална скорост на центрофугиране – 1200 об/мин;
 • таймер за отлагане на началото на прането – до 20 часа;
 • ниво на шум – до 77 dB по време на центрофуга;
 • пълна защита срещу течове;
 • разход на електроенергия – 0,13 kWh/kg;
 • разход на вода – 52 литра на цикъл.

Интелигентността разполага с 14 програмирани режима, включително подаване на пара, леко гладене, пране на дънки, спортни дрехи, детски дрехи и връхни дрехи. Благодарение на специалната опция "Антиалергия", можете да унищожите алергените от влакната на тъканта.

Потребителите на Electrolux PerfectCare 600 EW6S4R27W отбелязват ефективността на машината, отличното качество на изработката, стилен дизайн, интуитивен контрол и почти безшумна работа на оборудването. Цената на модела е около 240-280 $

Следващата машина в рейтинга от южнокорейската марка е Samsung WW65K42E00W. Функционалността на този модел е по-интересна. В допълнение към технологията с пара, тя предоставя и възможност за измиване с мехурчета. Когато опцията EcoBubble е активирана, водата в резервоара се насища с въздушни мехурчета, което гарантира по-добро почистване на дрехите.

Машината Samsung WW65K42E00W може да се управлява през Wi-Fi мрежа през смартфон.

Основни характеристики на модела:

 • капацитет на барабана – до 6,5 кг пране;
 • клас на енергоспестяване и ефективност на пране – “А”;
 • разход на вода за цикъл – 39 литра;
 • максимална скорост на центрофугиране – 1200 об/мин;
 • 12 специални програми за почистване;
 • ниво на шум – до 73 dB.

Благодарение на технологията AddWash, можете да поставите нещата в барабана, след като цикълът е започнал. Допълнителното зареждане на прането се извършва през основния люк. Възможно е да настроите времето за край на прането.

Корпусът на машината е защитен от течове благодарение на специален сензор за поплавък. Докато пералнята работи, контролният панел може да бъде заключен, за да се предотврати случайно натискане на бутони. Интелигентността може също така да контролира нивото на пяната в резервоара и, ако е необходимо, да извърши автоматично балансиране на барабана. Цената на модела е до 37 000 рубли.

Машина с режим на пара може да се превърне в истински спасител за всяка домакиня. Ето защо, ако е възможно да надплатите за тази технология, тогава не си струва да спестявате. Функцията няма да стане една от „неизползваните“, собствениците на перални машини я използват доста често.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня