Как работи функцията за гладене в пералня?

Как работи функцията за гладене в пералня?Пералня с функция за гладене не само пере, изплаква и центрофугира, но и изглажда прането. Благодарение на специалната технология дрехите в барабана стават по-меки, а гънките и гънките се изглаждат. В резултат на това машината разпределя артикули, които са готови за носене или съхранение. Но няма нужда да бързате: по-добре е първо да разберете как работи функцията за гладене в пералнята. Предлагаме ви да разберете характеристиките на опцията, да разберете нейните предимства и да разгледате няколко модела „изглаждащи“ перални машини.

„Леко гладене“ вместо гладене?

Не всички хора гладят нещата, но в някои случаи не можете без ютия. Така бебешките пелени се гладят по-скоро с хигиенна цел - за стерилност. Гладенето на работни ризи се изисква от дрес кода и баналната чистота. Но способна ли е функцията за „леко гладене“ на машината да унищожи бактериите и да премахне тежките гънки?

Функцията “Лесно гладене” на пералнята не замества гладенето - тя само омекотява тъканта.

Отговорът е не. Всъщност е трудно да го наречем гладене. Силното име служи за привличане на вниманието на купувачите, като е общ маркетингов ход. Но все пак има някаква полза от опцията, тъй като подготвя изпраните дрехи за ютията. Тъканта омекотява, предотвратявайки появата на нови гънки по време на пране и центрофугиране.

Същността на алгоритъма

За да оцените ефективността на дадена функция, трябва да разберете как работи. Същността на технологията се състои в използването на голям обем вода при пране и избора на деликатен режим, който предпазва нещата от бързото въртене на барабана. Освен това, когато е активирано „Лесно гладене“, интензивността и продължителността на цикъла на центрофугиране автоматично се намаляват.В резултат на това прането остава леко влажно и по-малко набръчкано.прането остава леко влажно

Останалите гънки върху тъканта са по-малко забележими и по-лесно се „изравняват“ с ютия. По-често можете да правите без пара, което ще спести време, усилия и разходи за електроенергия. Някои артикули са напълно изгладени и веднага след пране са готови за носене.

При леко гладене барабанът се зарежда до половината от допустимия си капацитет.

Но дали функцията си заслужава парите е отделен въпрос. Ако използвате разума си, можете ръчно да настроите пералнята, така че нещата да се мачкат по-малко при пране. Говорим за следните трикове:

 • заредете по-малко пране в барабана;
 • използвайте повече вода при измиване;
 • намаляване на интензивността на въртене;
 • повторете цикъла на изплакване.

Ако след центрофугиране изплакнете прането отново обилно с вода, то ще остане влажно и меко. В резултат на това ефектът от лесното гладене ще бъде постигнат без специална скъпа опция. Струва ли си да плащате допълнително за разширена функционалност? За да отговорите на въпроса, трябва да разгледате предимствата и недостатъците на тази технология.

Добри и лоши страни на програмата

Наличието на специална функция "Лесно гладене" на пералнята ще освободи потребителя от ненужни проблеми. Не е необходимо ръчно да регулирате цикъла на центрофугиране или да контролирате пълненето на резервоара – системата ще направи всичко автоматично. Освен това разширената функционалност има следните предимства:

 • след пране плътната тъкан омекотява, което прави гладенето по-бързо и лесно;
 • честото активиране на специалния режим предпазва тъканта, тя се трие по-малко в барабана и остава мека по-дълго;
 • Ютията се използва по-рядко, което спестява енергия.

Когато функцията “Лесно гладене” е активирана, продължителността на програмата се увеличава.

Лекото гладене също има своите недостатъци.Те включват следните точки:нещата се гладят по-лесно

 • в края на цикъла прането е много влажно, понякога мокро;
 • функцията увеличава времето на цикъла;
 • машината консумира повече вода и електричество (в крайна сметка няма да можете да спестите от термична обработка);
 • при изплакване барабанът се върти бавно, което не осигурява пълно измиване на перилния препарат от тъканта;
 • Не можете да заредите повече от половин резервоар неща.

Всъщност силно влажните вещи трябва да се сушат по-дълго или допълнително да се гладят, което отрича същността на функцията. Също така е невъзможно да се спестят пари: продължителността на програмата се увеличава и поради половината натоварване се стартира повторен цикъл. Но всеки производител изпълнява функцията "гладене" по свой начин. При някои машини гладенето действително работи, докато при други то само оскъпява оборудването. За да не плащате надплащане за „празна“ опция, е необходимо да разгледате и оцените характеристиките на конкретни модели.

LG F1496ADS3

Функцията за лесно гладене, или по-точно предотвратяване на гънки, е налична в пералнята LG F1496ADS3. Това е свободностоящ преден автомат с капацитет до 8 кг, електронно управление и инверторен двигател. Пералнята предлага и сушене - до 4 кг на цикъл. Останалите експлоатационни характеристики на модела са както следва:

 • директно задвижване;
 • центрофуга – до 1400 об/мин с възможност за ръчно регулиране;
 • 10 режима, включително програми за Вълна, Деликатни, Бебешки, Смесени, Бързи, Пара и Предварително загряване;
 • таймер за отложен старт.LG F1496ADS3

Моделът е добър и от гледна точка на безопасността. По този начин, ако желаете, потребителите могат да заключат модела на инструмента при стартиране на цикъл, защитавайки активираната програма от случайни промени в настройките.Пералнята също така осигурява автоматичен контрол на дисбаланса с образуване на пяна и звуков съпровод на прането.

Сред уникалните технологии, LG F1496ADS3 поддържа Smart Diagnosis. Тази опция ви позволява самостоятелно да извършвате дистанционна диагностика на машината, без да се обаждате на техник от сервизния център. Достатъчно е да стартирате програмата и след известно време да разберете точната причина за повредата или повредата.

Bosch WGA242XVOE

Предната пералня Bosch WGA242XVOE от линията Serie 4 е свободностояща пълноразмерна машина. Наличието на функцията Anti-Crease е само един положителен момент. Така че този модел ще зарадва потребителя с дълъг списък от предимства:

 • капацитет на барабана до 9 кг;
 • пране на дрехи по метода на пране с мехурчета (машината генерира мехурчета, които могат да премахнат мръсотията отвътре);
 • инверторен двигател с 10 години гаранция;Bosch WGA242XVOE
 • възможност за презареждане на пране през главния люк;
 • стилен сребрист корпус;
 • сериозен подход към безопасността на оборудването (пълна защита срещу течове, блокиране на панела, контрол на дисбаланса и нивото на пяната).

Bosch WGA242XVOE не е лишен от стандартните възможности на съвременната технология. Те включват дигитален дисплей, клас на ниска консумация на енергия и скорост на центрофугиране до 1200 оборота в минута. Пералнята разполага и с таймер за забавяне на цикъла за 24 часа и звук. Що се отнася до програмите за измиване, има повече от 10 от тях, включително икономично, смесено и супер изплакване.

Weissgauff WMD 6160 D

Пералня Weissgauff може да побере до 10 кг пране. Благодарение на големия капацитет в режим „Лесно гладене“ можете да перете до 5 кг дрехи в един цикъл, което елиминира необходимостта от рестартиране на програмата. Моделът предлага още:

 • сушене до 7 кг (сушене по време с три програми);
 • цифров дисплей с таймер;
 • BLDC инверторен двигател с директно задвижване;
 • клас на енергопотребление A+++;Weissgauff WMD 6160 D
 • високоскоростно въртене с максимум 1600 оборота в минута;
 • нощна програма, осигуряваща тихо измиване;
 • функция за презареждане на пране (през главния люк);
 • Опция Power Memory със запаметяване на избрани настройки при внезапно спиране на цикъла;
 • отложен старт за 24 часа.

Има 14 режима на Weissgauff, сред които има „Моята програма“, която ви позволява да запазите цикъл с персонализирани настройки. Моделът разполага и с бързо 15-минутно почистване, както и с опции Economy, Mixed Fabrics, Soak и Quiet. Възможността за активиране на технологията „Пране + Сушене за 1 час“, която произвежда чисто, сухо пране след 60 минути, се счита за удобна.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня