Грешка F8 на пералня Atlant

грешка F8 за SM AtlantБеларуският производител е произвел значителен брой модели перални машини Atlant, които нямат дисплей. Не е толкова лесно да се определи кодът за грешка върху тях, но ако вашият „домашен асистент“ има дисплей, тогава ще можете веднага да идентифицирате кода F8. В днешната публикация ще дешифрираме грешката F8 на пералнята Atlant, ще видим какви проблеми могат да я причинят и, разбира се, ще говорим за намирането и отстраняването на тези проблеми.

Какви проблеми крие кодът?

За да започне прането, машината трябва да отвори вентила, да напълни резервоара с вода, да изплакне праха и след това да завърти барабана според зададената програма. Но водата не се изтегля в резервоара на случаен принцип, а строго според нивото. Превключвател за налягане контролира количеството събрана вода. Така че, ако машината поеме твърде много вода или, напротив, твърде малко, на дисплея на пералната машина Atlant ще се появи код за грешка F8. На пръв поглед само превключвателят за налягане е виновен, но всъщност има няколко причини:

 • на първо място е сензорът за нивото на водата;
 • на второ място, колкото и да е странно, е неправилно свързан дренажен маркуч;
 • на трето място е клапанът за пълнене.

Ще трябва да проверим всичко това в близко бъдеще, но първо ще се опитаме да нулираме грешката, в случай че това е просто краткотрайна повреда на електрониката. Изключете пералнята и я изключете напълно, като извадите щепсела от контакта. След това, през маркуча за аварийно източване на вода, извадете сапунената вода от резервоара.

Маркучът за аварийно източване на вода се намира отдолу, до дренажния филтър на пералната машина Atlant.

След 20 минути стартирайте отново пералнята.Ако кодът се появи отново на дисплея, това означава, че имаме повреда и трябва да започнем да я търсим.

аварийно източване на вода в СМ Атлант

Да проверим дренажния маркуч

Отстраняването на неизправностите трябва да се извършва по следната схема: от просто към сложно. Няма нужда да бързате да разглобявате пералнята Atlant част по част; може би повредата е скрита по-близо, отколкото си мислите. Преди всичко проверете как машината е свързана към канализацията, тъй като неправилното свързване на дренажния маркуч често генерира код за грешка F8.

 1. Точката на свързване на дренажния маркуч CM не трябва да е твърде висока, но не по-ниска от 50 cm от пода, приблизително на нивото на резервоара. Ако свържете машината към канализацията твърде ниско или твърде високо, ще възникне самоотводняване или „сифонен ефект“. Водата може да се отстрани гравитационно от резервоара по време на измиване или дори по-лошо, тя ще потече от канализацията в резервоара.
  връзка на дренажен маркуч
 2. Непосредствено близо до точката на свързване на дренажния маркуч трябва да подредите завой. Защо е необходимо това? За да се затрудни изтичането на мръсна вода и неприятни миризми от канализацията в резервоара на СМ.
 3. Проверете дали дренажният маркуч не е преразтегнат, прегънат или прегънат. Ако свързването на машината към канализацията отговаря на общоприетите стандарти, можете да продължите да проверявате частите на „домашния асистент“ за неизправности.

Причината е превключвателят за налягане

Както обещахме, нека започнем с проверка на превключвателя за налягане. Тръбите на превключвателя за налягане на много перални машини се запушват и поради тази причина започват да действат, така че първото нещо, което ще направим, е да почистим тръбата на сензора за ниво на водата.пресостат в SM

За да намерите частта, свалете горния капак на пералня Atlant. При повечето модели сензорът за ниво е монтиран от външната страна на корпуса на контролния модул с помощта на специални стойки.Нека погледнем вътре и да видим превключвателя за налягане на предната стена точно отгоре. Какво да правя след това?

 1. Отстранете превключвателя за налягане от неговите крепежни елементи.
 2. Изключете конектора с проводниците и маркуча.
 3. Нека почистим и издухаме маркуча и тръбата на частта.

Съпротивлението на намотката на работния пресостат е около 20 ома.

 1. Нека да настроим мултиметъра и да проверим съпротивлението на контактите на бобината.
 2. Нека проверим захранващото окабеляване на сензора за ниво за повреда.

Ако открием неизправност, заменяме пресостата с абсолютно същия. Можете да закупите оригинални компоненти за пералня Атлант в най-близкия специализиран магазин.

Струва си да проверите клапана за пълнене

Не беше възможно да се открие повреда, така че трябва да проверите всмукателен електромагнитен клапан. Намира се на същото място, под горния капак на пералнята Atlant, само на задната стена, точно зад кутията за прием на прах. Първо изключете бобината на вентила и проверете контактното съпротивление. При нормално работно състояние мултиметърът трябва да показва съпротивление от 2-4 kOhm; ако показва много по-малко или много повече, това означава, че входящият клапан е повреден и трябва да бъде сменен.

всмукателен клапан за Атлант

Ако бобината на всмукателния клапан е наред, не бързайте да се радвате. Напълно възможно е филтърът на потока да е запушен и сега да пречи на водата да влезе в машината. Решението на проблема е почистване на филтъра за потока. Първо развийте входния маркуч от корпуса на машината. На кръстовището има малка пластмасова мрежа вътре във фитинга. Това е филтър за поток. Внимателно го извадете и го измийте от мръсотия. Ако мрежата е обрасла с варовик, можете да я накиснете в разтвор на лимонена киселина и след това да я измиете.

Вентилът за пълнене може да не работи добре, дори ако неговата намотка работи правилно.В този случай тази част ще трябва да бъде заменена.

В някои случаи причината за грешката F8 е електрониката, по-специално контролният модул. Фърмуерът на Atlant често се проваля, така че можете да се обадите на техник, който ще го нулира или замени вместо вас. В екстремни случаи контролният модул ще трябва да бъде сменен, но капитанът ще реши това. Когато се занимавате с електроника, да го направите сами може да бъде пагубно, така че във всеки случай поверете този въпрос на професионалист.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня