Грешка F53 на пералня Miele

Грешка F53 на пералня MieleПоявата на цифровия дисплей на определена комбинация от букви и цифри отразява състоянието на пералната машина, функционирането на отделните елементи и възможните нарушения на технологичния процес. Грешка F53 на перална машина Miele показва неправилна работа на електрическия мотор. Причината, поради която системата за самодиагностика показва грешка F53, може да е неизправност на сензора за контрол на скоростта на вала на двигателя, нарушаване на целостта на електрическите връзки (четки) или проблеми с електронния блок за управление.

Какво означава кодът?

За да предотвратят възможни негативни последици, разработчиците и производителите оборудват моделите перални машини с „умна“ електроника (система за самодиагностика), способна да следи работата на всеки отделен елемент. В случай на отклонение от регулираните параметри, електронният блок за управление извежда на цифровия дисплей буквено-цифрова комбинация - код за грешка, който отразява информация за проблеми.

Тази информация, чието подробно обяснение е посочено в приложените инструкции за експлоатация, помага на собственика на пералната машина или специалист от сервизен център да определи възможните причини за проблеми.

Въз основа на посочения код може да се разбере, че оборотомерът е загубил комуникация с контролния модул.

Ако моторът не се върти, проблемът не е труден за локализиране. Опитайте да рестартирате вашата машина Miele.

Да започнем с четките

Ако след рестартиране на пералната машина (изключване, включване) системата за самодиагностика многократно показва грешка F53, трябва да проверите целостта на изолацията на електрическите проводници, електрическите контакти и състоянието на четките на двигателя.Износването на четките по време на интензивна работа на пералните машини Miele, образуването на чипове, е причина за лошо качество на контакта, което може да е една от причините за прекъсвания в работата на електродвигателя.смяна на четки на двигателя

За да се определи състоянието на този компонент, е необходимо да се демонтира двигателят, разположен в долната част на пералната машина. За да направите това, отстранете задната стена, отстранете задвижващия ремък и развийте закрепващите болтове. Можете да определите степента на износване на четките визуално, като ги извадите от гнездото на корпуса на двигателя. Процесът на подмяна е прост. Това може да се направи със собствените си ръце. Четките се закрепват с помощта на малки болтове. Всичко, от което се нуждаете за смяна, е комплект отвертки, нови четки и малко търпение.

Гледаме оборотомера

Какво трябва да направя, ако след смяна на четките кодът за грешка F53 продължава да се появява на дисплея? Ще трябва да проверите оборотомера и, ако е необходимо, да поправите повредата. Рязката промяна на скоростта на въртене, посоката на въртене или спирането на двигателя най-често се свързва с неизправност на сензора за контрол на скоростта на въртене (тахогенератор), който е свързващото звено между електродвигателя и електронната система за управление на режимите на работа на пералнята.

Ще бъде необходимо отново да премахнете стената на пералнята и да демонтирате електрическия мотор. Оборотомерът се намира на вала на двигателя, в задната част. За предварителна проверка на работоспособността на сензора ще ви е необходим мултицет, за да проверите целостта на проводниците, разположени във формата на пръстен вътре в сензора за управление. Това може да се определи чрез измерване на съпротивлението на проводниците. За това ще ви е необходим мултицет. Процедурата за проверка е следната:

  • изключете свързващите проводници на сензора (отстранете конектора);
  • Мултиметърът е настроен на режим на измерване на съпротивлението и с помощта на сондите веригата е затворена. Съпротивлението трябва да бъде в рамките на 60 ома (оптимално съпротивление).

Отклонението на съпротивлението нагоре или надолу е разрешено не повече от 20 ома, което не засяга функционалността на тахометъра. Освен това можете да проверите сензора за генериране на ток, когато валът на двигателя се върти. След като превключите мултиметъра в режим на измерване на напрежението и инсталирате сондите на клемите на сензора, завъртете вала ръчно. Ако сензорът работи правилно, измерването трябва да регистрира появата на напрежение в рамките на 0,2 V.

  • Проверява се надеждността на сензора.
  • Ако показанията на съпротивлението и напрежението се отклоняват от посочените параметри, сензорът ще трябва да бъде заменен. Можете да направите това сами.
  • Ако всички индикатори са нормални, тогава можем само да заключим, че проблемът е в самия електронен блок за управление. Без опит няма да можете сами да отстраните този проблем. Само професионалист може да поправи всичко.

Качеството на оригиналните комплекти на пералните машини Miele ни позволява да осигурим безпроблемна работа на тези продукти за дълъг период на експлоатация. Повечето неочаквани повреди и неизправности възникват поради отклонения от препоръчителните работни условия.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня