Грешка F11 в пералната машина Indesit

грешка f11 на SM IndesitСъвременните перални машини Indesit са в състояние самостоятелно да диагностицират проблеми в системата и да изпращат „SOS“ на собственика си. Един от тези сигнали ще бъде надписът "F11" на дисплея, а ако няма такъв, светлинните индикатори "Изплакване", "Интензивно пране", "Без центрофуга", "Бързо гладене" и "Центофуга" ще мигат. Всичко това ясно показва, че има проблеми с източването на водата и за да продължите да миете, проблемът трябва да бъде коригиран.

Не е трудно да възстановите функционалността на уреда сами: просто разберете причината за грешката F11 на пералната машина Indesit. Възможните източници на неизправност могат да включват мръсен филтър, счупен сензор за ниво на водата или изгоряла помпа. В повечето случаи можете сами да диагностицирате дефекта и да поправите пералнята. По-долу ще опишем подробно как да направите това компетентно и бързо.

Какво може да причини този код?

Грешка F11 може да възникне както при стартиране, така и по време на процеса на измиване. Например машината внезапно не иска да източи водата, да центрофугира прането или да спре цикъла, който току-що е започнала. Причината за тази неприятна ситуация може да са следните неизправности:

 • повреда на системата;
 • замърсяване на филтъра;
 • неизправност на дренажната помпа;
 • неработещ пресостат;
 • проблеми с контролния модул.

Също така такъв код може да означава проблеми с отделни елементи на дренажния механизъм: тръби, маркучи, проводници. Но първо трябва да изключите възможна повреда на системата и да рестартирате машината. Ако след нулиране на грешката, изключване и рестартиране, пералнята все още показва F11, ще трябва да започнете да я ремонтирате сами. Възможните проблеми трябва да се проверяват по ред: от филтъра, помпата и маркучите до системата за управление.

Да започнем с филтъра за боклук

Най-често източникът на повреда с код за грешка F11 е запушен филтър, в който се натрупват хартия, коса, копчета и други малки отпадъци. Всичко това трябва да се отстрани внимателно, без да се повреди системата за филтриране. Необходимо е да се действа стриктно според инструкциите, които се спазват и от техниците в сервизите за поддръжка на машини Indesit. Ние действаме така.

 1. Първо изключете пералнята от захранването и изключете водата и канализацията.налейте вода в съд
 2. Определете местоположението на филтъра. За повечето модели на Indesit както с предно, така и с вертикално зареждане, той се намира отдолу зад специален панел.
 3. Използвайте ножица или плоска отвертка, за да повдигнете панела и да свалите капака.
 4. Поставете парцал под устройството и развийте филтъра. Трябва да сте подготвени за изтичане на вода от дренажната система.
 5. Внимателно почистваме отвинтения филтър: първо отстраняваме големи отпадъци, след което почистваме отлаганията със стандартна гъба или четка за зъби. Има по-ефективен начин за премахване на варовик и неприятни миризми - накиснете филтъра във вода с добавка на лимонена киселина.
 6. След това изплакнете частта под силна струя топла вода.

важно! Водата трябва да е топла, тъй като при високи температури пластмасата може да се деформира и гуменото уплътнение може да загуби своята еластичност.

След почистване на самия филтър трябва да обърнете внимание на околните елементи на дренажната система. Така че не забравяйте да проверите отвора за монтаж, осветете го с фенерче и отстранете плаката и мръсотията. Завършваме процеса на почистване, като връщаме филтъра на мястото му и свързваме всички тръби. Основното нещо е капакът на филтъра да приляга плътно към устройството, в противен случай водата ще изтече.

Такова почистване на филтриращата система трябва да бъде редовно и да се извършва на всеки шест месеца. Също така полезно за пералната машина Indesit е цялостното мокро почистване на вътрешната структура на всеки шест месеца.

Да преминем към дренажната помпа

Ако източникът на грешката е повредена дренажна помпа, тогава ремонтът ще поеме по различен начин. След това ще трябва внимателно да проверите целостта на помпата. Първата стъпка е да осигурите достъп до частта: развийте крепежните елементи, отстранете дъното, изключете свързаните проводници, разхлабете скобите и извадете устройството. Инструкциите какво да направите по-нататък са следните.

 1. Почистете тръбите.дренажна помпа в Indesit
 2. Проверете работното колело на помпата и, ако има заплетени косми, мръсотия или отломки, почистете го старателно. Това действие ще изисква демонтиране на помпата, което е доста лесно да направите със собствените си ръце.
 3. Необходимо е да снимате първоначалното местоположение на окабеляването, да изключите проводниците от помпата, да разхлабите скобите, да издърпате маркуча с фитинга и да завъртите корпуса обратно на часовниковата стрелка на половин оборот.
 4. След това повдигаме ключалките, премахваме капака и проверяваме механизма, гумените уплътнения и работното колело. След цялостно почистване сглобяваме конструкцията обратно и я монтираме на първоначалното й място, използвайки снимката като ориентир.
 5. Проверете помпата с мултиметър, за да изключите възможността за изгаряне поради късо съединение или прегряване. За да направите това, просто настройте измервателното устройство, прикрепете сондите към контактите и запишете стойността. Ако числото на екрана е по-малко от едно, помпата е изгоряла и не може да бъде ремонтирана, а ако се появи трицифрено число, трябва да продължите с отстраняването на проблема.
 6. Напипайте свързаните маркучи от резервоара към помпата, като поставите пералната машина настрани. Рядко, но се случва чорап или детска дреха да се закачи в гумения маншон. За да премахнете запушването, ще трябва да изключите маркуча от помпата и да го почистите.

Когато почистването на филтъра и проверката на помпата не обясняват появата на грешка F11 или помпата трябва да бъде сменена, трябва да обърнете внимание на триака на контролната платка и сензора за ниво на водата. Трудно и небезопасно е за необучен човек да провери тяхната работа и само специалист може да избере нова подходяща помпа. Ето защо е по-добре да се свържете със сервизния отдел и да поверите пералната машина Indesit на професионалисти.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня