Грешка F10 на пералня Atlant

Грешка F10 на SM AtlantСамодиагностиката на съвременните перални машини Atlant е реална помощ за отстраняване на проблема. Ако на дисплея на машината се появи неизвестен код F10 и не знаете какво означава, след като прочетете до края, най-вероятно ще разберете как можете да коригирате грешката. Ще дешифрираме значението му, ще говорим за причините за появата му и ще предоставим кратки инструкции за ремонт.

Декодиране на кода

Грешка F10 на пералната машина Atlant информира потребителя, че устройството за заключване на люка (UBL) е дефектно. В действителност се случва нещо подобно: потребителят затваря люка, натиска бутона за стартиране на измиването, но измиването не започва и в този момент на дисплея се появява грешка. Вратата не се заключи.

Грешка F10 на машини Atlant без дисплей се проявява чрез мигане на два индикатора на контролния панел: първият и третият.

Причини за неуспех

Защо възниква тази неизправност, каква е причината, нека разгледаме по-отблизо. Кодът за грешка може да се появи, когато:

 • UBL е дефектен, а именно биметалните пластини вътре в бравата са износени. В резултат на това табелата не работи и вратата не се заключва;
 • възниква късо съединение, в резултат на което се пробива термодвойката на ключалката. Това означава, че токът вече не преминава през него, ключалката няма да се затвори;
 • Електронният модул е ​​повреден, изпраща неправилен код на дисплея, което спира работата на пералнята.

Отстраняване на грешки

Разбрахме как да дешифрираме кода за грешка; за други кодове на системата за самодиагностика на перални машини Atlant, прочетете статията Кодове за грешки на пералня Atlant. Сега нека да разберем какво да правим в тази ситуация.Решението на проблема е да смените устройството за заключване на вратата на пералнята. Безполезно е да ремонтирате модерен UBL. За да направите това, първо трябва да изключите пералнята от мрежата и след това следвайте инструкциите:

 1. Отворете вратата на пералнята и използвайте отвертка, за да премахнете металната скоба, поставена върху гумения маншет.
 2. Пъхнете маншета в барабана, за да не ви пречи.
  подмяна на UBL Atlant_1
 3. Развийте болтовете, държащи UBL.
  подмяна на UBL Atlant_2
 4. Внимателно издърпайте устройството отвътре. Докато правите това, опитайте се да не откъснете кабелите.
 5. Маркирайте или направете снимка на вашия смартфон на местоположението на проводниците, които са свързани към UBL.
  подмяна на UBL Atlant_3
 6. След това трябва да вземете мултиметър и да го настроите в режим на тест за съпротивление, за да се уверите, че блокировката на ключалката е дефектна.
 7. Поставете сондите на мултиметъра на нула и фаза. Ако на екрана се появи трицифрено число, значи устройството работи, в противен случай е счупено.
 8. След това трябва да свържете сондите към нулевия и общия контакт. Ако мултиметърът показва 0 или 1, значи всичко е наред.
 9. След като се убедите, че UBL е дефектен, можете спокойно да го смените с нов. Достатъчно е да закупите работещо устройство и да го свържете към чип с жици.
  ! Ремонтът на UBL няма много смисъл и е евтин. Когато купувате, кажете на продавача не само марката, но и модела на пералнята или още по-добре вземете дефектното устройство със себе си, така че вероятно ще ви продадат подобно.
 10. След това трябва да поставите заключващото устройство на място и да го закрепите с винтове.
 11. Развийте маншета от резервоара и закрепете ластика със скоба.

В редки случаи, както писахме по-горе, контролният модул може да е причината за грешката. Не трябва да се опитвате сами да ремонтирате тази част от пералната машина, освен ако, разбира се, не сте експерт по микросхеми, резистори и подобни полупроводникови елементи.Снимката по-долу показва електронния модул и подчертава зоната на повредени резистори, което доведе до грешка F10.

електронен модул SM Atlant

Този модул е ​​ремонтиран от техници на сервизен център. За да решат проблема, те трябваше да запоят отново цял набор от резистори. Ако сте се занимавали с подобна работа и имате всичко необходимо за това, пристъпете към работа, но ако не, поверете всичко на професионалисти. Късмет!

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня