Грешка F06 на пералня Indesit

Грешка F06 на пералня IndesitВсички съвременни перални машини Indesit са оборудвани със система за самодиагностика на неизправности. Благодарение на това допълнение, машината открива всеки проблем и бързо го докладва на потребителя. Машините с дисплей показват код за грешка на дисплея. Ако SMA няма екран, той ще покаже повреда чрез мигащи индикатори. Нека да разберем как да разпознаем грешка F06 на перална машина Indesit и каква неизправност показва.

Кодова идентификация

Възможно ли е да се справите с проблема със собствените си ръце и да върнете пералната машина в работоспособност? За да разрешите проблема, трябва да разберете какво означава тази грешка. Код F06 показва проблем в управлението на пералната машина, в резултат на което машината не реагира на потребителски команди или не започва да пере. Тоест, пералнята просто не реагира на натискане на бутони и не стартира избрания режим.

Машината Indesit, която няма дисплей, изписва грешка с мигане на светлините. Индикаторите „Допълнително изплакване“ и „Накисване“ светят. Лампите "Quick Wash" и "Super Wash" се оставят да светят. Индикаторите „Гладене“ и „Мръсно пране“ може да светят. Също така, внимателен потребител може да забележи мигането на светодиода „Заключване“.

Какво да направите, когато се сблъскате с такъв проблем? Как мога да върна моята машина Indesit в работно състояние? Дали е възможно да се справите сами с повредата или ще трябва да се обадите на специалист, ще анализираме допълнително.

Отказва да се включи

Как да коригирате ситуацията, ако опитите на потребителя да включи автоматичната пералня останат неуспешни? Ами ако пералнята откаже да стартира?

На първо място, трябва да проверите дали има електричество в апартамента, може би токът в къщата е изключен. Вижте дали щепселите са избити. Можете също така да проверите изправността на самия контакт и захранващия кабел с мултицет. Ако при визуална проверка на захранващия кабел се забележат дефекти, той трябва да се смени.

Ако пералната машина е свързана към мрежата чрез удължителен кабел, струва си да я проверите за повреда. След това трябва да проверите изправността на самите бутони на контролния панел. Ако всичко по-горе е наред, ще трябва да проверите главния контролен модул на пералнята. Ако дефектите или счупените връзки са ясно видими на дъската, трябва да поканите професионалист.

Няма да е възможно да поправите „мозъка“ на пералнята без определени знания и опит, можете само да развалите частта и това ще доведе до по-високи разходи за ремонт.

Техникът ще диагностицира контролния модул, ще смени триака, ако е необходимо, ще запои релсите и т.н.елементи на контролния модул са повредени

Светлините мигат произволно

В някои случаи простото рестартиране на оборудването помага да се елиминира грешката F06. Изключете пералнята от контакта за около 20 минути. Ако тази манипулация не помогне и пералната машина отново дава грешка, по-добре е да проверите окабеляването. При някои модели Indesit кабелите минават в непосредствена близост до вътрешните части на машината. Такава близост води до тяхното увреждане. Можете да проверите окабеляването с тестер и ако е повредено, сменете го сами.

Има смисъл да проверите кондензаторите на контролната платка на пералнята. Понякога това поведение на „домашния асистент“ е причинено от изгорели кондензатори, а именно 10v680uf, 10v1000uf, 10v470uf. Диагностиката на елементите и тяхната подмяна ще помогне за отстраняване на проблема.

Не може да започне прането

Случва се код за грешка F06 да се появи след започване на прането. Какво да направите в този случай? Първо трябва да проверите дали вратата на барабана е затворена плътно. Ако люкът не е напълно затворен, защитната система няма да позволи на водата да навлезе в барабана, но ще постави на пауза прането, показвайки грешка F06. Може да се наложи да смените UBL, за да отстраните проблема.Необходима е подмяна на UBL

Диагностиката и подмяната на заключващото устройство е доста проста:

  • изключете захранването на SMA;
  • Разхлабете и отстранете металната скоба, закрепваща маншета на люка;
  • поставете гуменото уплътнение в барабана;
  • развийте няколко болта, държащи UBL;
  • пъхнете ръката си в люка зад тялото и отстранете ключалката;
  • изключете захранващото окабеляване на UBL;

Преди да изключите контактите, направете снимка на електрическата схема!

  • Проверете изправността на устройството с мултицет.

Тестерът преминава в режим на измерване на съпротивлението. Сондите на устройството се прилагат към нулевия контакт и фазата. Ако на екрана на мултиметъра се покаже трицифрено число, това означава, че ключалката е непокътната. След това сондите се прилагат към нулевия и общия контакт. Ако уредът показва единица или нула, всичко е наред. Дефектният UBL трябва да бъде заменен; ремонтът на ключалката е невъзможен.

Вероятно се появява код F06, защото машината не може да изтегли вода и просто няма с какво да се мие. След това се уверете, че водата ви не е спряна или спирателният вентил не е затворен. В повечето случаи можете сами да коригирате грешката, ако обърнете специално внимание на „симптомите“ на повредата.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня