Грешка E9 в пералня Samsung

грешка e9 в SamsungБлагодарение на системата за самодиагностика на пералната машина Samsung, в случай на повреда, можете да намалите времето за ремонт. Грешка, която се появява на дисплея на машината, предупреждава потребителя за случилото се. Важно е да знаете декодирането на кода и възможните причини за появата му. Нека поговорим по-подробно за грешка E9 в пералня Samsung.

Декодиране на кода

Грешка E9 е типична за пералните машини на марката Samsung, сглобени преди 2007 г. Съответно, експлоатационният живот на това оборудване днес е 8-10 години, не е изненадващо, че потребителите започнаха по-често да се свързват със сервизни центрове с подобен проблем.

Какво означава код E9? Този код показва, че машината е изтекла вода от резервоара в тигана. Ако превключвателят за налягане открие капка вода в резервоара 4 пъти, машината ще спре да работи и на дисплея ще се появи код E9.

Моля, обърнете внимание, че в съвременните модели машини на Samsung вместо кода E9 в паметта на програмата се съхранява кодът L9. Това са идентични кодове.

Въпреки това, в новите перални машини не само превключвателят за налягане реагира на изтичане на вода, но и сензорът Aqua Stop, инсталиран в тигана. Тези кодове за грешка могат да се появят по време на всеки цикъл на пране. Но най-често грешката се появява почти веднага след включване на програмата или по време на първото пълнене на вода.

По-старите перални машини нямат дисплей, така че повредата се уведомява чрез мигащи индикатори. Всички светлини за режим на пране мигат при изтичане на вода, но индикаторите Bio wash 600C и изгаряне със студена вода.

индикация за грешка

причини

Различни причини могат да доведат до грешка E9 или L9. Някои проблеми могат да бъдат отстранени със собствените ви ръце, в други случаи ще ви е необходима помощта на опитни специалисти. На първо място, трябва да проверите следното:

 • херметичността на връзката на маркуча за изтичане на вода към канализацията и самия маркуч за разкъсвания; в случай на източване на вода във вана или тоалетна, вижте дали маркучът е скъсан или водата тече покрай него;
 • Дренажният маркуч е свързан правилно към канализационната тръба, ако нивото на маркуча е счупено, тогава водата спонтанно ще изтече от резервоара;
 • херметичността на монтажа на дренажния филтър, ако сте го извадили за почистване предишния ден;
 • обърнете внимание дали водата тече от тавата за прах; ако дупките за изливане на вода в тавата са запушени, тогава водата няма да потече в резервоара, тя ще изтече;
 • след външната проверка продължете да проверявате „вътрешностите“ на пералната машина, проверете тръбата от резервоара към помпата и от приемника за прах към резервоара, може би има нужда от подмяна на скобите, които държат тръбите;
 • проверете контактите на електрическите проводници, отиващи към сензора за ниво на водата и към Aqua stop.

Ако се появи грешка E9 в Samsung или друга пералня, можете да опитате да рестартирате пералнята, така да се каже, да нулирате програмата. Възможно е да е имало някакъв проблем, който е причинил появата на грешката. Можете да нулирате всичко, като изключите машината от контакта за няколко минути.

По-сериозни причини са причинени от повреда и неизправност на частта, в този случай това е:

 • Aquastop сензор;
 • гумен маншет;
 • маркучи и тръби;
 • клапан за налягане;
 • електрическо окабеляване и електронен модул.

Смяна на сензори

Първо, ще опишем подмяната на сензора Aquastop; тази част се нарича още микропревключвател с поплавък. Намира се, както вече отбелязахме, в тавата на пералнята. Следователно, за да го смените, трябва да изключите оборудването от комуникациите, да го издърпате на удобно място и да го поставите настрани. След това правим това:

 1. развийте тигана;
 2. внимателно извадете тигана от колата, не го засенчвайте рязко, за да не откъснете проводниците, идващи от сензора;
 3. изключете чиповете с проводници;
 4. изключете ключалките и издърпайте сензора;
 5. Заменяме дефектната част с нова.

сензор за аквастоп

Сензорът за нивото на водата, който се нарича превключвател за налягане, напротив, се намира в горната част на пералната машина. Можете също да го замените сами, като отделите около 20 минути за работата. За да направите това, изключете машината от мрежата, затворете крана за подаване на вода и след това следвайте инструкциите:

 • развийте задните болтове и свалете горния капак на корпуса;
 • в горния ъгъл на пералнята намират част като на снимката по-долу;
 • изключете чипа с проводници;
 • Разхлабете скобата и отстранете тръбата за подаване на въздух;
  тръба на пресостат

  важно! обърнете внимание на въздуховода, това може да е проблемът; много често тръбата се счупва в основата на пресостата, така че сензорът не може да измери точно нивото на водата. Достатъчно е да смените тръбата и проблемът ще бъде решен.

 • монтирана е оригинална нова част на мястото на дефектния пресостат.

Смяна на маншет и тръби

Смяната на маншет в пералня от всяка марка е по-трудоемка от смяната на сензори. В крайна сметка, за да премахнете и поставите еластичната лента, трябва да разглобите тялото на машината. Някои специалисти, притежаващи умения, могат да сменят маншета на пералня Samsung, като премахнат само горния капак, но тези, които правят това за първи път, може да не успеят да направят този „трик“.

Описахме подробно как да разглобите пералнята и да смените гумената лента в статията. Как да сменим маншет в пералня, затова решихме да не се повтаряме.

Що се отнася до тръбата, най-често се счупва тръбата, свързваща помпата и резервоара. Тази част се заменя през дъното. Липсва или лесно се отстранява. Тръбата се държи на място със скоби, които също трябва да бъдат сменени.

дренажна тръба

Какво да правя с електронния модул

Електронният модул е ​​не само най-скъпата част в една пералня, но и изисква специални познания при монтаж и особено при ремонт. Ако процесорът на контролната платка не е изгорял, той може да бъде ремонтиран. В противен случай платката ще трябва да бъде напълно сменена.

При подмяна на електронен модул има такъв нюанс като фърмуер; някои платки нямат инсталиран софтуер. За да го инсталирате, първо трябва да го намерите и след това да извършите процеса правилно. Поради тази причина препоръчваме да се обърнете към специалисти и да не поемате отговорност. Може би, след като разберете цената на частите и ремонтите, ще помислите за закупуване на нова машина, защото всичко ще струва много.

По този начин има много причини за появата на грешка E9. Повечето от тях изискват умения за ремонт и разглобяване на пералня. Надяваме се, че нашата статия ще ви помогне да определите траекторията на действие в тази ситуация. Късмет!

   

2 читателски коментара

 1. Граватар Алексей Алексей:

  Благодаря ти.

 2. Граватар Анджела Анджела:

  Благодаря ти

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня