Грешка E1 – пералня Samsung

грешка E1Грешка E1 в пералня на Samsung може да бъде много неприятна изненада, особено когато кошът е пълен с мръсно пране и любимият ви „домашен асистент“ не иска да пере. Какво да правим в такава ситуация? Наистина ли трябва да извадите леген, прах за пране на ръце и дъска за пране? Нека не бързаме с това, първо ще разберем причините за грешката, ще я дешифрираме и ще се опитаме да поправим автоматичната пералня със собствените си ръце, а след това винаги ще имаме време да се върнем към старомодните методи за пране .

В момента, в който се появи този код

Строго погледнато, грешка E1 може да се появи на дисплея или контролния панел на пералня Samsung на всеки етап от програмата за пране. Има случаи, когато се появява веднага след включване на пералнята, но това е по-скоро изключение от правилото. Обикновено в 90-95% от случаите кодът E1 се появява на следните етапи от програмата за пране:

 • по време на подготовка за пране, когато пералнята започне да изтегля вода и да отмива праха от контейнера за прах;
 • по време на подготовка за изплакване, когато пералнята започне да изтегля чиста вода;
 • по време на повторното изплакване, ако вашата пералня има тази функция.

За да определите грешката E1 на контролния панел на пералня Samsung, която няма екран, трябва да обърнете внимание на горящите и мигащи светлини. Ако видите, че светодиодът срещу знака за студена вода е включен, а светодиодите срещу режимите на пране мигат, това е грешка E1.

Нека да обърнем внимание и на този момент. Грешка E1 има много аналози. Всичко това се дължи на факта, че различните модели перални машини Samsung имат различни системи за самодиагностика със собствена кодова система. По-специално кодовете 4E, 4C и CH имат декодиране, подобно на грешката E1. Освен това 4E, 4C и CHE напълно замениха грешката E1 на новите перални машини на Samsung, така че кодът E1 обикновено не се появява на машини, произведени след 2013 г.

Грешка-E4 на Samsung, аналогична на E1

Какво означава и защо се появява?

Всички кодове за грешка, които посочихме, а именно E1, 4E, 4C и EC, се дешифрират по абсолютно същия начин - проблеми със събирането на вода в резервоара. На пръв поглед всичко изглежда просто, но може да има доста причини за това „поведение“ на пералната машина. Има повреди, потребителски грешки и тривиални краткосрочни повреди. Нека се опитаме да изброим тези причини и да направим определени изводи.

 1. В чешмата няма вода. Пералня Samsung няма да може да изтегли вода, ако не е във водопровода. Служителите на комуналните услуги доста често спират водата неочаквано, така че това може да съвпадне с момента, в който ще перете.
 2. Водата се спира. Може също да се окаже, че просто сте забравили за затворения кран, който обикновено се монтира пред маркуча за подаване. В статията Избор и монтаж на тройник за пералня Можете да прочетете подробно за такива кранове.
 3. Грешки E1, 4E, 4C и CHE може да показват, че системата Aquastop е задействана, освен ако, разбира се, вашата пералня Samsung не е оборудвана с такава система. По-голямата част от съвременните перални машини са оборудвани с подобни устройства, които предпазват от течове, така че първо трябва да ги проверите.

За да определите дали вашата пералня Samsung е оборудвана със система за защита от течове, погледнете нейния маркуч за подаване. Ако изглежда като на снимката по-долу, значи определено има защита.

непропусклив маркуч за пералня Samsung

 1. Филтърът на входящия клапан е запушен. Във входящата тръба на входящия клапан има малка мрежа, към която е завинтен входящият маркуч. Тази мрежа често се запушва поради варовикови отлагания и други отломки, носени от водата, и водата тече през това запушване много бавно. В резултат на това виждаме грешка E1 или нейните аналози на дисплея.
 2. Краткотрайна повреда в контролния модул. Обикновено този проблем се решава от само себе си след рестартиране на пералнята и кодът E1 се появява не повече от 1-2 пъти и след това не се появява отново.
 3. Контактите са окислени или кабелите, захранващи всмукателния клапан, са изгорели (протрити). Такъв проблем може да причини не само грешка E1, но и опасно късо съединение, което застрашава не само пералнята, но и вас.
 4. Входящият клапан е изгорял. Тази неизправност е придружена от кодове за грешка E1, 4E, 4C и CH също доста често. Изгореният клапан не може да се отваря и затваря, така че грешката в такива случаи се появява на дисплея почти в самото начало на програмата за пране.
 5. Имаше сериозни проблеми с електрониката. Ако водата попадне върху контролния модул на пералня Samsung или е изложена на късо съединение или има производствен дефект, машината може да „се закълне“ с всякакви грешки, включително E1. За да диагностицирате проблем с електронния модул, трябва да се свържете със специалист.

Премахване на причините за проблема

Това, за което остава да говорим, са методите и характеристиките за елиминиране на най-основните причини, които генерират грешката E1 и нейните аналози. Да започнем с повредения маркуч Aquastop. Снимката, която публикувахме по-горе, ясно показва как да идентифицирате повреден маркуч, който е защитен срещу течове. На блока му има специален индикатор, който показва дали защитата срещу течове е работила или не. Ако защитата е работила, маркучът трябва да се смени.

Филтърът на всмукателния клапан също се почиства доста лесно. Първо, изключете тройника. Развийте маркуча за подаване на вода от пералната машина. Отстраняваме филтърната мрежа от кръстовището на маркуча и корпуса, поставяме я в каша от лимонена киселина за половин час (2 супени лъжици лимон + 3 супени лъжици вода), след това я изплакваме с струя вода и я поставяме на място. Завинтваме маркуча за подаване и отваряме водата, след това грешка E1 трябва да изчезне.

Ако има проблеми със захранващите кабели на входящия клапан или самия входящ клапан, ще трябва частично да разглобите вашата пералня Samsung, за да го поправите. Напълно изключваме пералнята от комуникациите, отваряме горния капак и намираме входния клапан под него. Проверяваме проводника, който отива към него визуално и с помощта на мултицет. Използваме същото устройство за проверка на самия клапан; ако е дефектен, трябва да се смени. Можете да прочетете как да направите това в статията. Входящ електромагнитен вентил за пералня.

поставяне на входния вентил в корпуса на пералната машина

И накрая, бих искал още веднъж да спомена неизправността на контролния модул. Ние, разбира се, се надяваме, че този проблем ще ви заобиколи, но ако все още се сблъскате с подобен проблем, дори не мислете да правите ремонт сами. Ако не сте опитен електроник, по-добре е да поверите тази работа на професионалисти, за да не натоварвате семейния бюджет с още по-скъпи ремонти.

В заключение отбелязваме, че ако изведнъж видите, че вашата пералня Samsung е спряла и не иска да работи, а на дисплея й светят два символа E1, знайте, че пералнята не може да налее вода в резервоара. Все още трябва разберете с какво е свързано това, но се надяваме, че тази публикация ще улесни намирането на проблема и разрешаването му. Късмет!

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Димитрий Димитрий:

  Глупаво издърпайте маркуча от сензора за налягане за попълване на бункера

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня