Грешка E03 на пералня Vestel

Грешка E03 на пералня VestelСобствениците на автоматични машини Vestel, оборудвани с цифров дисплей, ще научат за грешка E03, след като обозначението се покаже на дисплея. Пералните машини, които нямат екран, ще показват неизправност в системата чрез мигане на два индикатора на контролния панел, а именно „Старт/Пауза“ и „Допълнително изплакване“. За да премахнете грешка E03 на перална машина Vestel, ще трябва да диагностицирате системата, да идентифицирате причините за проблема и да ги отстраните.

Нека дешифрираме и намерим причината

За да предприемете адекватни мерки за коригиране на ситуацията, трябва да разберете какво означава този код за грешка. Производителят в инструкциите тълкува това като неизправност на помпата. Грешка E03 може да показва не само повреда на дренажната помпа, но и просто запушване на филтри, маркучи и тръби на дренажната система. Така машината генерира грешка поради една от следните причини:

  • помпата е запушена или счупена. Случва се в помпата да попадне някакъв чужд предмет: монета, тел от сутиен, кламер. Чуждо тяло блокира работното колело, предотвратявайки въртенето му. Поради това пералната машина не може да източи вода от резервоара и сигнализира за проблем с грешка E. Често косми, мъх или нишки просто се увиват около работното колело, което има същия ефект върху работата на дренажната помпа;
  • запушване на дренажния маркуч, спирала или тръби. Запушалка от косми и отломки може да запуши всеки от тези елементи. Това явление може също да задейства код за грешка;
  • мръсен филтър. Ако потребителите на перални машини не почистват този филтър с години, върху него се натрупва голямо количество мръсотия.Сериозно запушване предотвратява изтичането на отпадъчна течност от системата, машината ви уведомява за това с код E03;
  • счупено окабеляване на дренажната помпа. Електрозахранването на помпата може да бъде прекъснато, ако дори един от проводниците се разхлаби или контактът е прегризан от мишки;
  • повреда на триака на таблото за управление, който регулира работата на дренажната помпа. Блокът за управление е „мозъкът“ на пералната машина. Ако триакът не може да получава и изпраща сигнали, тогава работата на пералната машина ще спре.

Можете сами да се справите с повечето от причините, водещи до грешка E03. Можете да премахнете запушванията, да проверите и, ако е необходимо, да смените помпата у дома. Ремонтът на контролната платка е най-добре поверен на професионалисти.

Отстраняване на запушването от филтъра

Какво е първото нещо, което трябва да направите, когато бъде открит този код за грешка? Филтърът за боклук трябва да се провери. Намира се пред пералнята, зад малък люк. Вратата обикновено е закрепена с резета; може да ви е необходима отвертка с шлици, за да я отворите. Но при някои перални машини Vestel люкът може да се отваря свободно на ръка.

Преди да започнете работа, не забравяйте да изключите MAS и да затворите спирателния кран.

След като отворите люка, не бързайте да извадите филтъра за улавяне. Водата се натрупва в дренажната система, която ще тече веднага щом започнете да развивате филтърния елемент. Затова е по-добре да покриете пода пред пералнята с парцали или да поставите контейнер под корпуса за събиране на течност.почистване на филтъра в пералня Vestel

След това трябва да развиете филтъра за боклук. Ще бъде възможно да се открият полепнали мръсотия, косми и натрупване на отломки. Филтърният елемент се измива в топла вода. Можете да вземете гъба с абразивно покритие и да почистите добре повърхността от плаката.Не се препоръчва използването на гореща вода за почистване, това може да доведе до деформация на детайла и загуба на еластичност на уплътнението.

След като улавящият филтър е „искрящо чист“, можете да продължите да проверявате седалката. Светнете с фенерче през дупката и извадете косми, мъх, мръсотия и чужди предмети отвътре. Избършете стените с мокър парцал или същата гъба, като премахнете полепналата мръсотия от тях.

Поглеждайки още по-дълбоко, можете да видите работното колело. Отстранете всякакви остатъци, които може да са заседнали или увити около него. Поставете дълга пръчка в дупката и завъртете крилете й. Ако движението на работното колело е блокирано, това може да е причината за грешката. След всички процедури е необходимо да поставите филтъра на първоначалното му място. Вкарва се в отвора възможно най-гладко. Капакът се завинтва по посока на часовниковата стрелка.

Ако проблемът е бил запушен филтър за боклук или работно колело, тогава предприетите действия трябва да помогнат за коригиране на ситуацията. Стартирайте пералнята, включете режим „Изплакване“ и проверете машината за течове. Ако няма течове под запушалката на филтъра за боклук, можете да затворите люка.

Проверка на помпата

След това ще трябва да проверите дренажната помпа. Машината отново се изключва от мрежата и входящият вентил се затваря. За да диагностицирате помпата, трябва да наклоните корпуса на пералната машина назад. За по-голямо удобство можете да поставите пералнята настрани. Дренажната помпа се намира в долната част на машината.

Ако вашият модел пералня е оборудван с тава, отстранете я, като развиете задържащите болтове.

След това трябва да намерите помпата и да я извадите от корпуса. За да премахнете дренажната помпа:

  • развийте болтовете, които го закрепват;
  • изключете кабелите, захранващи помпата;
  • разхлабете скобата на тръбата и маркуча с помощта на клещи;
  • извадете елемента от устройството.Да проверим помпата Vestel

След това трябва да завъртите стойката на охлюва с отвертка. След като изключите двигателя от работното колело, завъртете кухините му на ръка. Работещото работно колело ще се върти рязко. След това проверете охлюва и отстранете всички остатъци. Уверете се, че всички гумени уплътнения са непокътнати и не са деформирани. Ако се открият дефекти в уплътненията, гумените ленти трябва да бъдат сменени.

Можете сами да проверите помпата с помощта на мултицет. Сондите на тестера се прилагат към клемите на дренажната помпа. Ако на екрана на мултиметъра не се показват никакви стойности, тогава помпата е дефектна и помпата трябва да бъде сменена. Ако все още не можете да поправите SMA, възможно е триакът на контролната платка да е повреден. За ремонт на електроника е по-добре да се обадите на специалист.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня