Грешка E01 на пералня Vestel

Грешка E01 на пералня VestelПо време на процеса на пране машината Vestel може внезапно да спре да работи и да издаде код за грешка E01. При модели, оборудвани с дисплей, потребителят веднага ще види символа за грешка. Оборудване, което няма екран, ще покаже неизправност чрез мигане на два индикатора - „Старт/Пауза“ и „Забавяне на изплакването“. Нека да разберем какво показва грешка E01 на пералня Vestel и дали можете сами да се справите с повредата.

Значението на шифъра и първоначалните действия

Какво трябва да направя, за да върна машината в експлоатация? Първо трябва да разберете с какъв вид неизправност ще трябва да се справите. Код на грешка E01 информира, че вратата на барабана на пералната машина не е плътно затворена Вестел. Причини, които могат да доведат до изтичане на системата:

 • повреда на устройството за заключване на люка;
 • изкривени панти на вратите;Пантите на вратата може да са повредени
 • повреда на заключващото устройство;
 • неизправност на триака на контролната платка, отговорна за блокирането на люка.

Ако шайбата даде грешка, продължете както следва. Когато стартирате режима на пране (дори преди да се появи кодът за грешка), натиснете надолу вратата на барабана с коляно.

Ако люкът е блокиран, значи всичко с UBL е наред и причината трябва да се търси в механиката на вратата.

Често кодът за грешка възниква точно защото пантите на вратата са неправилно подравнени. Ако по време на визуалната проверка не са открити дефекти, трябва да вземете отворен гаечен ключ с подходящ размер и да затегнете винтовете, закрепващи пантите. Ако винтовете са стегнати и не са разхлабени, опитайте да ги развиете и да махнете вратата от шкафа. След това го инсталирайте обратно възможно най-гладко. Обикновено след демонтиране и последващо монтиране на люка е възможно да се коригира ситуацията.

Проверете и поправете резето на вратата

Ако не можете да поправите пералнята, трябва да потърсите друга причина. Резето на вратата често става неработещо. Лостът, който влиза в дупката, прави прорези. Отстраняването на дефекта е лесно. Ако резето е подвижно, трябва да го премахнете. Когато премахването на елемента е невъзможно, трябва да работите с вратата като цяло.ключалката на вратата е повредена

Нарезите на лоста се заточват с пила. След това повърхността се третира с графитен лубрикант. Излишният състав трябва да се отстрани от лоста, за да се предотврати повреда на прането по време на процеса на пране. След манипулация резето (или цялата врата) се поставя на първоначалното си място. В някои случаи пружините или куката на ключалката са повредени. За да се отстрани повредата, ще трябва да се сменят частите.

Проверка на UBL

Ако машината даде грешка, но всичко е наред с механиката на заключващото устройство, по-добре е да проверите UBL. За това ще ви е необходим мултицет. Тестерът преминава в режим на измерване на съпротивлението. Лесен е достъпът до UBL на машини Vestel:

 • отворете люка;
 • развийте двата фиксиращи болта;
 • огънете ръба на маншета на барабана;
 • поставете ръката си зад тялото;
 • премахнете UBL;
 • изключете захранването от устройството.UBL се провали

Поставете една мултицетова сонда срещу нулевия контакт, втората срещу фазата. Ако на екрана се покаже трицифрено число, значи всичко е наред. След това прикрепете първата сонда на тестера към неутралния контакт, втората към общия. Устройството е дефектно, ако мултиметърът показва 1 или 0.

Случва се, че тестерът не е открил повреда, но блокиране не възниква. Необходимо е да се провери директно ключалката, причината вероятно е в износен биметален елемент. Частта не може да бъде ремонтирана; трябва да закупите нов UBL, за да го замените.

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Анна Анна:

  Благодаря ви, информацията беше много полезна.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня