Вратата на съдомиялната машина не се затваря

Вратата на съдомиялната машина не се затваряНеизправност на съдомиялната машина може да възникне в най-неподходящия момент. Това се случва например, когато заредите машината със съдове и препарати и внезапно вратата не се затваря или не приляга плътно, което води до голяма празнина, през която тече вода. Какво да направите в такава ситуация?

Причини за неизправност

Първо трябва да разберете причината, поради която вратата на съдомиялната машина не се затваря плътно или изобщо не се затваря. За да направите това, изключете машината от електрическата мрежа и продължете да я проверявате и да търсите причините.

 • Ако гуменото уплътнение е деформирано, вратата няма да се затвори плътно.
 • Проверете дали контейнерът за съдове е поставен правилно; може би вратата не се затваря, защото контейнерът трябва да бъде поставен правилно.
 • Проверете дали съдомиялната е монтирана хоризонтално; може би вратата се удря в нещо поради накланянето на машината и затова не се затваря.
 • Проверете ключалката; ако е деформирана, трябва да се поправи или смени.

Монтаж и ремонт на брави

Напълно възможно е сами да смените ключалката на вратата на съдомиялната; преди да започнете, купете оригинална резервна част за вашия модел машина. Нека разгледаме алгоритъма за подмяна, използвайки примера на съдомиялна машина Bosch:

 1. Монтажът започва с отваряне на вратата на машината и развиване на болтовете около периметъра, които държат предния панел.

  Внимавайте да държите панела на вратата с ръцете си, за да не падне и да издърпате кабелите заедно с него.

 2. Направете снимка на местоположението на проводниците на ключалката и ги разкачете.
 3. След това в горната част на вратата трябва да развиете двата напречни болта, които държат ключалката.
 4. Вземете новата ключалка и я завийте на мястото на старата.
 5. Свържете проводниците и сглобете вратата. Монтажът на новата брава е завършен.

В някои случаи не е нужно да купувате нова ключалка, а по-скоро да ремонтирате старата. Обикновено задържащите „пипала“ на пластмасовата ключалка на съдомиялните се отчупват. Ето как могат да бъдат възстановени. За да направите това ще ви трябва:

 • метална плоча с дебелина 0,5 мм и ширина 4 мм;
 • файл;
 • пробивна машина;
 • два малки винта;
 • малко търпение.

С помощта на файл е необходимо да се изострят неравните ръбове на счупените пипала. И огънете скоба от калай, както е показано на снимката.

ремонт на заключване на съдомиялна машина

След това трябва да използвате бормашина, за да направите дупки с диаметър 1,5 мм отстрани на металната плоча. Отстрани на ключалката трябва да направите дупки с диаметър 1 mm, така че местоположението им да съвпада с дупките на плочата. Свързваме плочата и ключалката с малки самонарезни винтове. Сега можете да инсталирате ключалката на вратата.

ремонт на заключване на съдомиялна машина

Смяна на гуменото уплътнение

уплътнителна гумаПоставянето на уплътнителната гума, разположена по контура на съдомиялната под вратата, е още по-лесно. Нека да разгледаме подмяната на гумената лента, използвайки съдомиялната машина Zanussi като пример.

 1. Първо трябва да откъснете старата гумена лента с ръцете си.
 2. След това вземете гумена лента за вашата съдомиялна машина, която можете да закупите в специализиран магазин за резервни части.
 3. Сега трябва да поставите нова гумена лента на мястото на старата, така че да пасне плътно в жлеба, като постепенно се движи по периметъра на тялото.
 4. Ако ластика се оказа твърде дълъг, тогава трябва да отрежете излишното с ножица.

Какво да направите, ако вратата не се заключи

Много често, след закупуване на нов съдомиялна за вграждане, потребителите се оплакват, че вратата се отваря много трудно и не се заключва в отворено положение. Това обаче не е повод за паника. Всъщност вратата ще се отвори добре едва след като бъде монтирана и закрепена към фасадната врата.

В допълнение, машините имат регулиране на напрежението на пружините. При някои модели съдомиялни машини, например Samsung, регулиращите болтове са разположени отгоре. Има съдомиялни машини, като Bosch, които имат регулиращи болтове от двете страни на вратата в долната част на съдомиялната машина.

За ваша информация! Колкото по-здраво са затегнати болтовете, толкова по-голяма е необходимата сила за отваряне на вратата. Обикновено тази сила варира от 2,5 до 8,5 kg.

регулиране на вратата на съдомиялната

Така че вратата на съдомиялната машина може да не се затваря поради редица причини, една от които е неправилната инсталация на вградената съдомиялна машина. В повечето случаи този проблем може да бъде отстранен сам. Бъдете търпеливи и следвайте инструкциите.

   

1 читателски коментар

 1. Gravatar Specy Specy:

  Благодаря много! Помогна за спасяването на съдомиялната машина

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня