Как да премахнете жица от сутиен от пералня Bosch?

Как да премахнете жица от сутиен от пералня BoschПроизводителите на оборудване силно препоръчват на потребителите да проверяват джобовете, преди да заредят артикули в барабана. Това предупреждение не е напразно – малък предмет, било то кламер, пирон или копче, който попадне вътре в пералнята, може сериозно да повреди оборудването. Домакините често задават въпроса: как да извадите сутиен от машината на Bosch? Наистина, елементът на сутиена понякога „изскача“ и се забива в машината. Нека да разберем как да премахнем остър и опасен предмет отвън.

Защо това е толкова страшно?

Металната кост от корсажа е най-лошият враг на автоматичните машини. „Излизайки“ по време на пране, той лесно се изплъзва през дупките в барабана и се забива в резервоара. Някои потребители не са напълно наясно защо тази ситуация е изключително опасна. Една обикновена тел за сутиен може лесно да пробие стената на резервоара. Ако по време на високоскоростно въртене на барабана той стои „напречно“, тогава не може да се избегне повреда на контейнера.

Дори малка дупка в резервоара е сериозен дефект. Машината ще започне да тече всеки път, когато я измиете, така че не можете да отлагате ремонта. Ще е необходимо да разглобите шайбата и да „закърпите“ дупката.

Освен това металната дъга може да заседне между нагревателния елемент и барабана. Когато устройството работи на високи обороти, костта лесно ще повреди нагревателния елемент и нагревателят ще трябва да бъде сменен.

Още едно доказателство за опасността от изпадане на част от сутиена - може да не попадне в резервоара, а да остане в барабана, като същевременно пробие гуменото уплътнение. Маншетът на люка няма да може да осигури херметичността на системата и шайбата ще започне да изтича.

Летяща кост от корсаж често причинява "клин" на барабана и спира работата на SMA.

Как можете да познаете, че металната ръка е вътре в пералнята? Първо, трябва внимателно да проверите бельото си, за да се уверите, че „държачите“ са на мястото си. Ако бъде открита загуба, внимателно проверете вътрешния капацитет на машината. Понякога може да се види изпуснат предмет в резервоара, през отвори на повърхността на барабана.защо костта е страшна?

Второ, гледайте машината Bosch в действие. Ако чужд предмет попадне в резервоара, шайбата ще се смила. Шумът ще бъде особено очевиден, ако костта пречи на въртенето на движещите се елементи на устройството.

Минималното разглобяване на устройството ще помогне

Какво да направите, ако сте напълно сигурни, че костта остава в машината? Какво да направим първо? Огледайте барабана, може да имате късмет и чуждият предмет да е там. След като намерите металната дъга, проверете дали тя е пробила маншета на вратата (еластична лента, която обгражда люка). Много по-лошо е, ако елементът от сутиена падне в резервоара. Но дори и в този случай няма място за паника. Можете сами да премахнете телта от сутиена.

Има начини за отстраняване на чужди предмети без разглобяване на SMA, които включват частично отстраняване на елементите на машината. Първите методи се използват от майстори, тъй като имат необходимата подготовка и умения. Ще анализираме опциите, свързани с частично разглобяване на корпуса.

Преди да започнете работа, не забравяйте да изключите захранването на пералната машина и да затворите спирателния кран. Първият метод включва отстраняване на предмет през отвора на нагревателния елемент. При пералните Bosch нагревателят е разположен отпред, така че ще трябва да свалите предния панел на кутията. Алгоритъмът на действията ще бъде както следва:повреден нагревателен елемент поради кост

 • източете останалата вода от резервоара през дренажния филтър;
 • извадете дозатора за перилен препарат;
 • развийте болтовете, скрити зад контейнера за прах;
 • развийте винтовете, закрепващи контролния панел;
 • внимателно отстранете панела с бутони, за да не повредите ключалките и окабеляването;
 • отстранете външната скоба на уплътнителния маншет на люка;
 • поставете гумената лента в барабана;
 • Развийте болтовете, закрепващи предната стена на кутията;
 • внимателно отстранете панела, без да повредите окабеляването на устройството, блокиращо люка;
 • направете снимка на схемата на свързване на контактите към нагревателния елемент;
 • изключете проводниците от нагревателя, разхлабете централната гайка, държаща нагревателния елемент;
 • натиснете щифта навътре;
 • издърпайте нагревателния елемент, като го разклатите леко;
 • Протегнете ръка и отстранете чуждите предмети от дъното на резервоара.

Ако не можете да издърпате телта на сутиена на ръка, можете да я вземете с пинсета или тел с извивка в края.

Ако презрамката на сутиена е изгубена не в резервоара, а в дренажната тръба, трябва да действате по различен начин. Ще трябва да изключите и почистите елемента на дренажната система. В почти всички машини на Bosch е лесно да се стигне до тръбата през дъното. Инструкциите ще бъдат както следва:

 • преместете пералнята на свободно място в стаята, ще ви трябва много място за работа;
 • извадете тавата за перилен препарат;
 • покрийте пода с одеяло, поставете машината настрани;
 • отстранете дъното на машината (в някои модели е закрепено с ключалки, в други - с самонарезни винтове);
 • изключете дренажа тръбен клон, преминавайки от резервоара към помпата. За да направите това, трябва да разхлабите скобите, които го закрепват;
 • почистете тръбата, отстранете заседнали предмети от нея;
 • закрепете тръбата обратно;
 • фиксирайте долната част на MCA.

След това машината се поставя на крака. Дренажната помпа може да попречи на отстраняването на тръбата.След това ще трябва да извадите помпата от корпуса, като първо сте изключили сензора от него и едва след това да работите с маркуча.

Правим без разглобяване

Ако се страхувате, че няма да можете да се справите с разглобяването на Bosch SMA, можете да опитате да премахнете кабела на сутиена, без да правите това. Трябва да се „въоръжите“ с фенерче, тънка жица със специален завой в края и много време. Трябва да отворите широко вратата и да поставите фенерчето в барабана, така че светлината да проникне през дупките на повърхността директно в резервоара.

След това трябва да пъхнете главата си в люка и, като погледнете вътре, използвайте очите си, за да намерите липсващата кост от корсажа. Когато това е успешно, трябва да поставите жицата през отвора в барабана и да се опитате с всички сили да хванете „изгубеното нещо“. Начинаещият ще се нуждае от поне половин час за такъв „риболов“.хванете костта през барабана

Когато можете да вземете костта, трябва внимателно да завъртите барабана, така че да стои вертикално. След това, като завъртите контейнера, трябва да се уверите, че върхът на дъгата на сутиена „попада“ в една от дупките на повърхността. След това остава само да го хванете с клещи и да го издърпате. Моля, имайте предвид, че е доста трудно да боравите с жицата, да завъртите барабана и да вземете инструмента само с главата си в пералнята. Затова е препоръчително да имате помощник под ръка.

Как да предотвратим проблема?

По-лесно е да се предотврати проблем, отколкото да се реши по-късно. Затова е по-добре да се уверите, че в барабана няма да попадне кост, кламер или карфица. Не забравяйте да проверите джобовете на дрехите си, преди да ги заредите в пералнята, това ще ви помогне да предотвратите навлизането на чужди предмети вътре. Въпреки това, дори да знаят за това елементарно правило, много рядко забравят да го спазват.

Препоръчително е дамското бельо да се пере в специални торбички, те предпазват комплектите от преждевременно износване и пералнята от повреда.

Честно казано, по-добре е дамските сутиени и бикини да се перат на ръка. „Превъртането“ в машината бързо ще развали нещата. Бялото бельо е особено податливо на износване. Но когато прането в машина не може да се избегне, поставете комплектите в специална торбичка и след това ги заредете в барабана. Тази мярка ще помогне да се запази формата на чашките на корсажа и ще предотврати „изскачането“ на костите в пералнята.

Чувалите, контейнерите и мрежите за пране помогнаха за решаването на проблема с ненужните предмети, попадащи в резервоара на машините Bosch. Като следвате просто правило, няма да има повече въпроси какво да направите, за да премахнете костта от червата на шайбата.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня