Дължина и диаметър на дренажния маркуч на пералната машина

размери на дренажния маркучТакава проста част от пералната машина, като дренажния маркуч, много често не се побира по дължина. Потребителят трябва да намери друг маркуч или да удължи фабричния. За да направите това, трябва да знаете неговите размери, не само допустимата дължина, но и диаметъра на маркуча за източване на пералната машина. Нека да разгледаме различни маркучи и да обърнем внимание на правилата за тяхното удължаване.

Какви са размерите на маркучите?

Всички маркучи за източване на отпадни води от пералня или съдомиялна машина могат да бъдат разделени на три групи:

 1. обикновени, с фиксирана дължина от 1 до 5 метра;
 2. Навитият маркуч е дълъг, продава се на метри и е разделен на модули за по-лесно рязане. Това означава, че можете да изрежете маркуч от него до всяка желана дължина. Въпреки това, за да се свържете с пералната машина, дължината на дренажния маркуч трябва да бъде ограничена, тъй като дългият маркуч създава допълнително натоварване на помпата;
  дренажен маркуч на намотка
 3. телескопичният маркуч е гофрирана тръба, която в компресирано състояние има дължина 0,6 m, а в разтегнато положение 2 m. Недостатъците на този маркуч са, че е по-податлив на запушвания, вибрира повече при източване и може да се скъса при рязко опъване.

Дренажните маркучи са изработени от сив полипропилен, грубо казано, пластмаса. Към края на маркуча са свързани специални фитинги от еластична гума. Когато говорим за диаметър на маркуча, имаме предвид вътрешния диаметър на фитингите. На маркучи могат да се монтират фитинги със следните размери:

 • двата фитинга са 19 мм;
 • единият фитинг е 19 мм, другият е 22 мм;
 • двата фитинга са 22 мм.

Изключително рядко е в пералните машини да намерите маркуч с фитинг за свързване към помпа с диаметър 29 mm, например на стари машини Indesit.

Преглед на маркуча

Маркучите на производителя TSG са аксесоари произведени в Италия, сиви на цвят, предназначени за работно налягане от 5 бара. Продават се в различни дължини, което се отразява и на цената. Основни размери: 1м, 1.5м, 2м, 2.5м, 3м, 3.5м, 4м, 5м Цената варира от 1 до 3$. Всички такива маркучи имат вътрешен диаметър на фитингите 19 х 22 mm.

Маркучи от TuboFlex - маркучи от руски производител, предназначени за работно налягане от 2 бара. Изработват се от полипропилен с различни дължини от 1 до 5 метра. Производителят препоръчва за перални машини от марки като Candy, Beko, LG, Indesit, Atlant. Приблизителната цена за аксесоар с дължина 3,5 м е $1.

Маркучи от TuboFlex

Маркучът от Helfer е маркуч за пералня, произведен в Русия. Има работно налягане от 10 бара, което е много впечатляващо, и издържа на температури до 600C. фитингите са със стандартен диаметър 19 mm. Цената за парче с дължина 3,5 м е около $3.

Маркуч от Helfer

Удължител за маркуч

Производителите на перални машини в повечето случаи не препоръчват удължаване на дренажния маркуч. Но какво да направите, ако канализационният изход е далеч от машината или не е изведен отделно, а стандартната дължина от 1,2 метра е много малка. В този случай или напълно сменете дренажния маркуч, или добавете необходимата дължина.

Първият вариант е по-безопасен, тъй като допълнителните фуги на маркуча създават риск от течове на вода. Когато избирате дължината на маркуча, имайте предвид, че той не може да се разтяга, така че оставете малък резерв.

Максималната дължина не трябва да надвишава 3,5 м. По-дългите маркучи ще натоварят помпата. Ако помпата е слаба, скоро може да се счупи.

адаптер за маркуч

За да свържете два маркуча, определено ще ви трябва адаптер. Това е пластмасова тръба, която се вкарва в краищата на дренажния маркуч и се закрепва със скоби с размери 16x27 mm. Важно е не само да удължите правилно маркуча, но и да го свържете правилно, можете да прочетете за това в статията Как да свържете дренажния маркуч на пералната машина към канализацията.

удължител на маркуча

Както можете да видите, размерът на дренажния маркуч в повечето случаи е стандартен, особено диаметърът. Ако някой от фитингите на вашата пералня не е със стандартен диаметър, ще трябва да поръчате оригинален маркуч от производителя или да добавите дължина. Можете да се справите доста добре сами.

   

5 читателски коментара

 1. Граватар Мария Мария:

  Какво е името на маркуча за подаване на вода? И как да разберете диаметъра?

  • Граватар Лили Лили:

   Входящ маркуч за перални машини. 3/4 резба.

 2. Граватар Евгений Юджийн:

  Господа, моля, кажете ми как да използвам сегментиран дренажен маркуч?
  Къде трябва да изрежа сегмента по средата или какво?
  Изрязаният сегмент монтиран ли е само в канализацията?

 3. Граватар Рома Рома:

  Новата пералня стартира и след 10 минути отново скача на началния етап. Въпрос: може ли това да се случи, защото дренажният маркуч е опънат?

 4. Gravatar Passed By Мина покрай:

  Рома, най-вероятно маркуча ти към канализационната тръба не е монтиран правилно, под нивото на резервоара на новата машина и това е следствие от т.нар.сифонен ефект. Трябва или да коригирате височината на маркуча за новата машина (височината е от крайния фитинг, средата и началото няма да помогнат), или да закупите сифон (топка с пружина вътре), който се поставя в празнина между канализацията и дренажния маркуч, това трябва да помогне с неправилната височина.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня