Диагностика на съдомиялна машина

диагностика на съдомиялна машинаКогато съдомиялната машина се повреди, това винаги е неприятно, защото бързо свиквате с нещо хубаво и не искате да миете чинии на ръка. Има желание бързо да поправите „железния асистент“ и в идеалния случай, без да харчите нито стотинка за него. Откъде да започна? Е, разбира се, от диагностика на пералнята и отстраняване на неизправности. По същество диагностиката се извършва до голяма степен от самата съдомиялна машина; основното е да можете да разберете действията му и да направите правилните заключения. Това ще бъде обсъдено в статията.

Може ли съдомиялната машина да ви помогне да откриете проблем?

Производителят се увери предварително, че самата съдомиялна машина може да открие неизправности и да уведоми потребителя за това. Модулът за управление съдържа специален софтуерен алгоритъм, който позволява, ако възникне повреда, незабавно да я идентифицира и да я покаже на екрана на дисплея под формата на специфичен код.

За ваша информация! Ако съдомиялната машина няма дисплей, тогава информацията за неизправността се показва с помощта на индикатори, светещи в определен ред.

Програмата за самодиагностика е добре развита в съдомиялни машини:

 • Бош,
 • Електролукс,
 • AEG,
 • Миеле,
 • Ардо,
 • Аристон,
 • Беко и др.

В тази статия ще разгледаме как се извършва диагностиката в машини Bosch и Electrolux. Принципът на разпознаване на грешки е приблизително еднакъв за всички, но дълбочината на анализа и точността на определяне на повредата зависи от марката, модела, поколението на контролния модул и много други фактори. Но едно е сигурно, че всички съвременни съдомиялни машини имат система за самодиагностика и тя носи големи ползи както за потребителите, така и за опитните професионалисти.

Най-честите повреди и техните кодове

Повечето от кодовете за неизправности на съдомиялни машини Bosch или Electrolux са предназначени за сравнително редки повреди, малко вероятно е да ги срещнете, но някои се случват през цялото време, ще им обърнем специално внимание. Следните често срещани грешки са присъщи на съдомиялната машина Bosch.Съдомиялна Bosch

 1. Изпомпваната вода остава студена - код на грешка E1.
 2. Има проблеми с превключвателя за налягане - код на грешка E2.
 3. Има твърде много вода в съдомиялната машина - код на грешка E5.
 4. Аква сензорът не работи - код за грешка E6.
 5. Нагревателният елемент е повреден - код E9.
 6. Системата Аквастоп е работила или е повредена, образувало се е запушване в системата - код Е15.
 7. В съдомиялната Bosch не тече вода - код E17.
 8. Помпата изобщо не работи или не функционира нормално - кодове E21, E24.
 9. Ниско напрежение в електрическата мрежа - код Е27.

Всъщност в паметта на съдомиялната машина Bosch има много повече грешки и съответно кодове за тях; ако вземем най-модерните модели, те са в състояние да разпознаят повече от 200 различни повреди. Но най-важните все още са горните грешки. Electrolux не изостава от прекия си конкурент Bosch, като непрекъснато подобрява системата за самодиагностика на своите съдомиялни машини. Ето често срещаните кодове за грешка на съдомиялната машина Electrolux.

 • Проблеми с изтичане на вода в съдомиялната машина – индикаторът КРАЙ + код i ще мигне веднъж
 • Трудно или липсва източване на вода в канализацията - индикаторът КРАЙ + код i ще мига 2 пъти
 • Системата, предотвратяваща преливането на вода в съдомиялната се е активирала - индикаторът КРАЙ + код i ще мига 3 пъти
 • Водата не се загрява правилно или изобщо не се загрява – индикаторът КРАЙ + код i ще мигне 6 пъти
 • Има запушване някъде в системата - индикаторът КРАЙ + код E20 ще мигне 2 пъти.

важно! Буквите пред цифровия код за грешка ще зависят от модела на съдомиялната Electrolux, вижте инструкциите.

Относно отстраняването на неизправности и отстраняването на неизправности

Говорихме в общи линии за системата за самодиагностика на съдомиялни машини Bosch и Electrolux. Посочихме най-често срещаните кодове за грешки, сега просто трябва да дешифрираме тези грешки и да очертаем начини за отстраняването им. За целите на тази история ще направим това като преглед, но ако искате по-подробна информация за конкретна грешка, моля, посетете други страници на нашия сайт. По-специално за грешка E24 на съдомиялна машина Bosch можете да прочетете в едноименната статия.

Грешки E1, i60. Тези системни грешки казват на потребителя и техника, че нагревателният елемент или неговата електрическа част са дефектни в съдомиялната машина. Първо трябва да опитате да стартирате различни програми за пране.

Ако нагревателният елемент не работи във всички програми, тогава ще трябва да разглобите съдомиялната машина и да проверите устройството с мултицет. Стойност в рамките на 1500 ома показва, че устройството работи; ако е много по-малко, това означава, че нагревателният елемент ще трябва да бъде сменен.

E2 и i30. Ако машината генерира такива грешки, това означава, че има определени проблеми със сензора за ниво на водата. Може би самият сензор работи, но контактът е повреден, което прекъсва захранването му; трудно е да се каже със сигурност, докато не погледнете тази част със собствените си очи и не се убедите. Понякога е достатъчно просто да издухате превключвателя за налягане и всичко ще работи, но понякога сензорът трябва да бъде заменен.

Забележка! Твърдата вода има разрушителен ефект не само върху филтрите, помпата или циркулационната помпа, но и върху превключвателя за налягане, така че не се изненадвайте, че върху този сензор може да остане варовик.

E21, E24 и i20. Тези грешки „изскачат“, когато става въпрос за проблеми с източването на водата. В този случай режимът на работа на съдомиялната машина няма значение. Помпата може да не работи или може да работи напълно, но няма да може да изпомпва вода, например поради прищипан маркуч, запушен филтър или по друга причина.Отново ще трябва да извършите поредица от действия, описани подробно в статията Съдомиялната машина не източва вода - какво да правя??

Е15 и Е20. Тези кодове показват 2 категории грешки, различни по естество, но идентични за съдомиялната машина по отношение на функциите за разпознаване - запушена и активиран Aquastop. Защо тези грешки са еднакви от гледна точка на разпознаване?Съдомиялна Electrolux

 1. И в двата случая водата не може да попадне в съдомиялната машина.
 2. И в първия, и във втория случай контролният модул редовно издава команда за пълнене с вода, но получава същия отговор от превключвателя за налягане.
 3. И в двата случая водният път се запушва. Само в случай на Aquastop пътят се затваря аварийно с помощта на клапан - това се дължи на механизма. Ако възникне запушване, каналът се запушва спонтанно с помощта на компресирана мръсотия или варовик.

Проблемът се решава съвсем просто. Ако маркучът Aquastop работи, трябва да се смени с нов; стария не може да се ремонтира. В случай на запушване, както химическото, така и традиционното почистване - със собствените си ръце - ще помогне.

Обобщавайки, отбелязваме, че основната диагноза на работата на съдомиялната машина „лежи върху раменете“ на самата съдомиялна машина. Производителят се опита да гарантира, че в случай на почти всяка повреда, самата машина може да каже на потребителя какво не е наред, като по този начин улесни живота му много!

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня