Трябва ли да държа пералнята си отворена?

Трябва ли да държа пералнята си отворена?В малките апартаменти, когато пералнята е в кухнята или банята и движението вече е много ограничено, въпросът дали е необходимо да държите вратата на пералната машина отворена е особено остър. Много домакини твърдят, че това е жизненоважно за нормалното функциониране на пералнята, въпреки че не всички са съгласни с това. Някои хора, напротив, са склонни да държат вратата на люка затворена през цялото време. На чия страна е истината?

Аргументи на привържениците на затварянето на машината

Очевидно по време на пране вратата на пералнята винаги е плътно затворена, в противен случай процесът на пране просто ще бъде невъзможен, но понякога е необходимо да държите люка затворен дори когато е изключен. Това се отнася за къщи, в които живеят малки деца и животни.

Ако отворите инструкциите за която и да е перална машина, ще има предупреждение, което по един или друг начин препоръчва да не се позволява използването на устройството от лица, които не могат да преценят степента на опасност от използването му, в противен случай това може да доведе до наранявания и дори животозастрашаващи.

Наистина е имало случаи, когато деца или животни са пострадали от използването на пералня. Например, дете е заключило котка или малко куче в пералнята и е започнало процеса на пране. Ако има няколко деца, тогава такива игри могат дори да доведат до смъртта на едно от децата.дръжте машината затворена

По-малко опасни, но все пак опасни, са остатъците от прах или балсам, които се утаяват по вътрешните стени на барабана. Те могат лесно да проникнат в тялото на детето, което може да доведе до тежко отравяне за малък човек.

Накрая може нищо да не стане на детето, но машината ще пострада. Например, ако висите на вратата на люка и се люлеете от една страна на друга, което децата обичат да правят. Разбира се, вратата няма да издържи дълго след това.

внимание! Животните също могат да повредят вашата пералня, особено котките и кучетата.

Особено домашните любимци са преследвани от гумения маншет на люка. Ако вратата на пералнята е отворена, котките често я драскат с нокти, заостряйки ги, а кучетата обикновено изгризват цели парчета. В резултат на това маншетът престава да се справя с функцията си и започва да изпуска вода.

Аргументите в полза на затварянето на пералнята между измиванията звучат много убедително, сега нека се обърнем към аргументите на противоположната страна.

Какво мислят привържениците на отворените врати?

Тези, които твърдят, че е необходимо поне периодично проветряване на пералнята между циклите, разчитат на следните факти:

  • Първо, след измиване влагата остава върху всички вътрешни повърхности на машината и то в забележими количества. Покрива барабана, маншета на люка, кухината за прах, дори дъното на резервоара. Застоялата вода е идеална среда за развитие на бактерии и гъбички. Освен неприятната миризма от машината, тя е и вредна за здравето.Аргументите на привържениците на отворената врата
  • Второ, останалият прах в комбинация с останалата течност се втвърдява и образува кристален слой в дозатора, който пречи на нормалното събиране на праха по време на пране.
  • И накрая, има много метални части вътре в пералнята. Ако веднага затворите пералнята след цикъл, водните пари ще доведат до ерозия на частите и преждевременната им повреда.

Кой резултат е по-правилен? Трябва ли да изолирам пералнята от деца и животни или трябва да я пазя от опасност?

Какво е правилното нещо да направите?

Ако не вземете предвид опасенията за малките членове на домакинството, би било по-добре да проветрявате барабана на пералната машина и отделението за прах след всяко пране. В допълнение, барабанът и маншетът трябва да се избърсват внимателно с кърпа в края на всеки цикъл.

Изобщо не е необходимо винаги да държите люка широко отворен.Достатъчно е да отворите вратата широко за няколко часа след измиване и след това да я затворите, оставяйки празнина от буквално няколко сантиметра.

Какво да направите, ако в къщата има деца или животни? В този случай можете да проветрявате пералнята през нощта или да я поставите на място, недостъпно за деца и домашни любимци. Също така е необходимо да ги образовате и да ги научите, че не трябва да си играят с пералнята, тогава домашният помощник ще продължи по-дълго.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня