Какво е деликатно пране? За какво е?

Деликатно пранеВсеки ден, когато отиваме на разходка или на почивка, всички искаме да изглеждаме перфектно и добре. А изгладените дрехи в ярки, наситени цветове също са важна част от цялостния ни външен вид. За да си
да изглеждате добре е станало реалност; не е нужно да сменяте гардероба си всеки месец заради избелели тениски или пуловери. Основното е да знаете и да спазвате правилата за пране на всички видове тъкани.

Тази статия ще ви даде отговор на въпроса: „Как да перете вълнени и копринени дрехи, дрехи с примес на синтетичен материал? Както и кашмирен плат, трикотаж и модерни материали, които се използват основно за шиене днес. Включително такъв, който е направен специално за спорт.“

За да перете деликатни предмети, най-добре е да закупите специални течни продукти. Ще бъде по-добре, ако напълно избягвате препарати, които съдържат ензими. При използване на такива вещества съществува риск нещата да загубят първоначалния си вид или напълно да се влошат.

Изключение правят тези прахообразни продукти, които са специално пригодени и предназначени специално за пране на дрехи от вълна или коприна. Съставът на тези вещества задължително включва ланолин и много други компоненти, отговорни за по-мекото измиване. И предотвратяване на влошаване на характеристиките на дрехи, изработени от деликатни тъкани.

Полезни съвети

Кошница с цветно пранеЗа да запазите оригиналния вид на дрехите си, не е нужно да измисляте нещо свръхестествено.

Може би ще намерите полезни и полезни съвети по този въпрос, чието спазване понякога дори надхвърля очакванията:

 1. Със сигурност отдавна знаете златното правило за пране не само на деликатни, но и на всякакви други неща: „Белите и цветните дрехи се перат отделно“.
 2. При избора на режим за пране на вълнени дрехи или прането им на ръка е важно да следите стриктно времето, което прекарват във вода. Престоят в течност твърде дълго може да ги накара да се разтегнат и да загубят първоначалната си форма.
 3. Дрехите, изработени от деликатни тъкани, не издържат на пране при висока температура. Максимално допустимата температура за пране е 30-40 градуса.
 4. Ако предпочитате машинно пране, не пренебрегвайте правилата и съветите, посочени на панела за управление на режима. Само деликатният цикъл на пране е подходящ за вас. В същото време не се препоръчва резервоарът на машината да се пълни с вода до максимум и е забранено да се използва цикъл на центрофугиране, тъй като той издърпва нещата изключително силно.
 5. Когато перете на ръка, не бъдете ревностни и търкайте дрехите със сила, това може да повреди структурата на тъканта и да й придаде неподходящ външен вид.
 6. Артикулите, изработени от различни „претенциозни“ материали, не се страхуват толкова от самото пране, колкото от процеса на центрофугиране и сушене. Вълнени, кашмирени и копринени изделия не трябва да се изстискват. Цялата вода, съдържаща се в тях, трябва да се оттече сама след измиване.
 7. Деликатните предмети се гладят строго от обратната страна, като се използва режимът „парене“. Вълнените изделия заслужават специално внимание, те могат да се гладят само с марля, навлажнена с вода, поставена върху дрехите.

Тайните на красотата и издръжливостта на особено деликатните тъкани

Дантелата се счита за най-трудната и взискателна за грижа, тъй като финото й тъкане и шарките с изключителна красота изискват особено внимателна грижа.

За да може прането да доведе до желания резултат и в същото време сложното шарено тъкане напълно да запази формата си, ще трябва да накиснете дантеленото изделие в сода за пране в размер на ½ супени лъжици. л. за ½ кофа вода.

Времето за накисване трябва да бъде приблизително 2,5-3 часа. Когато дантелата е особено деликатно изтъкана, накиснете я и я изперете, като я поставите в специална торбичка, предназначена за безопасно пране на деликатни дрехи, или в памучна калъфка за възглавница.

Струва си да се отбележи важна функция за измиване, присъща на ажурните салфетки. Преди да ги накиснете или да започнете да ги перате, салфетките се зашиват с едри шевове към всеки бял плат. Следвайки това просто правило за пране, вие ще запазите салфетките си във форма за дълго време. След измиване се препоръчва гладене на ажурния продукт, но тъканта, към която са пришити, не се отстранява.

От поколение на поколение

Препарати за пране на дрехиДнес пазарът на домакински химикали е наситен с огромен брой специални продукти както за пране, така и за изплакване на деликатни тъкани. Има обаче много народни средства, които са измислени и успешно използвани от нашите баби, а след това, предавани от поколение на поколение, са оцелели и до днес. Освен това тези продукти абсолютно не са по-ниски от химикалите, продавани в магазина. И в някои случаи те дори надминават съвременните аналози. Ето няколко прости, но ефективни народни
означава:

 1. За да направите дантелата снежнобяла, добавете водороден прекис към съда с вода, в който планирате да изплакнете продукта, в размер на ½ чаша на 5 литра вода.
 2. При последното изплакване на дрехите добавете 1 с.л. л. глицерин, който ще предотврати свиването на продукта. Освен това ще бъдете приятно изненадани от мекотата и деликатността на изпраните дрехи.
 3. Ако след пране на копринено изделие нямате време да го изгладите, не се разстройвайте преди време. Поставете го в найлонов плик и можете безопасно да го оставите в хладилника за няколко дни.

Както можете да видите, нищо не е невъзможно, включително да поддържате любимите си неща да изглеждат страхотно. Така че можете да пазарувате и да перете деликатните си вещи с удоволствие, без много проблеми.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня