Деликатен режим на пране в пералня Ariston

Деликатен режим на пране в пералня AristonФункционалността на пералните машини се разширява всяка година: добавят се нови програми, подобряват се стари, създават се нови функции и опции. Повечето домакини обаче предпочитат в ежедневието да използват редица отдавна съществуващи, изпитани във времето, така наречените основни програми, чиято цел е повече или по-малко ясна. Деликатното пране в пералната машина Ariston е един от тези режими. Понякога обаче има ситуации, когато потребителят трябва да знае точно характеристиките на конкретен алгоритъм, а прегледът по-долу ще разгледа настройките за деликатния режим на пералните машини Ariston.

Характеристики на алгоритъма

Този алгоритъм за пране е предназначен за внимателно почистване на тъкани, които изискват специални грижи и чиято специфика прави прането при нормални режими небезопасно за тях. По какво се различава деликатното пране от обикновеното пране? За съжаление, инструкциите за Ariston SM не съдържат такава информация. Затова нека разгледаме основните настройки, като използваме примера на пералната машина Margherita ABS 536 TX от Ariston.

Настройките по подразбиране предполагат температура на нагряване от 40 градуса, скорост на центрофугиране от 600 оборота в минута и продължителност на пране от 40 минути. Скоростта на центрофугиране и температурата на пране могат да се регулират от потребителя в ограничени граници, поради което продължителността на пране също се променя.Ariston Margherita AL 108D

 • Измийте в студена вода с изключена центрофуга за 25 минути.
 • Прането във вода 30 градуса без центрофуга е с продължителност 30 минути.
 • Прането във вода при 40 градуса (максимално допустимата стойност на температурния параметър в даден режим) и без центрофуга продължава 36 минути.
 • Ако перете в студена вода при скорост на въртене 600, цикълът ще продължи около 40 минути.
 • Перете в студена вода със скорост на центрофугиране 800 оборота в минута за 45 минути.
 • Ако зададете температура 30 градуса и скорост на центрофугиране 800 оборота в минута (максималната скорост на центрофугиране в зададената програма), прането ще продължи 52 минути.
 • При скорост на центрофугиране 800 оборота в минута и температура на водата 40 градуса, прането ще продължи 58 минути.

По този начин програмата за деликатно пране на перални машини Ariston включва скорост на въртене от 0 до 800 оборота в минута, температура на нагряване до 40 градуса и продължителност на цикъла от 25 до 58 минути.

За какви тъкани е този алгоритъм?

Деликатният режим е добър, защото е идеален за всяка тъкан, независимо от произхода: било то синтетично влакно или някакъв естествен материал. Предметите, изработени от тънки, деликатни, капризни материали, се нуждаят особено от деликатно пране. Те включват коприна, сатен, органза, дантела, акрил, гипюр, шифон, камбрик и други. Материали от ново поколение, включително кашмир, трикотаж, еластан, полиестер, найлон, микрофибър и др., също се перат на щадящи програми.

За какви предмети деликатното пране все още може да бъде актуално:тюл от органза

 • завеси от тънки крехки материали (воал или органза);
 • функционално бельо;
 • дантелено бельо;
 • предмети с изобилие от текстилен декор (волани, плитка, козина, дантелени вложки) и с изобилие от декор от други материали (дизани, мъниста, апликации, бродерии, нитове и др.);
 • спортни артикули;
 • облекло, изработено от материали, подлежащи на проливане и свиване;
 • Вълнени продукти, включително ръкавици, шапки и шалове;
 • дрехи, чиито елементи са боядисани в контрастни нюанси;
 • Скъпи маркови артикули, които би било жалко да се съсипят.

внимание! Хубавото на деликатната програма е, че винаги можете да я използвате, ако не знаете какви настройки са най-подходящи за пране на определен артикул.

Ниската температура на водата, центрофугата при ниски скорости и плавното въртене на барабана ще почистят идеално всеки продукт, без да му навредят.

Как да изперете нещата?

Сухият насипен прах не е подходящ за пране на изискани тъкани, тъй като отнема много време и не се разтваря добре в студена вода, гранулите му са слабо измити от влакната на тъканта и надраскат тънки предмети. Най-добрата алтернатива са течните продукти с гелообразна текстура. И така, имате две възможности:

 • първо разтворете насипния прах в чаша гореща вода, охладете и изсипете състава в барабана преди измиване;
 • Купете специален препарат за нежно пране в магазин за хардуер.

Предимството на течната текстура е, че се разтваря идеално във всяка вода, независимо от температурата, а също така много бързо премахва петна и замърсявания. За да намерите подходящ продукт, е достатъчно да потърсите продукт на дисплея, който в описанието е отбелязан с надпис „за нежно пране“.използвайте гел за пране вместо прах

В идеалния случай течният перилен препарат за деликатно пране не трябва да съдържа:

 • фосфати, хлор и ензими;
 • Избелващи препарати и препарати за отстраняване на петна;
 • оцветители и консерванти.

важно! В този случай съставът трябва задължително да съдържа вещества за поддържане на цвета и формата на продукта, както и ланолин или други омекотяващи компоненти.

Още две важни качества на гела за пране са хипоалергенност и биоразградимост. Продуктите, които са идеални във всяко отношение, са представени от цели линии от Laska, BioMio, Meine Liebe и други известни марки.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня