Деликатно пране в пералня LG

деликатно измиванеПреди да стартирате пералнята, трябва да изберете програма. Таблото за управление на машината вече има няколко „готови“ режима - потребителят просто трябва да превърти селектора и да избере подходящите опции. Но ако някои позиции, например „Памук“ или „Бързо 30“, са известни и разбрани от всички, тогава параметрите и целта на деликатното пране понякога често са непознати. Нека да разберем какво се крие зад програмата за деликатно пране на пералнята LG. Нека изясним същността на въртенето на барабана, температурата и интензивността на въртенето.

Характеристики на режима "Деликатно пране".

Програмата „Деликатно пране“ е предназначена да се грижи за „капризни“ тъкани, които могат да пострадат от конвенционалните алгоритми. Основните характеристики обаче не са правилно описани дори в инструкциите за конкретна перална машина LG. Нека да разгледаме настройките, посочени в програмата, като използваме модела LG F1056MD като пример.

По подразбиране, когато включите програмата „Деликатно пране“, въртенето е настроено на „400 оборота“, а температурата на нагряване на водата е 30 градуса. Общата продължителност на програмата е 48 минути, но при условие, че потребителят не променя зададените параметри. Ако промените настройките, времето на цикъла ще се намали или увеличи.

Стандартните настройки за деликатната програма на пералня LG са 400 оборота, 30 градуса и 48 минути.

 1. Задаваме температурата на „Студена вода“ и режима на центрофуга на „Без центрофуга“ - времето за изпълнение на програмата ще бъде зададено на 27 минути.
 2. Температурата е „Студена вода“, а режимът на центрофуга е „400 об./мин.“ – програмата ще се удължи до 45 минути.
 3. Задаваме “Студена вода” и центрофуга на максималната възможна скорост за тази програма – 800, а времето на програмата е 48 минути.
 4. Изключете центрофугата („Без центрофуга“) и задайте температурата на водата на 30 градуса. Програмата ще продължи 30 минути.

Забележка! Веднага се сещам за коментарите на хора, които се оплакват от много дълги деликатни програми в пералните на LG. Изглежда, че тези коментари са написани от онези, които са виждали перални LG само на щандове в магазините за домакински уреди.

 1. Отново изключете центрофугата и задайте температурата на 40 градуса (тази програма вече не е възможна). В този случай машината ще измие 36 минути.изберете деликатно пране
 2. С включване на цикъла на центрофугиране на 400 оборота в минута и настройка на отоплението на 30 градуса, времето за изпълнение на програмата се увеличава до 48 минути.
 3. Оставяйки скоростта на центрофугиране на 400 и увеличавайки температурата до 40 градуса, отбелязваме, че машината е работила на тази програма 54 минути.
 4. Настройките от 30 градуса и 800 скорости на центрофугиране не увеличават времето за изпълнение на програмата, но го намаляват с 3 минути, в резултат на което получаваме 51 минути.
 5. Ако искаме да перем на програма “Деликатно пране” на 40 градуса и зададем скорост на центрофугиране на 800 оборота в минута, ще получим общо време от 57 минути.

Основното разочарование на потребителите на LGF1056MD беше, че допълнителната опция „Супер изплакване“ не може да бъде активирана на деликатната програма. Въпреки че това е нелогично: машината пере „деликатните“ тъкани в голямо количество вода и допълнителното изплакване не би навредило. Домакините трябва да изчакат до края на цикъла и след това да напълнят отново барабана с нов режим.

Какви дрехи могат да се перат на тази програма?

Деликатният режим е предназначен за почистване на тънки и деликатни тъкани.Към тях спадат всички материали с рохкава, еластична и двуеластична структура. Става дума за коприна, органза, плетиво, шифон, камбрик, гипюр, сатен, акрил, вискоза и дантела. „Деликатесът“ няма да навреди на тъканите от ново поколение: полиестер, кашмир, еластан, трикотаж, найлон и микрофибър.

Няма разлика в произхода на материята: както синтетичните, така и естествените тъкани се перат на деликатна програма. Препоръчва се също да почиствате „трудни“ за почистване продукти:

 • леки завеси от воал и органза;
 • облекло със сложна кройка с релефни елементи и структура;
 • предмети с волани, плитка, изкуствена кожа и дантелени вложки;
 • дрехи с декор (пайети, кристали, бродерия, нитове);Пране на рокля с пайети
 • Спортни артикули, изработени от дишащи материали;
 • термо бельо;
 • дрехи, склонни към свиване и проливане;
 • вълнени изделия, пуловери, играчки, шапки;
 • дантелено бельо;
 • предмети, изработени от материали в контрастни нюанси;
 • скъпи дрехи.

Деликатният цикъл се използва за пране на дрехи от тънки тъкани, както и на артикули с декорации, сложни кройки и склонни към свиване.

Специалистите препоръчват да включите деликатно пране в пералня, ако имате съмнения относно подходящата програма за изделието. Плавното въртене на барабана, ниската температура и минималното въртене ще осигурят нежно почистване на дрехите, без да навредят на формата и цвета им.

Да изберем перилен препарат

За деликатно почистване се нуждаете от специални препарати. Обикновените сухи прахове няма да работят в този случай - гранулите отнемат твърде много време, за да се разтворят в студена вода, „надраскват“ влакната на тъканта и се забиват в структурата на материала. По-добре е да се даде предпочитание на течните концентрати.

Има две възможности:

 • предварително разтворете праха в топла вода и го изсипете в барабана по време на пране;
 • закупете специален гел за деликатно измиване.

Препоръчително е да използвате специален гел. Благодарение на течната си форма, той прониква по-бързо и по-дълбоко в структурата на тъканта, нежно изтласква мръсотията от влакната и се отмива без следа. Концентратът работи отлично при ниски температури и успява да премахне петната за кратко време. Такива продукти са етикетирани като „за нежно измиване“ и се продават във всеки магазин за хардуер.

За пране в студена вода е препоръчително използването на течни препарати!

В идеалния случай гелът трябва да бъде:гелът се дозира лесно с капачка

 • без ензими, фосфати, хлор;
 • без избелващи компоненти и средства за отстраняване на петна;
 • без оцветители и консерванти;
 • с ланолин или друг омекотител;
 • с добавки за запазване на формата и цвета;
 • хипоалергичен;
 • биоразградими.

На пазара има много безопасни и ефективни продукти. Марките включват “Nordland”, “Sion”, “Laska” и “Cashmere”.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня