Разлики между деликатно и ръчно пране в пералня

Разлики между деликатно и ръчно пране в пералняИнтуитивно винаги изглежда, че ръчното пране и деликатното пране са по същество едно и също нещо, просто различните производители на SM използват различни имена на програми. И затова мнозина се изненадват, когато открият два различни режима на пералнята си - „Ръчно пране“ и „Деликатно пране“. Оказва се, че деликатното пране е някак различно от прането на ръце. Нека се опитаме да разберем защо точно и каква е ползата от тези разлики за потребителя на автоматична пералня?

Деликатно и ръчно пране: прилики и разлики

Ако се опитате да намерите информация по този въпрос в Интернет, можете да попаднете на наблюдения на домакини и някои изводи, получени емпирично. Те са съгласни, че деликатното пране изисква особено ниски обороти на барабана, скорост на центрофугиране и температура, за да не се повредят нещата. Тази програма обаче е подходяща за дрехи, които обикновено могат да се перат в пералня.

Що се отнася до програмата за ръчно пране, тя автоматизира процеса на пране на дрехи, които на теория не трябва да се перат автоматично. При ръчно пране барабанът практически не се върти, така че дори може да останете с впечатлението, че устройството е счупено, толкова внимателно работи.машината използва повече вода

И така, нека сега обобщим получената информация за това какво отличава ръчното пране от деликатното пране, ако говорим за SM програми и в двата случая.

важно! По дефиниция „Ръчно пране“ изпира предметите по-нежно от „Деликатно пране“.

Когато потребителят стартира програма за ръчно пране, барабанът практически не се върти през целия цикъл, а само леко се люлее. Този режим е идеален за артикули, които имат предупреждение на етикета, което забранява автоматичното пране. Изглежда, че това е противоречие, но в новото поколение перални машини ръчният режим е внедрен толкова добре, че всъщност напълно повтаря същите действия на домакинята.

Използвайки деликатния цикъл, можете да перете предмети, които официално могат да се перат в пералня. В същото време параметрите на програмата ще ви позволят да запазите цвета и формата на „сложните“ продукти.

Общите характеристики на деликатното и ръчното пране могат да бъдат обобщени в списък.

  • Ниска температура на водата (не по-висока от 30-40 градуса).
  • Голямо количество вода.
  • Намален обем на зареждане на барабана. Ако обичайният обем на зареждане на една пералня е, да речем, 5,5 кг, тогава обемът на зареждане за деликатно пране ще бъде 1,5 кг, а за ръчно пране обикновено ще бъде само 1 кг.

Разликата между тези програми обаче все още е доста забележима. На деликатния цикъл обикновено се перат тюл, пердета, дантела, вълна, коприна, кашмир, микрофибър и др. Също така, когато перете, е препоръчително да използвате специални торбички, така че нещата да не се придържат към барабана, въпреки че за обемисти предмети няма да е лесно да намерите подходяща чанта.

Прането „на ръка“ изобщо не означава, че нещата трябва да са деликатни. Основната характеристика на продуктите с тази маркировка е забраната за усукване и натиск, оттук и спецификата на работата на барабана. Можете да перете на ръка предмети от връхни дрехи, както и мембранни елементи.

Препарати за тези режими

Правилният избор на перилен препарат е важно условие за качественото изпиране. Когато става въпрос за капризни материи, които изискват внимателно боравене, можете да забравите за насипните сухи прахове и агресивните избелители.Вашият приятел в този въпрос са течните перилни препарати без хлор, фосфат и ензими. Те поддържат цветния пигмент на тъканта в добро състояние, грижат се за структурата на влакната и в същото време лесно се разтварят и не се утаяват върху продуктите. По този начин истинското нежно пране включва както избор на правилната програма на пералнята, така и избор на правилния почистващ препарат.

Забележка! Ланолинът се използва като омекотител в много течни продукти и премахва перфектно петна също толкова добре, колкото и белините.

Ако внимателното четене на съставките, изписани на бутилка с продукт, докато стоите насред магазин, ви е прекалено, можете да улесните задачата си и просто да си купите гел с надпис „за нежно почистване“ или нещо подобно.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня