Какво е турбо сушене в съдомиялна?

турбо сушене в съдомиялна машинаЕдин от важните етапи от процеса на машинно пране е сушенето. Повечето от нас предпочитат автоматизиран процес, вместо да стоим с кърпа в ръцете си и да сушим мокри съдове. Освен това, ако съдовете се оставят да съхнат на масата, след изсъхването им могат да останат капчици и ивици вода, така че трябва да се обърне специално внимание на сушенето. Единият вариант е съдомиялна с турбо сушилня. Какъв вид сушене е това и как работи, на първо място.

Защо е необходимо и какво дава?

Съдомиялните с турбо сушилни са проектирани малко по-различно. В тях е вграден допълнителен нагревателен елемент за нагряване на въздуха, който се обдухва върху съдовете от специален вентилатор. Това устройство прилича на сешоар. Защо беше необходимо да се вгражда вентилаторна печка?

Всичко е съвсем просто, за да намалите времето, необходимо за изсушаване на съдовете. Дори да залеете съдовете с гореща вода и след това да ги оставите да изсъхнат естествено, това ще отнеме повече време. Що се отнася до турбо сушенето, този процес спестява вашето време, но в същото време консумира повече електроенергия.

Забележка! Допълнителните части в съдомиялната машина (нагревател и вентилатор) увеличават риска от повреда на оборудването и следователно разходите за поддръжка.

Разликата между турбо сушене и други видове

Турбо сушенето е само една от четирите възможни опции за сушене в съдомиялна машина. В допълнение към това има още:

  • кондензационно сушене;
  • интензивно сушене на базата на топлообменник;
  • сушене на зеолит.

Що се отнася до първия тип, това е най-обикновеното сушене, с други думи естествено сушене. При последното изплакване съдовете се обливат с гореща вода и след това се изсушават при почти нормални условия.Това прави съдомиялната машина по-евтина, за разлика от машините, които описваме.

сушене с топлообменник

Интензивното изсушаване се появи в резултат на комбинирането на двете описани по-горе. Машините нямат вентилатор, но имат вграден топлообменник, който представлява резервоар със студена вода. Поради температурната разлика възниква разлика в налягането на въздуха, което води до неговата циркулация. Благодарение на това съдовете изсъхват по-бързо от обикновено и няма консумация на енергия. Освен това самите съдомиялни са и по-евтини от тези, които имат турбо сушене.

Най-новата технология за сушене е сушенето със зеолит. Тя се основава на свойствата на минерала, който абсорбира влагата, като същевременно отделя топлина. Тази топлина се прилага към съдовете.

Зеолитната технология е рядка, за разлика от скъпото и бързо турбо сушене.

Модели съдомиялни с тази функция

Нека направим кратък преглед на съдомиялни машини със сушене с горещ въздух. Нека сравним техните технически характеристики.

Hansa ZIM 476 H е подова съдомиялна с ширина 45 см, предназначена за измиване на не повече от 10 стандартни комплекта съдове. Характеристиките са доста добро оборудване с висок клас на консумация на енергия A++. Разходът на вода е около 9 литра, а нивото на шума не надвишава 47 dB. Съдомиялната машина е оборудвана с шест програми, пълна защита срещу течове на вода. Един минус - няма защита от деца. Средната цена е около 220 долара.

Hansa ZIM 476 H

Asko D 5536 XL – пълноразмерна съдомиялна машина 60 см ширина, проектиран да бъде напълно интегриран в мебели. Такава машина ще измие около 13 комплекта чинии за около 210 минути. Привлича ниска консумация на вода от около 10 литра, ниско ниво на шум от 46 dB, както и 12 програми за измиване. Има предупредителен индикатор за количеството сол, има и тава за продукти 3 в 1. Средната цена е около 1000$.

Asko D 5536 XL

Kaiser S 45 I 84 XL е съдомиялна машина от среден клас, която може да измие до 10 комплекта в един цикъл. Според вида на монтажа се класифицира като тясна машина за пълно вграждане. Има всички необходими режими, включително за крехки съдове. Цената е около $789.

Kaiser S 45 I 84 XL

Asko D 5554 XL FI – съдомиялна за 14 комплекта стандартни съдове. Този модел има 14 програми за измиване, но в същото време консумацията на вода е 11 литра, а консумацията на електроенергия е малко повече от 1 kW. Нивото на шума е намалено до 44 dB. За различни програми, функцията „лъч на пода“, турбо сушене и други „трикове“ ще трябва да платите поне 1400 долара.

Asko D 5554 XL FI

Kuppersbusch IGV 6509.4 – тази първокласна красота ще струва $2330. За какво трябва да платите? Заради ниското си ниво на шум - само 42 dB, за капацитета си от 13 комплекта и разход на вода - 9,5 литра. Има малко програми, само 5, но те са достатъчни за висококачествено измиване на съдове. Този модел има всички нива на защита, но няма автоматично разпознаване на твърдостта на водата. Останалото, за което ще платите, е немската марка и следователно качеството на изработката.

Kuppersbusch IGV 6509.4

Списъкът с модели, разбира се, може да бъде продължен, има много съдомиялни машини с подобна функция за сушене. Анализирайки различни модели, стигнахме до извода, че дори сред бюджетните машини има такива, които сушат с горещ въздух. От вас зависи да решите дали турбо сушене или кондензационно сушене е по-добро; това не се отразява особено на цената на самата машина. И по принцип турбо сушенето може да бъде изключено, ако не искате да надплащате за енергия. Късмет!

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня