Какво означава директно задвижване в пералня?

Какво означава директно задвижване в пералня?Инверторният двигател с директно задвижване е технология, активно насърчавана от рекламодателите. Първата проба беше пусната от LG. Смята се, че такава система елиминира износването на движещи се елементи, а продуктът получава подобрени характеристики и позволява на собствениците да спестят пари. Производителите наблягат на такива модели домакински уреди пред техните колеги с ремъчно задвижване. Но дори най-висококачествените и технологично напреднали проби имат недостатъци. Нека се опитаме да разберем какво е директното задвижване в пералната машина и какви са неговите истински плюсове и минуси.

Що за иновация е това?

Работата на този тип задвижване се основава на въртеливо или линейно движение на електромагнитна енергия. Натоварването на ротора в такива конструкции се осъществява с помощта на въздушна междина. Предполага се, че този факт елиминира износването на подвижните елементи.

Самото задвижване служи като елемент от дизайна на всеки модел. Машините с директно задвижване се произвеждат активно от Whirlpool, Sears и други известни марки, които произвеждат перално оборудване.Какво е новото при директното задвижване?

Стандартните модели използват ремъчен метод за въртене на барабана. Той е прикрепен към колан, който от своя страна осигурява предаването на въртящия момент от вала. Основни недостатъци:

 • колан, който трябва да се сменя системно поради износване;
 • високо ниво на шум и вибрации по време на работа.

Когато в производството бяха въведени проби с нов тип двигател, вече нямаше нужда да се оборудва двигателят с контактни елементи. Няма четки и колани.Ето как производителите обясняват високото ниво на надеждност на своите модели.

Основни предимства на директното задвижване

Технологията предизвиква противоречиви отзиви от потребители и специалисти, които обслужват оборудването. За някои купувачи наличието на инверторен електродвигател е сериозен аргумент, докато други предпочитат вече надеждни модели. Мненията са разделени, но има общи положителни точки, които се отнасят до предимствата на модела:

 • Високи експлоатационни характеристики. Дългият експлоатационен живот се дължи на липсата на контактни части - четки. Двигателите от инверторен тип, за разлика от асинхронните и колекторните двигатели, ги нямат.

Производителят дава 10 години гаранция за работата на двигателя.

 • Ниско ниво на шум. При работа с такива модели шумът, разбира се, присъства, но е много по-малък, особено ако оборудването е инсталирано според всички правила.
 • Качество на измиване. Безчетковият мотор се характеризира с напълно електронно управление. Неговите възможности и допълнителни функции ви позволяват да изведете процеса на по-високо ниво.енергийни класове
 • Пестене на енергия. Успешният дизайн на задвижването ви позволява да харчите по-малко енергия за ускоряване на барабана. Резултатът е спестяване на енергия.
 • Предупреждение за грешки в работата и спиране на програмата до отстраняване на проблемите.
 • Компактни размери. Липсата на шайба и колан позволи на производителите значително да намалят размера на корпусите на машините, което се отрази на външния вид и лекотата на използване.

Недостатъци на технологията

Наред с очевидните предимства, моделите с директно задвижване имат редица недостатъци. Познаването на недостатъците насърчава производителите да подобрят оборудването, а потребителите да подхождат внимателно към избора на машини.

 • Липсата на колан води до допълнително натоварване на лагерите и уплътненията. Провалът на тези елементи не може да се нарече спестяване на бюджета.
 • Потенциална уязвимост на двигателя. Разположението му под барабана, когато лагерът е разрушен, създава възможност за повреда, тъй като водата попада върху двигателя. Условията на дългосрочната гаранция не важат за този тип повреда, ремонтът е скъп.има проблеми с триаците
 • електроника. Цялата система се управлява от сложен модул, който като цяло не е известен със своята надеждност. Проблемите с фърмуера и повредата на триаците са често срещано явление, особено ако има проблем с електрическата мрежа в къщата. За да осигурите непрекъсната работа на машината, по-добре е да закупите стабилизатор и да свържете оборудването през него.
 • Цена. Определящ критерий при избор за по-голям брой потребители. Цената на моделите с директно задвижване е с порядък по-висока от техните предшественици с ремъчно задвижване.

Списъкът не е толкова дълъг; като цяло машините с тази технология се представиха добре поради значителни предимства под формата на безшумност, естетичен дизайн и лекота на работа. Производителите са пряко заинтересовани от подобрение, което в близко бъдеще ще доведе до премахване на тези недостатъци.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня