Покривало за пералня - плюсове и минуси

Покривало за пералняКакто при всички аксесоари за уреди, различните хора имат различни мнения относно необходимостта от капак за пералня.

Някои го смятат за незаменим по функционалност и много полезен, докато други смятат, че е не само загуба на пари, но и по-скоро вреден, отколкото полезен. И двете гледни точки имат своето рационално зърно. Ще разгледаме този въпрос по-подробно, но първо нека разберем какви видове случаи има.

Готов калъф

В магазините можете да намерите голям избор от готови корици. Изработени са предимно от полиестер, чиито основни свойства са здравина, лекота и водоустойчивост. Гамата включва както калъфи за перални машини с предно зареждане, така и за перални с вертикално зареждане. Цената им варира средно от $2-5. Можете да изберете калъф, който покрива изцяло машината или само горната й част.

Често готовите корици са оборудвани с джобове за малки предмети; те осигуряват възможност за зареждане на пране в машината, без да сваляте напълно капака.
Размерите на капаците, като правило, съответстват на стандартните размери на пералните машини. Ако вашият модел е с нестандартни размери, ще трябва да ушиете покривалото по поръчка или сами.

Направи си сам капак за пералня

Как да шиете калъф за пералняМинусът на готовите калъфи е, разбира се, ограниченият избор на цветове и размери. Ако имате нужда от уникален артикул, можете да направите калъфа сами. В този случай възможностите са неограничени.

Просто, практично покритие може да бъде направено от полиетилен или мушама, а ако основната му цел е декоративна, тогава всяка плътна тъкан ще свърши работа.

Такова покритие ще помогне за хармоничното вписване на пералнята в интериора, което я прави оригинален и необикновен детайл. Тук всичко зависи само от вашето въображение и желания. Вашите домакински уреди могат да се превърнат в космически кораб, джоб на дънки, весела цветна леха или нещо съвсем необичайно

Основното е да измерите правилно размерите на пералнята и да изградите модел въз основа на тях. Важно е да се има предвид, че задната стена на машината трябва да остане отворена, така че е по-добре да измислите метод за закрепване предварително - с помощта на велкро или гумени ленти. Освен това не забравяйте да имате предвид, че достъпът до контролния панел и прозореца за зареждане на машината трябва да бъде удобен и лесен.

Защо ви е необходим капак за пералня?

На първо място, капакът изпълнява защитна функция, предпазвайки машината от мръсотия, драскотини и т.н. Това е особено вярно, ако пералнята е в кухнята. В края на краищата тук може да се напръска с мазнина, сос, остатъци от храна и други органични отпадъци. А рискът да надраскате машина в кухнята е много по-голям, защото хората са тук по-често, отколкото в банята и са по-активни.

Водоустойчив калъф е необходим за тези, които често получават вода върху контролния панел - това може да доведе до необратими последици; машината ще изисква скъпи ремонти или дори пълната й подмяна. В този случай капакът е просто незаменим.

Често причината за закупуването на този аксесоар е наличието на малки деца в къщата. В този случай капакът е необходим, така че докато играят, те да не посягат в машината, да натискат бутони и да не стартират случайно програмата за пране, което може да бъде много, много опасно.

И накрая, капакът може да изпълнява декоративна функция. Това ще помогне за хармоничното вписване на пералнята в интериора, което я прави по-невидима.

Ако пералнята се намира например в коридора и се използва едновременно като нощно шкафче за малки предмети, тогава капакът ще бъде просто незаменим и като защита срещу повреда, която най-вероятно е тук. И като детайл, който ви позволява да поставите домакинските уреди на необичайно място за тях.Ако покривката е направена с въображение, тя дори може да се превърне в истинска декорация за вашия дом.

Какво трябва да имате предвид, когато използвате калъф?

Покривало за пералняАко решите, че имате абсолютна нужда от калъф, трябва да обърнете внимание на следните подробности. Всеки електрически уред, който съдържа нагревателен елемент, се нуждае от способността да отвежда топлината. Ето защо експертите препоръчват да сваляте капака от машината, докато работи, дори ако има достъп до вратата и контролния панел. Тъй като тъканта може да възпрепятства потока на топлина, което, разбира се, се отразява негативно на състоянието на пералната машина.

Водоустойчивите покрития трябва да се използват с повишено внимание; най-добре е да не ги поставяте върху пералнята, докато не изсъхне напълно. Когато се натрупа влага, това може да доведе до ръжда, което е пагубно за работата на електрическия уред.

Предимства и недостатъци

И така, предимствата на капака за пералня са:

  • Защита от замърсяване и механични повреди;
  • Защита на водата;
  • Защита на детето;
  • Декоративна функция.

минуси:

  • Затруднено изтичане на топлина;
  • Възможност за ръжда.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня