Колко време отнема загряването на водата в пералнята?

Колко време отнема загряването на вода в пералня?Загряването на водата в резервоара на пералната машина не отнема много време. Това се дължи преди всичко на високата мощност на тръбните електрически нагреватели (или нагревателни елементи) в съвременните устройства. Освен това машините поемат много по-малко течност от по-старите модели. Нека да разберем колко вода се загрява, поради какви причини с течение на времето това се случва много по-бавно, отколкото веднага след покупката, и как да коригираме този проблем.

Колко бързо загрява?

Нормално работещ нагревателен елемент със средна мощност в новата технология ви позволява да доведете температурата на водата до 90 градуса средно за 15 минути. Ако нагревателят е особено мощен, това става много по-бързо, за 5-7 минути. Устройството обаче ще консумира повече електроенергия.

Някои потребители отбелязват, че дори за бързо измиване при 40 градуса водата се загрява твърде бавно. Защо това се случва е доста лесно да се обясни. Електрическите нагреватели са крехки и податливи на външни влияния. Кремъкът полепва по нагревателя, изгаря и се появява варовик. Колкото по-дебел е слоят отлагания, толкова по-малък е преносът на топлина от нагревателната част.

важно! Нагревателен елемент, покрит с котлен камък, работи 2 пъти по-бавно и след време спира да функционира напълно и собственикът трябва да смени елемента.

За правилна и непрекъсната работа трябва да се вземат определени мерки. Първо, важно е да използвате специални филтриращи системи за омекотяване на водата. Това е както по-безопасно, така и по-евтино от специалните химически съединения, продавани в железарските магазини.Второ, много експерти препоръчват периодично почистване на "вътрешностите" на пералната машина с концентриран разтвор на лимонена киселина.Нагревателният елемент е покрит с котлен камък

Трябва да сте много внимателни с киселинните съединения. При излагане на нагревателен елемент, обрасъл със сантиметър слой вар, големи парчета втвърдена плака падат, които могат да заседнат между барабана и нагревателния елемент. В резултат на това машината ще задръсти, а нагревателят ще се спука, счупи и устройството ще спре да работи.

За да избегнете подобни проблеми, се препоръчва да отстраните нагревателния елемент преди почистване. Почиства се от плаката и след това се монтира обратно. Дори след правилно почистване, трябва да вземете превантивни мерки (използвайте филтри, почиствайте барабана с лимонена киселина).

Намиране на нагревателния елемент

Ако изглежда, че нагревателят работи неизправно, той трябва да бъде достъпен. За да направите това, трябва да разгледате инструкциите за домакинския уред. Някои перални го имат отпред, докато други го имат отзад. Ако при визуална проверка се окаже, че на гърба на корпуса има голяма подвижна част, заемаща почти цялата площ на стената, най-вероятно там се намира електрическият нагревател.

Също така се случва задната подвижна част да е твърде малка. В този случай е малко вероятно нагревателният елемент да е разположен отзад.

В зависимост от това от коя страна е разположен нагревателният елемент, се демонтира задната или предната стена на машината.

Ако се съмнявате в местоположението на нагревателя, най-добре е първо да премахнете подвижния елемент отзад. Факт е, че е много по-лесно да го получите от предния. Ето защо експертите съветват първо да отворите задния капак и внимателно да разгледате „вътрешностите“.опции за местоположение на нагревателния елемент

Алтернативен метод също ще работи. Има списък с модели перални машини, в които нагревателният елемент е разположен отзад: Zanussi, Candy, Electrolux, Ariston, Indesit, Ardo и др. В устройствата на марката Hansa частта може да бъде достъпна през основния панел. Ако машината е с вертикално зареждане, достъпът до нагревателния елемент най-често се осъществява през страничната част на тялото.

Подмяна на части

Първо, трябва да източите цялата течност, която остава в резервоара. За да направите това, можете да поставите дренажния маркуч на нивото на пода или да завъртите филтъра на дренажната помпа. Важно е предварително да поставите голям парцал или леген, за да не наводните съседите отдолу.

След това кабелите, които са прикрепени към нагревателния елемент, се изключват. Гайката, разположена в средата, е частично усукана и резбовият прът се задвижва вътре. За тази цел можете да използвате чук, като леко почуквате повърхността. Електрическият нагревател се захваща с остър предмет (нож или отвертка) и внимателно се изважда от резервоара. Трябва да бъдете много внимателни, за да не причините механична повреда на уплътнението.смяна на нагревателния елемент

След демонтажа се проверява правилната работа на нагревателния елемент. В случай на неизправност, трябва да закупите нова част. Той се поставя в специален отвор и потребителят внимателно контролира позицията му. Тя трябва да бъде точно същата като тази на предишния нагревател, който се повреди. Изключва се появата на наклони и наличието на пропуски. Допълнителна процедура:

  • като държите нагревателния елемент с ръка, затегнете гайката;
  • не затягайте прекалено плътно, в противен случай може да изтръгнете нагревателя от мястото му;
  • закрепете окабеляването.

Когато всички манипулации са завършени, трябва да пуснете прането на сухо. Например, можете да настроите програмата на температура от 60 градуса.Ако всичко е наред (водата се загрява в пералнята), демонтираната част от тялото се връща на мястото си. Устройството отново е готово за активна употреба!

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня