Бързо пране на пералня Electrolux

Бързо пране на пералня ElectroluxУскореният цикъл е популярен режим на съвременните машини, намиращ се в почти всяка марка. Програмата се нарича по различен начин, но ефектът остава същият: измиването продължава няколко пъти по-малко, често до 20-40 минути. Подобна опция има и при пералните Electrolux.

Предлагаме ви да разберете как се активира режимът за бързо пране в пералнята Electrolux и колко дълго трае. Нека да разгледаме възможните проблеми с активирането на опцията и правилата за нейното използване.

Опцията не може да се активира

Първо, нека разберем как да активираме опцията за бързо измиване. Често има оплаквания, че избирането на програма със селектора, натискането на бутона за ускорение и стартирането на цикъла „Старт“ не води до никакво действие от машината. Нищо не се случва - пералнята "замръзва", докато чака.

Не е трудно да се обясни очакващото поведение на Electrolux. Факт е, че бързата опция не е съвместима с всички режими. Така че не можете да ускорите програмите:

 • "Вълна";
 • "Ръчно пране";
 • "Одеяла";
 • "Спорт";
 • "5 ризи."

Electrolux разполага с голям избор от програми Списъкът с програми, които позволяват намаляване на цикъла, е даден във фабричните инструкции. Символите и бутоните също са дешифрирани тук. Като правило Electrolux не ускорява само 5-те режима, изброени по-горе. С останалите „Памук“, „Еко памук“, „Пердета“, „Деликатни тъкани“, „Синтетика“, „Дънки“, бързото пране работи без проблеми.

След като разберете съвместимостта, можете да започнете активирането. Процедурата е следната:

 • заредете машината и затворете люка;
 • изберете режим, съвместим с ускорението;
 • натиснете бутона за бързо пране (икона за набиране с две отметки вдясно);
 • изчакайте, докато светне съответната индикация;
 • Натисни старт".

Когато активирате опцията “Бързо пране” на Electrolux, не е необходимо да поставяте програмата на пауза!

Не се препоръчва прането на силно замърсени дрехи в мигновеното пране. Обяснението е просто – колкото по-бърз е цикълът, толкова по-малко време отнема премахването на петната. По-добре е да използвате ускорение, когато трябва да освежите дрехите си.

Трябва също да намалите теглото на натоварените предмети. Когато е напълно заредена, машината няма да има време да измие и изплакне цялото пране и резултатът може да не ви зарадва с чистота. По-добре е да не бързате и да перете наведнъж не повече от 3 кг памук и 1,5 кг синтетика, вълна и коприна.

Как работи бързата програма?

В допълнение към опцията „Бързо пране“, машините на Electrolux имат и отделна програма със същото име. Това е пълноценен режим, чиято отличителна черта е неговата рекордно кратка продължителност.

Ускорената програма, подобно на други режими, се състои от три етапа: самото пране, изплакване и центрофугиране. Разликата е, че общата продължителност на цикъла не надвишава половин час – през това време машината почиства, изплаква и центрофугира. Някои модели на Electrolux предлагат и супер бърза опция, при която чистото пране се доставя в рамките на 15 минути.

При Electrolux символите за бързо пране са стандартни - изображение на циферблат или таймер.

Скоростта не влияе на ефективността. Единственото нещо е, че водата ще се загрее до максимум 40 градуса, обикновено не повече от 30. Практиката показва, че за 15-30 минути машината успява да изпере артикул не по-лошо от 1,5-2 часа „памук“ . В същото време спестяванията на време и пари са очевидни.

как работи бързата програмаУскорените цикли, както режим, така и опция, са по-подходящи за повърхностно почистване. Естествено, машината няма да премахне силни петна за 15 минути, дори един час „памук“ не може да се справи с тях.Въпреки това, без упорити замърсявания, прането се пере добре, особено ако трябва да го освежите, да премахнете миризмата на пот или просто да го изплакнете. Обикновено бързото пране се включва при зареждане на ежедневни получисти артикули в барабана, например ризи, тениски, чорапи, блузи, джъмпери и друго бельо.

Опитните домакини успяват да адаптират бързото пране за премахване на трудни петна. Инструкциите са:

 • накиснете прането за 15-20 минути в сапунен разтвор;
 • третирайте петна със сапун за пране или оптичен препарат за отстраняване на петна;
 • леко изцедете нещата;
 • заредете детайла в барабана;
 • добавете перилен препарат;
 • започнете ускорен цикъл.

Чрез накисване петната се размекват и се отстраняват бързо от тъканта за 15-30 минути. В резултат на това времето, прекарано в прането, се спестява значително: ако включите режима „Памук“ или „Синтетика“, това ще отнеме поне 1,5 часа. Да не забравяме и по-ниското потребление на електроенергия и вода, което е доста значително предвид цените на жилищно-комуналните услуги.

В какви случаи се използва?

Режимът за бързо измиване не е панацея. Въпреки разбираемото желание да изперете цялото пране с ускорени темпове, това е строго забранено. Струва си да се има предвид, че програмата предполага интензивно въртене на барабана и ниска температура на водата, което не е подходящо за всички неща. Преди да активирате опцията, трябва да имате предвид няколко неща:

 • Задължително е сортирането на прането по цвят и вид плат;
 • Силно замърсеното пране се пере след предварително накисване;
 • не се използва за пране на стари вещи и деликатни тъкани;
 • Безполезно е да перете спално бельо и хавлии в студена вода - необходими са поне 60 градуса, за да премахнете микробите;
 • избрани са хелиеви прахове.

Деликатните тъкани не могат да се перат на ускорен цикъл!

Бързото измиване е удобно и икономично.Особено ако просто трябва да освежите нещата или да „завършите“ ръчно почистване.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня