Суши се в пералня

Суши се в пералняРуският пазар на домакински уреди е пълен с предложения за модели перални машини с функция за сушене. Производителите уверяват, че закупувайки машина 2 в 1, потребителите ще забравят за прането, висящо на батерии и въжета. Пералнята сама ще свърши цялата работа - можете да извадите неща от барабана, които са напълно готови за носене.

Отзивите за оборудването за пералня-сушилня обаче са противоречиви. Много клиенти са много доволни и не могат да си представят как са се справяли без машина с тази функция. Някои хора намекват, че сухите предмети, извадени от уреда, са твърде набръчкани. Нека да разберем как работи барабанното сушене в пералня и дали си струва да плащате повече за оборудване с разширена функционалност.

Как работи сушенето в сушилня?

Автоматичната машина, способна да изсушава мокро пране, е оборудвана с допълнителен нагревателен елемент. Основният нагревателен елемент задава желания температурен режим и се намира отдолу, под резервоара. Вторият електрически уред е предназначен да загрява въздуха, който се подава към барабана, когато програмата за сушене е активирана.

По време на процеса на сушене нагрятият въздух навлиза в барабана, прониква във влакната на тъканта и „отвежда“ останалата влага.

Освен това пералнята със сушилня има контейнер за конденз. От този резервоар течността след това тече през дренажната тръба в канализацията. За да се осигури равномерно сушене, барабанът за пране се върти бавно в различни посоки по време на програмата.

Тази функция може да се намери както във „вертикални“, така и във „фронтални“ перални машини.Сушенето е последният етап от процеса и се извършва след приключване на изплакването и центрофугирането. Опцията може да се активира и като самостоятелна програма, отделно от основния режим на пране.процес на машинно сушене

Сушенето в барабан в пералня може да се извърши по зададено време или според остатъчната влажност на дрехите. В първия случай потребителят сам регулира продължителността на режима с помощта на специален таймер. Например моделът LG F1203CDP може да изсъхне за 30 минути, един час и два часа.

Във втория случай машината има индикатор за остатъчна влага. Потребителите могат да изсушат дрехите до желаното състояние, например като оставят дрехите леко влажни за гладене. Тази опция е по-удобна, елиминира възможността за „пресушаване“ на прането.

Под кондензатора се намират сензори, които следят нивото на влажност в барабана. Благодарение на тези устройства автоматичната машина може да контролира степента на влага в прането и да прекъсва сушенето, ако стойността на индикатора се доближи до зададената стойност.

Програми за сушене

В зависимост от модела на пералната машина, „наборът“ от режими на сушене може да се различава. Има машини с една програма за сушене, докато други перални имат 3-4 режима. Условно могат да се разграничат следните имена на опции:

 • "интензивно сушене" Прането в барабана може дори да „изсъхне“;
 • "за лесно гладене." В този случай нивото на влажност в барабана е 15%;
 • "в шкафа". Най-добрият вариант е нивото на влажност на прането - не повече от 3 процента;
 • "нежно сушене"програми за сушене

По-модерните машини 2 в 1 имат възможност както за горещо, така и за студено сушене на дрехи. Първата функция е идеална за груби, издръжливи материали, втората за синтетични и деликатни тъкани.Някои машини осигуряват възможност за бързо изсушаване - само за 30 минути оборудването ще се справи с възложената му задача. Експресната програма може да се стартира, когато в барабана има малко артикули.

Постоянното прибягване до бързо сушене не се препоръчва. Идеално е да стартирате програма за „леко гладене“ или деликатна програма. Тогава нещата няма да изсъхнат. В противен случай влакната на тъканта ще започнат да изтъняват по-бързо, което ще доведе до по-бързото износване на дрехите.

Не забравяйте, че обемът на прането, заредено в сушилнята, ще бъде 2 пъти по-малко, отколкото при стандартно пране.

Основните предимства на сушилните машини

Когато мислят за закупуване на автоматична машина с възможност за сушене на неща, хората се опитват да сравнят всички предимства и недостатъци на такова оборудване. В много отношения прегледите на тези, които вече са закупили перални машини 2 в 1, помагат при вземането на решение.Анализирайки мненията на експерти и потребители, можем да подчертаем следните предимства на пералните и сушилните модули:

 • многофункционалност. Ако имате такава машина у дома, можете да перете нещата по всяко време на годината, независимо от времето навън. Оборудването ще даде възможност за сушене на дрехи дори когато навън вали и отоплението в апартамента е изключено;
 • компактност. След като сте закупили машина 2 в 1, няма да се налага да си блъскате мозъка къде да инсталирате отделна машина за пране и сушене. В допълнение, някои модели с функция за сушене са дори по-малки по размер от конвенционалните перални машини;без въжета в къщата
 • способността да се намали нивото на влажност в апартамента. Например в семейства с малки деца вещите се перат почти всеки ден, а мокрите се закачат из къщата. Сушилнята ще ви помогне да се отървете от тази нужда и да не дишате постоянно застоял, влажен въздух;
 • естетически аспект.Членовете на семейството и гостите вече няма да виждат пране, висящо из апартамента или на балкона.

Разбира се, основният фактор, който насърчава хората да обърнат внимание на машините 2 в 1, е способността за бързо изсушаване на изпрани предмети. Някои модели дори имат режим „Пране и сушене за 1 час“. Тоест след 60 минути вече можете да облечете чисти дрехи, което е много удобно. Също така привлекателна е възможността вече да не се мотае пране из апартамента - след барабана дрехите могат веднага да бъдат прехвърлени в килера.

Основните недостатъци на сушилните машини

Също така си струва да обмислите недостатъците на пералните със сушилни преди покупката. Като всяко устройство, пералните 2 в 1 имат своите недостатъци. Между тях:

 • по-висока цена в сравнение с конвенционалните машини. Машините с функция за сушене са приблизително 30% по-скъпи от техните аналози;
 • ограничен обем на зареждане. Това е един от основните недостатъци. Например, ако машината може да пере до 6 кг пране наведнъж, тогава тя може да изсуши не повече от три килограма дрехи. Така, ако заредите напълно машината, ще трябва да изсушите дрехите си на две минавания. А това означава допълнителен разход на време и енергия;
 • липса на филтър против прах. Такова устройство е предвидено в сушилните машини, но машините 2 в 1 го нямат;
 • повишена консумация на електроенергия.

Ако използвате сушилнята неправилно в пералнята си, е лесно да съсипете дрехите си. Пресъхването на дрехите се износва по-бързо, това също може да се определи като недостатък. Въпреки това, ако следвате всички препоръки, такъв проблем няма да възникне.

Какво да търсите, когато купувате машина 2 в 1?

Когато избирате пералня със сушилня, трябва да обърнете внимание на много показатели. Когато купувате пералня с функция за сушене, на първо място се съсредоточете върху допустимия обем на натоварване и наличието на сензори, които следят нивото на влажност. Колкото по-просторна е пералнята, толкова по-лесно ще ви бъде да използвате „домашен помощник“.пералня със сушилня

Пералните и сушилните машини с вертикално зареждане са по-удобни за използване. В тях можете да сушите дрехи от различни материали, да отваряте капака по време на процеса и да изваждате по-деликатните тъкани от барабана предварително.

Разбира се, ако възможностите позволяват, по-добре е да закупите отделна пералня и отделна сушилня. Тогава всичките 7 кг чисти мокри дрехи могат да бъдат изсушени в един цикъл. В случай на техника 2 в 1, ще трябва да разделите изпраните дрехи на 2 партиди и да ги поставите да съхнат последователно.

Проблеми със сушилни машини

Сред „специалните“ повреди на перални и сушилни машини може да се подчертае неизправността на допълнителен нагревателен елемент, предназначен да загрява въздуха. Обикновено устройството се проваля, защото потребителите нарушават правилата за работа и поставят повече пране в барабана, отколкото е разрешено.

Не е препоръчително да ремонтирате допълнителния нагревател, експертите съветват незабавна подмяна на елемента.

Ще са необходими още по-малко пари за закупуване на нов нагревателен елемент, отколкото за плащане на услугите на майстор, който се съгласява да ремонтира електрическия нагревател. Следователно е много по-лесно и по-надеждно да закупите резервна част. Ако нямате достатъчно знания и умения за ремонт на перално оборудване, по-добре е да се свържете с специалистите от сервизния център за помощ.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня