Барабанът се трие в ластика на пералнята

Барабанът се трие в ластика на пералнятаТриенето на ластика в барабана на пералнята е доста често срещана ситуация, която може да се случи с всяка машина. Обикновено има три причини за това: или дефект, което е особено вярно, ако шайбата е от бюджетния сегмент, или уплътнението е неправилно монтирано и монтирано по време на планирана подмяна, или има проблеми с кръста или лагера.

Първите две причини възникват само веднага след закупуването на машината или ремонта й, а третият проблем се появява няколко години след активното използване на „домашния асистент“. Независимо от причината, не е необходимо да издържате на звука от триене, защото ако барабанът се търка в маншета на люка при въртене, това е очевиден сигнал, че спешно е необходим ремонт на домакински уреди. Нека поговорим за основните начини за отстраняване на този проблем.

Как да се отървем от триенето?

Има много начини за коригиране на триенето на маншета, но не всички от тях са подходящи за домакини и начинаещи без опит в ремонта. Някои експерти препоръчват разхлабване на скобите и след това премахване на гумената лента със собствените си ръце и регулиране на нейната позиция отново. Но този метод е подходящ само за специалисти в сервизния център, тъй като това не може да се направи с всяка перална машина, освен това трябва да знаете как точно да демонтирате маншета и как след това трябва да остане на място.

Има и друг професионален метод, но той е още по-сложен и опасен, защото можете да повредите безвъзвратно частите на пералнята. Специалистите първо отстраняват гумената лента и след това с нож подрязват ръбовете, които са прилепнали към барабана. Рискът е човек без познания просто да не определи точната точка на триене, където трябва да се реже с макетния нож.За щастие има прост и безвреден метод за ремонт, с който може да се справи всеки собственик на пералня. Какво да правя?шкурка за маншет SM

  • Купете или подгответе шкурка.

По-добре е да изберете шкурка със зърно 60 единици или повече, тя ще свърши работата по-добре, освен това може да бъде закупена евтино във всеки строителен магазин, така че ремонтът няма да отнеме много пари.

  • Отворете автоматично капака на пералната машина.
  • Сгънете шкурка наполовина със зърнената страна навън и я поставете между барабана и гумата.
  • Като държите хартията, завъртете барабана, докато изпъкналите ръбове на маншета се изтрият.

Този метод не е идеален, тъй като ще трябва да въртите барабана дълго време, а именно 100-120 пъти. Но основното предимство на тази опция за ремонт пред другите е, че няма риск от повреда на еластичната лента или самата пералня. След тази процедура трябва да стартирате пробно измиване и да слушате работата на машината. Ако звукът от триене е изчезнал напълно, проблемът е разрешен, а ако не, просто повторете стъпки 2 до 4 отново.

Триенето на маншета е лош знак

Но понякога барабанът се трие в маншета не защото ластикът е поставен неправилно. Ако триенето не се появи веднага след закупуване на пералня или планирана подмяна на гуменото уплътнение, но няколко години по-късно, това е сигнал, че кръстът се унищожава. Това се счита за сериозен проблем, защото води до игра в барабана, който променя траекторията си и започва да се придържа към тялото на „домашния помощник“. Такъв проблем обикновено е придружен не само от шумолене, но и от странни тропащи и тракащи звуци.

Ако чуете странни звуци от пералната машина, които не са се появявали преди, тогава трябва да проверите кръста. За да направите това, ще трябва да разглобите и „разполовите“ резервоара. Не е необходимо обаче да разглобявате устройството, за да подозирате повреда на ключови елементи.Например, ако повредата на вала е сериозна, тогава лагерният възел ще започне да се влошава, което ще бъде показано от ръждиви петна по задната стена на резервоара за миене.

Ако напречната част и лагерният възел са дефектни, тогава шкурка и временни мерки няма да помогнат. В този случай ще трябва напълно да спрете да използвате пералнята до приключване на ремонта. За да оцените състоянието на машината, извършете задълбочена диагностика.разглобяване на резервоара на машина Haier

  • Напълно изключете домакинските уреди от всички комуникации.
  • Разглобете тялото му и извадете резервоара.
  • Развийте или разрежете резервоара на две половини, в зависимост от модела на пералнята.
  • Извадете барабана и проверете кръста.барабан на пералня

Ако дадена част е счупена, тя трябва да бъде заменена. Развийте трите винта, които го държат на място, и след това го извадете от жлебовете, като внимателно използвате отвертка и чук. Купете нова напречна част само след като извадите старата и разберете нейния сериен номер, за да не сбъркате случайно с избора на част. Фиксирайте елемента на вала сами или се обадете на специалист от сервизен център, ако не сте уверени в способностите си.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня