Автоматичен баланс в пералня

Автоматичен баланс в пералняЗа да се предотвратят претоварвания в машината, съвременните перални машини са оборудвани със сензор за натоварване, който стартира цикъла само ако се поддържа баланс в барабана. В противен случай прането няма да започне и на дисплея ще се появи код за грешка, след което потребителят ще трябва ръчно да преразпредели прането. Въпреки това функцията за автоматично балансиране в пералните машини вече набира популярност. Какво представлява и как се използва?

Как работи автоматичното балансиране?

На пръв поглед дисбалансът в пералнята е абсолютно безвреден, но в действителност има отрицателно въздействие върху няколко основни структурни елемента (например двигател или амортисьорна система). Претоварването е особено забележимо при центрофугиране с висока скорост и се проявява в нехарактерни за пералната машина звуци и повишени вибрации. Производителите на SM от Италия и Корея измислиха решение - механизъм за автоматично балансиране.

Състои се от сензори, инсталирани в резервоара, които откриват прекомерно натрупване на дрехи в една зона. Веднага щом мозъкът на машината получи съответния сигнал, той спира прането и възстановява баланса на съдържанието на барабана, като го върти на заден ход. Ако автоматичното балансиране не помогне, потребителят ще бъде подканен да продължи процеса ръчно. Във всеки случай пералната машина ще бъде спасена от претоварване.автоматичен баланс

Кои марки перални машини предлагат такава полезна опция? Абсолютно всички модели на Samsung, LG, Bosch, Smeg, AEG. Не всички, но повечето перални на Candy, Gorenje и Beko също са оборудвани с тази функция. Товарният обем на резервоара не влияе върху наличието на автобалансиране; можете да намерите модел по ваш вкус, разликата ще бъде само в цената.

Защо възникна дисбалансът?

По същество дисбалансът е неправилно зареждане на пералнята: прането или е натъпкано вътре на буци, което създава илюзията за претоварване, или обемът му действително надвишава нормата. В такива случаи е достатъчно да преразпределите дрехите или да премахнете някои. Но понякога дисбалансът може да бъде причинен от неправилна инсталация или неизправност в машината.

  • Развинтени транспортни болтове. Те са предназначени да държат барабана в неподвижно положение по време на транспортирането му. Представете си „стреса“ на пералнята, когато работи в това състояние. Разтърсването, подскачането и претоварването са гарантирани, ако нарушите това просто правило за работа. Освен това, повреда на пералната машина, дължаща се на факта, че не сте свалили транспортните болтове, не е гаранционен случай и след това устройството не може да бъде ремонтирано. Има само четири болта, те са разположени на задната стена и премахването им не е никак трудно.как да премахнете транспортните винтове
  • Неправилен монтаж. Колкото по-гладка е повърхността, върху която стои пералнята, толкова по-малко шум, вибрации и риск от дисбаланс. Стандартната процедура за изравняване на пода (плочка или бетон) под машината е задължителна, но специални атрибути като антивибрационна гумирана постелка или приставки на краката също ще помогнат. Не е препоръчително да поставяте машината върху килим, линолеум или ламинат.
  • Проблеми с амортисьори. Тези части са предназначени точно за намаляване на естествените вибрации на пералнята по време на пране и центрофугиране. Гумените уплътнения в амортисьорите се износват с времето, крепежните елементи отслабват и тогава системата вече не може да се справи, което води до дисбаланс.

Можете лесно да проверите работата на амортисьора. Отворете горния капак на шайбата и натиснете надолу резервоара. Ако той скочи няколко сантиметра и спря, тогава всичко е наред. А хаотичните движения от една страна на друга и скокове показват разстройство.Противотежестта в машината се срути

  • Проблемът е в противовесите.Какво е? Амортисьорната система включва не само амортисьор, но и изкуствен товар - противотежести, няколко от които са окачени на резервоара от всички страни. Ако противотежестите се повредят, вибрациите не се потискат, машината започва да се движи много активно и части от разрушените противотежести (бетонни блокове) се удрят в други елементи на машината. Проблемът може да е, че задържащите елементи на противотежестта са се износили или самите противотежести са се повредили. В този случай е необходима подмяна, която трябва да се направи с изключително внимание.

важно! Пукнатини в бетонна противотежест могат лесно да бъдат запълнени с PVA лепило или циментова замазка.

  • Има проблем с лагерния възел. Ако барабанът се върти необичайно бавно и чувате тракане по време на цикъла на пране и центрофуга, тогава проблемът най-вероятно е в лагерите. Това също води до претоварване и изисква намеса. Ремонтът на лагерите или смяната им обаче е сложна процедура, която изисква професионална намеса, така че при възникване на такъв тип проблем се обърнете към сервиз.

Според статистиката машините, които не се сблъскват с претоварване, издържат 5-7 години по-дълго. Принципът на автоматичното ребалансиране е, че машината самостоятелно разпределя прането по удобен за нея начин. Така че, ако вашият домашен асистент е оборудван с тази функция, той може независимо да се защити от дисбаланс и да осигури дълъг експлоатационен живот.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня